Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКР економіка теорія.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
126.03 Кб
Скачать

1. Поняття підприємства як самостійної ланки економіки України

Підприємство - це самостійна господарська організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку для здійснення господарської діяльності з метою задоволення суспільних потреб у товарі (продукції, роботах, послугах) і одержання прибутку, яка діє на підставі статуту, користується правами і виконує обов'язки щодо своєї діяльності, є юридичною особою, має самостійний баланс, поточний та інші рахунки в банках.

Відповідно до ст. 62 ГК підприємство — це самостійний суб’єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб’єктами для задоволення суспільних та особистих потреб способом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому ГК та іншими законами.

Підприємства можуть створюватись як для здійснення підприємництва, так і для некомерційної господарської діяльності.

Підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом і, якщо законом не встановлено інше, діє на підставі статуту. Підприємство не має у своєму складі інших юридичних осіб.

2. Місія і цілі діяльності підприємства

Генеральну (головну) мету підприємства, тобто чітко окреслену причину його існування, у світовій економіці заведено називати місією. Здебільшого місією сучасного підприємства (фірми) вважають виробництво продукції (послуг) для задоволення потреб ринку та одержання максимально можливого прибутку.

На основі загальної місії підприємства формулюються і встановлюються загальнофірмові цілі, які мають відповідати певним вимогам:

по-перше, цілі підприємства мають бути конкретними й піддаватися вимірюванню. Завдяки цьому можна більш обґрунтовано визначити, наскільки ефективно підприємство (фірма) діє в напрямку здійснення своїх цілей;

по-друге, цілі підприємства мають бути орієнтованими в час і, тобто мати конкретні горизонти прогнозування. Цілі звичайно встановлюються на тривалі або короткі проміжки часу. Довготермінова мета (>5р.)короткотермінова — в межах 1р;

по-третє, цілі підприємства мають бути досяжними і забезпечувати підвищення ефективності його діяльності. Недосяжні або досяжні частково цілі спричинюють негативні наслідки.

по-четверте, з огляду на динаміку ефективності виробництва усі цілі підприємства повинні бути взаємно підтримуючими, тобто дії і рішення, що необхідні для досягнення однієї мети, не можуть перешкоджати реалізації інших цілей. Інше може призвести до виникнення конфліктної ситуації між підрозділами підприємства (фірми), відповідальними за досягнення різних цілей.

У кінцевому підсумку цілі підприємства мають бути чітко сформульовані для кожного виду його діяльності, що є важливим для суб'єкта господарювання, котрий прагне спостерігати й вимірювати результати цієї діяльності.

3.Головні напрями діяльності підприємства.

1)Вивчення ринку товарів, або ситуаційний аналіз,який повинен передбачати комплексне дослідження:ринку; рівня конкурентоспроможності і цін на продукцію;інших вимог покупців товарів;методів формування попиту і каналів товарообігу; зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства.

2)Інноваційна діяльність охоплює:Науково-технічні розробки;Технологічну і конструкторську підготовку виробництва;Упровадження технічних, організаційних і інших нововведень; Формування інвестиційної політики на найближчі роки; Визначення об'єму необхідних інвестицій і т. п.

3)Виробнича діяльність підприємства.

Заходи, що становлять виробничу діяльність:

- обґрунтування об'єму, асортименту і якості виготовленої продукції відповідно до потреб ринку;

- формування маркетингових програм для окремих ринків і кожного виду продукції, їх оптимізацію щодо виробничих можливостей підприємства;

збалансування виробничої потужності і програми випуску продукції на поточний і кожний подальший рік прогнозного періоду;

- забезпечення виробництва необхідними матеріально-технічними ресурсами;

- розробку і дотримання злагоджених в часі оперативно-календарних графіків випуску продукції.

4)Комерційна діяльність. Необхідною умовою досягнення бажаного успіху комерційної діяльності є:дієва реклама і безпосередня організація збуту своєї продукції; розвиток системи товарних бірж;належне стимулювання покупців.

5)Післяпродажний сервіс охоплює:пусконалагоджувальні роботи у сфері експлуатації,їх гарантійне технічне обслуговування протягом певного терміну,забезпечення необхідними запасними частинами, проведення ремонтів під час нормативного терміну служби і т. п.

6) До інтегрованого напряму належить соціальна і економічна діяльність підприємства (фірми)

Економічна включає:стратегічне і поточне планування;облік і звітність;ціноутворення;систему оплати праці;ресурсне забезпечення виробництва; зовнішньоекономічну і фінансову діяльність.

Цей напрям є визначаючим для оцінки і регулювання всіх елементів системи господарювання на підприємстві.

7) Особливе значення має соціальна діяльність, оскільки вона істотно впливає на ефективність всіх інших напрямів і конкретних видів діяльності, результативність яких безпосередньо залежить від рівня професійної підготовки і компетентності всіх категорій працівників, дієвості вживаного мотиваційного механізму, постійно підтримуваних на належному рівні умов праці і життя трудового колективу.