Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика 14.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
144.62 Кб
Скачать
  1. Набуття навичок практичних розрахунків.

Задача №1. Для отримання розрахункового економічного ефекту підприємству необхідно збільшити обсяг виробництва на 7,5% при скороченні чисельності на 1,5%. За планом організаційно-технічних заходів трудомісткість продукції може бути знижена не більше ніж на 4,8%. Можливо скорочення управлінського персоналу, за рахунок чого питома вага виробничого персоналу збільшиться з 77 до 80 %. Визначити, як необхідно підвищити продуктивність праці за рахунок поліпшення організації та інших факторів, щоб забезпечити намічені показники.

Задача №2. Визначити чисельність робітників за умови:

а) обсяг виробництва 975 тис. грн., плановий виробіток на одного робітника 4265 грн;

б) базова чисельність робітників 223 чол., збільшення обсягів виробництва передбачається на 8%, зростання продуктивності праці − на 6%;

в) плановий фонд заробітної плати дорівнює 58310 грн., середньорічна заробітна плата одного робітника – 250 грн.

Задача №3. У звітному періоді фонд заробітної плати промислово-виробничого персоналу становить 467589 грн., в тому числі нераціональні виплати із фонду (в грн.): доплати за роботу, не передбачену технологічним процесом – 6828 грн., оплата цілоденних і змінних простоїв – 5609 грн., оплата надурочного часу роботи − 7389 грн. Приріст обсягу чистої продукції складає 8,4%, норматив приросту фонду заробітної плати на кожний процент обсягу чистої продукції – 0,3. Визначити:

1) базовий фонд заробітної плати;

2) приріст фонду заробітної плати у плановому періоді;

3) суму приросту фонду заробітної плати у плановому періоді;

4) плановий фонд заробітної плати.

  1. Закріплення навичок самостійним розв'язком задач. Задачі до розділу 2.1.

Задача №1. Визначити вихідну трудомісткість за трьома видами продукції у розрахунку на плановий рік, яка становить 75% базової і відносне вивільнення робітників, якщо продукція №1 – кількість виготовлення 125000 шт.; базова трудомісткість 2,16 люд.-год.; продукція №2 – кількість виготовлення 63500 шт.; базова трудомісткість 14,7 люд.-год.; продукція №3 – кількість виготовлення 40500 шт.; базова трудомісткість 1,8 люд.-год.

Задача №2. Трудомісткість базового періоду 12340 тис. люд.-год. За планом обсяг виготовлення товарної продукції зросте на 6%. При цьому питома вага поставок за кооперацією знизиться з 19% до 11%. Визначити вихідну трудомісткість товарної продукції.

Задача №3. Вихідна чисельність 200 чол., відносне вивільнення людей становитиме за першою групою факторів − 10 чол., за другою − 5 чол., за третьою − 3 чол. Визначити приріст продуктивності праці за кожним фактором і за їх сукупністю двома методами.

Задача №4. Визначити приріст обсягів виробництва у плановому періоді за рахунок :

а) підвищення технічного рівня виробництва;

б) покращання організації виробництва;

в) структурних змін у виробництві.

Економія чисельності за цими факторами відповідно становитиме 14; 8; 19, чол. Виробіток на одного працюючого у базовому періоді складав 10,9 тис. грн.

Задача №5. На підприємстві здійснили ряд заходів: у січні буде вивільнено 32 робітників при вихідній чисельності 406 чол.; у лютому з впровадженням нової технології продуктивність праці збільшиться на 4,9% при вихідній чисельності 425 чол. Визначити приріст продуктивності праці у січні і відносне вивільнення чисельності робітників у лютому.

Задача №6. В базовому році середня тривалість робочої зміни становила 7,89 години, число робочих днів за рік − 230. Як зміниться тривалість робочої зміни і число робочих днів, якщо годинний виробіток підвисився на 9%, денний − на 8%, а річний − 8,5%.

Задача №7. На підприємстві підвиситься годинний виробіток виробничих робітників на 7%, скоротяться внутрішньовиробничі втрати робочого часу з 25 до 12 хв. за восьмигодинну зміну, зменшаться з 8 до 5 кількість днів непрацездатності на одного робітника (при базовій кількості робочих днів 231). Але індекс структурних зрушень становитиме за розрахунком 0,988. Визначити приріст продуктивності праці за чистою і товарною продукцією.

Задача №8. Внутрішньовиробничі втрати робочого часу у звітному році 11%. Аналіз організації праці виявив можливість їх скорочення 65% за відношенням до звіту. Цілодобові втрати на одного робітника становлять: через хвороби − 6 днів, через простої − 1 день, через прогули − 3 дні. Повний реальний фонд робочого часу на одного робітника на рік − 235 днів. Були виявлені резерви скорочення: числа днів непрацездатності − на 3 дні, простоїв і прогулів − повністю. Визначити, як може підвиситися денний і річний виробіток за відношенням до звітного періоду, якщо будуть реалізовані заходи з покращання використання робочого часу.

Задача №9. Трудовий колектив підприємства прийняв рішення збільшити у плановому році обсяг виробництва з 9 до 11,3 млн. грн. При базовому рівні продуктивності праці для цього необхідно було б 860 робітників. Але джерел для поповнення робочої сили немає, чисельність робітників за розрахунками не тільки не зросте, але знизиться, у порівнянні з базовою, на 5%. Розрахувати плановий приріст продуктивності праці в цих умовах та абсолютний рівень планового виробітку у грн. товарної продукції на одного робітника.

Задача №10. За планом організаційно-технічних заходів трудомісткість номенклатурної продукції 437 тис. нормо-год., її доля у загальному обсязі 87%. Для всієї продукції передбачається зниження на 50 тис. нормо-год. Крім того, втрати робочого часу будуть зменшені з 6,5 до 2,5%, а доля виробничих робітників підвиситься на 5%. Який приріст продуктивності праці повинен бути передбачений у плані?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]