Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
116.74 Кб
Скачать

Нарахування забезпечення відпусткових витрат

Забезпечення - зобов'язання з невизначеними сумою або часом погашення на дату балансу.

Забезпечення відпусткових виплат є обов’язковим для створення, хоча його наявність не вимагається КЗпП чи Законом про відпустки. Нарахування резерву відпусткових передбачено п. 13 ПСБО 11. Кожний ПСБО відповідно до п. 1 Закону про бухгалтерський облік є нормативно-правовим актом, а отже відповідно до роз’яснення Мінюсту у листі від 04.02.2010 р. № 180-10-24 є обов’язковим для виконання.

Згідно Інструкції до Плану рахунків:

Відсоток резерву визначається як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального планового фонду оплати праці.

Резерв розраховується як добуток фактично нарахованої заробітної плати та відсотку резерву.

Резерв визначається щомісяця.

Дт 23, 90, 91, 92, 94 Кт 471 нарахування забезпечення

Дт 471 Кт 661 Нарахування відпусткових за рахунок резерву

Дт 471 Кт 651 Нараховано суму ЄСВ

Дт 661 Кт 651 Утримано суму ЄСВ

7. Сплата внесків до фондів

Розказати

Закон України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” 8 липня 2010 року № 2464-VI

Порядок визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженого постановою КМУ від 13.09.2000 р. № 1423 у редакції постанови КМУ від 27.06.03 р. N 985

http://balance.ua/ua/sai/sprav_info/clasificaci_otrasli.htm

Виплата лікарняних

Підставою для нарахування лікарняних є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Порядок та умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності, здійснення та контролю за правильністю їх видачі визначено Інструкцією № 455. Для нарахування лікарняних має значення:

  1. строк хвороби, зазначений у листку непрацездатності, а такої її причини;

  2. заробіток за 6 місяців перед настанням хвороби (дохід включається у межах максимальної величини заробітної плати з якої сплачуються внески);

  3. страховий стаж працівника.

Перші п’ять календарних днів хвороби незалежно від її причини оплачуються за рахунок працедавця, а всі наступні дні за рахунок коштів ФСС з ТВП. Розмір компенсації втрати заробітку залежить від розміру страхового стажу.

З А К О Н У К Р А Ї Н И “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням”

страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і за який щомісяця сплачені страхові внески (нею, роботодавцем) в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок;

мінімальний страховий внесок становить приблизно 37% залежно від класу професійного ризику. Це означає якщо людина працювала на 0,5 ставки то їй зараховується тільки половина відпрацьованих років.

Ст. 169.4.1 Податкового кодексулікарняні прирівнюють до заробітної плати. При розрахунку права на податкову соціальну пільгу враховуються також лікарняні. При розрахунку ПДФО також (сума ЄСВ спочатку віднімається).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]