Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
154.62 Кб
Скачать
  1. А тепер розглянемо загальний алгоритм відображення процесу реалізації готової продукції та визначення фінансового результату від її реалізації.

Процес реалізації готової продукції супроводжується відображенням на рахунках: 26 «Готова продукція», 36 „Розрахунки з покупцями і замовниками”, 70 „Дохід від реалізації”, 79 „Фінансові результати”, „90 „Собівартість реалізації”

Рахунок 26 „Готова продукція” за економічним змістом є рахунком оборотних господарських засобів, активним, основним, матеріальним.

По дебету рахунку відображається надходження готової продукції з виробництва на склад по фактичній собівартості або за нормативною вартістю (Д 26 К 23); коригування нормативної собівартості готової продукції до фактичної (якщо фактична собівартість більше нормативної звичайним записом, якщо фактична собівартість менша за нормативним – записом сторно, або зворотною проводкою)

По кредиту рахунка відображається відпуск готової продукції по фактичній собівартості (Д 901 – К 26), дооцінка, уцінка готової продукції та недостача, встановлена за результатами проведення інвентаризації.

Сальдо по рахунку показує вартість продукції що є в наявності на початок та кінець звітного періоду.

Залишкове сальдо рахунку знаходить відображення в Балансі, Розділі ІІ „Оборотні активи”, рядок 130.

Рахунок 36 „Розрахунки з покупцями і замовниками”, активний, балансовий, призначений для відображення розрахунків з покупцями за відвантажені на їх адресу товарно-матеріальні цінності і розрахунків із замовниками за виконані і прийняті до оплати роботи або надані послуги.

Рахунок 36 – активний рахунок. Щоб не допустити утворення на ньому кредитового сальдо, облік попередніх оплат, отриманих від покупців, слід вести відокремлено, а саме: на пасивному рахунку 681 „Аванси видані”.

Рахунок 36 дебетується на суми виникнення боргових прав, що дорівнюють продажній вартості переданої (відвантаженої) готової продукції, виконаних робіт, наданих послуг, яка включає ПДВ, акцизи та інші податки, збори (обов’язкові платежі), що підлягають перерахуванню до бюджетів та позабюджетних фондів та включені у вартість реалізації у кореспонденції з рахунками обліку доходів від реалізації готової продукції.

Якщо на підприємця-продавця, згідно з умовами договору, покладається обов’язок з доставки готової продукції до станції відправлення, витрати на таку доставку є для цього підприємствами звичайної (операційної) діяльності. У бухгалтерському обліку такі витрати враховуються відповідно до Інструкції №29 і П(С)БО 16 „Витрати” на рахунку 93 „Витрати на збут” з подальшим включенням їх у собівартість реалізованої готової продукції (рахунок 901).

Рахунок 36 кредитується на суми виконання (погашення) покупцями і замовниками своїх боргових зобов’язань перед підприємством найчастіше з рахунками обліку грошових коштів (якщо надходження коштів – „друга подія”) або з рахунками обліку авансів отриманих (якщо надходження оплати – „перша подія”), які надійшли на рахунки підприємства в банківських установах, у касу та інші види розрахунків.

Аналітичний облік ведеться за пред’явленим покупцям (замовникам) рахунком, а при розрахунках у порядку планових платежів – тільки у розрізі покупців (замовників).

Розрахунки в порядку планових платежів – це розрахунки, узгоджені з покупцем у рамках одного договору про регулярні поставки, з одного боку, і про такі самі регулярні платежі з іншого боку.

Рахунок 70 „Доходи від реалізації” за економічним змістом рахунок господарських процесів та їх результатів, основний, операційно-результатний, призначений для узагальнення інформації про доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт, послуг, доходів від страхової діяльності, а також на суму знижок, наданих покупцям, та про інші вирахування з доходу.

Виходячи з того, що на сьогоднішній лекції ми розглядаємо питання реалізації готової продукції. Розглянемо субрахунок 701 „Дохід від реалізації готової продукції”.

За кредитом 701 відображається збільшення (одержання) доходу,

за дебетом – належна сума непрямих податків (акцизного збору, ПДВ), а також списання у порядку закриття на рахунок 79 „Фінансові результати”.

Аналітичний облік доходів від реалізації ведеться за видами продукції, регіонами збуту та/або іншими напрямками, визначеними підприємством.

Рахунок 90 „Собівартість реалізації” – рахунок господарських процесів, збірно-розподільчий (транзитний), за структурою основний, операційний, призначений для узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг.

За дебетом 90 рахунку відображається виробнича собівартість реалізованої продукції, а також постійні нерозподілені загальногосподарські витрати.

За кредитом – списання в порядку закриття дебетового обороту на рахунок 79.

Рахунок 79 „Фінансові результати” призначено для обліку й узагальнення інформації про фінансові результати підприємства від звичайної діяльності та надзвичайних подій.

За кредитом рахунка 79 відображаються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів,

за дебетом – суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, також належна сума нарахованого податку на прибуток.

На субрахунку 791” Результат операційної діяльності” визначається прибуток (збиток) від операційної діяльності підприємства. За кредитом субрахунку відображається в порядку закриття рахунків сума доходів від реалізації готової продукції, товарів, робіт, послуг, так від іншої операційної діяльності (рахунки 70 „Доходи від реалізації”, 71 „Інший операційний дохід”), за дебетом – сума в порядку закриття рахунків обліку собівартості реалізованої продукції, товарів, робіт, послуг; адміністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат (рахунки 90 ”Собівартість реалізації”, 92 „Адміністративні витрати”, 93 „Витрати на збут”, 94 „Інші витрати операційної діяльності”).

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]