Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Записка 1.2.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
487.13 Кб
Скачать

1.6 Знаходження переміщень швидкостей та прискорень графічним методом.

Діаграма переміщень будується за результатами отриманими в ході вирішення завдань на визначення положення механізму в періоді одного циклу його руху. Кінематичну діаграму швидкостей та прискорень можна побудувати графічним диференціюванням.

Почнемо з побудови графіка переміщення повзуна до якого приложена сила опору, на вісі ординат відкладаємо переміщення ланки D, а по вісі абсцис кут повороту початкової ланки , рівному 2 радіан. Масштабний коефіцієнт кута повороту визначимо за формулою:

Де Х – відрізок на вісі абсцис, що відповідає куту 2 радіан, Х = 180мм.

Масштабний коефіцієнт переміщення ланки:

Вісь абсцис ділимо на відрізки пропорційні кутам повороту початкової ланки. З’єднуємо їх лекальною кривою та отримуємо діаграму переміщень повзуна D.

Для побудови діаграми швидкостей точки D застосуємо метод графічного диференціювання метод хорд. Під кривою переміщення будуємо криву швидкостей для цього з полюса К взятого на відстані 15мм проводимо промені паралельні хордам діаграми переміщення. Тоді відрізки відсікаються цими променями з віссю ординат являють собою швидкість усереднену для кожної ділянки. Відкладаємо ці відрізки у вигляді ординат по середині відповідних проміжків, отримуємо в осях ступінчату лінію, потім плавно с кругляємо її і отримуємо графік швидкості т. D.

Графік прискорень будуємо аналогічно.

Масштабний коефіцієнт графіка швидкостей:

Масштабний коефіцієнт графіка прискорення:

1.7 Силовий розрахунок.

Визначаємо силу інерції ланок, знак мінус показує, що сила інерції направлена у протилежному напрямку від прискорення центра ланки.

(1.47)

(1.48)

(1.49)

(1.50)

(1.51)

(1.52)

Визначаємо момент інерції ланок, знак мінус показує, що момент інерції направлений у протилежному напрямку від кутового прискорення ланки.

Визначаємо момент інерції ланок, знак мінус показує, що момент інерції направлений у протилежному напрямку від кутового прискорення ланки.

(1.53)

(1.54)

(1.55)

Виділяємо діаду 5-4. Розставляємо сили інерції Q,,та момент інерції ланок , вагу ланок . Знаходимо реакцію з

Визначаємо реакцію з побудови векторного многокутника всіх сил, які діють на діаду 5-4

(1.57)

(1.58)

(1.59)

Виділяємо діаду 3-2. Розставляємо сили інерції ,та момент інерції ланок , вагу , і реакцію . Розкладаємо реакцію і на нормальну і тангенційну складову. Знаходимо реакцію з

(1.60)

Знаходимо реакції з

Побудуємо векторний многокутник сил, які діють на діаду 2-3 і визначимо реакції і з

(1.67)

(1.68)

Виділяємо 1 ланку. Розставляємо вагу , силу інерції і реакцію , визначимо зрівноважений момент , з

(1.70)

(1.71)

Знаходимо реакцію , з

(1.72)

(1.73)