Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЗ Сомов.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
172.03 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 7

Тема: “Закінчення ІІ Світової війни”.

План сз

  1. Партизанський рух.

  2. У П А.

  3. Визволення України Радянською Армією.

  4. Закінчення ІІ Світової війни.

Опорний конспект.

1. Політичний, економічний, соціальний терор, який розв'язали німці на окупованій території визвав опір населення, активізацію партизанського та підпільного руху. Партизанські загони створювались по ініціативі партійних органів. Незадовго до окупації місцевості в райкоми та міськкоми збирали комуністів, комсомольців, активістів і готували їх до партизанської та підпільної боротьби. Було створено сотні партизанських загонів та підпільних груп, але активності вони не проявляли. Багато з них були знищені, деякі розпалися самі по собі. Тільки в кінці 1942 року починається активізація партизанського руху. Ним керував Центральний штаб партизанського руху України, який очолив Т.А. Строкач. Особливо активним був рух партизанів на Сумщині, Чернігівщині. В жовтні 1942 року партизанські з'єднання С.А. Ковпака та А.Н. Сабурова пішли на Правобережжя і створили тут "партизанський край". Із Сумської області на Правобережжя здійснили рейди загони Я.І. Мельника, М.І. Наумова. Із Чернігівських лісів на Волинь здійснив рейд секретар підпільного обкому партії О.О. Федоров зі своїм з'єднанням. Влітку 1943 року був здійснений легендарний Карпатський рейд С.А. Ковпака під час якого було знищено 40 нафтових вишок, нафтопровід. В Західній Україні діяв загін, яким командував Д.М. Медведєв (в 1921 році він очолив Старобільську ЧК). Збройна боротьба українських партизан, їх бойові і диверсійні дії навесні 1943 року відзначались високою активністю. За 6-ть місяців партизани знищили чи взяли в полон близько 130 тисяч німців, підірвали 1880 ешелонів, зруйнували 649 мостів.

На території Луганської області діяло 16 партизанських загонів та груп, якими командували Яковенко І.М., Воропаєв І.Е., Михайличенко Н.П. та інші. В Кремінському лісі діяв загін Сіворонова Я.І. Тільки за півроку бойових дій було знищено 800 німців та 1 ешелон. А всього партизани Луганщини знищили близько 5 тисяч німців, підірвали 8 ешелонів, 15 мостів.

Партизанський рух допомагав Червоній Армії вести боротьбу за звільнення України.

2. Під час війни активізувалася діяльність Організації Українських націоналістів (ОУН), яка була створена в 1929 році в Відні. В 1941 році ОУН разом з німцями хотіли створити незалежну Українську державу, але це їм не вдалося. І саме ОУН розкололася на 2-ті частини: ОУН-м на чолі з А. Мельником і ОУН-б на чолі з С. Бендерою.

Мельніковці активно співробітничали з німцями, навіть створили дивізії "СС" для допомоги.

Бендеровці почали створювати власні збройні сили - Українську повстанську Армію (УПА). 14 жовтня 1942 року вона була створена, а в лютому 1943 року затверджено на ІІІ-тій конференції ОУН. Ії керівником був Р. Шухевич. УПА боролась як проти німців так і проти Радянської Армії. На обліку в НКВС було 379 формувань УПА, з 5.831 вояком, які провели 6148 операцій (данні за 1944р.). Після звільнення Західної України УПА почала воювати з Радянською Армією. Війна була дуже жорстока і продовжувалась до 1953 року. За цей час загинуло близько 30 тисяч цивільних осіб, 25 тисяч військовослужбовців, вивезено до Сибіру 150 тисяч жителів Західної України. Оцінку діяльності УПА дасть час.

3. Початок визволення України пов'язано з розгромом німців під Сталінградом.

19 листопаду 1942 року почався наступ Червоної Армії під Сталінградом. 16 грудня 1942 р. війська Воронезького та Південно-західного фронту перейшли в наступ . І 18 грудня 1942 року бійці та офіцери 573 полку 195 стрілецької дивізії І Гвардійської Армії Південно-західного фронту звільнили села Півнівка, Морозівка, Микільське Міловського району Ворошиловградської області. Місто Рубіжне було звільнено 31 січня 1943 року воїнами 124 Гвардійського стрілового полку 41-й Гвардійської Стрєлкової дивізії під командуванням генерала М.П. Іванова (одна з вулиць міста носить його ім'я). Півроку фронт проходив по річці Сіверський Донець. І тільки після розгрому німців під Курськом радянські війська пішли в наступ і 2 вересня звільнили м. Лисичанськ.

На кінець вересня 1943 року радянські війська підійшли до Дніпра. І тільки 6 листопаду 1943 року було звільнено столицю України. 24 грудня 1943 року почався наступ на Правобережній Україні. Дуже важливою була Корсунь-Шевченківська операція, яка створила передумови для вигнання німців з Правобережжя. В квітні-травні 1944 року було звільнено Крим. 27 липня від ворога звільнили Львів. 28 жовтня 1944 року було завершено звільнення всієї України.

Битва за визволення України тривала 22 місяці і стала одним з найважливіших етапів на шляху до перемоги.

4. В січня 1945 року Радянська армія почала наступ в Німеччині, а в квітні почався штурм Берліну, 30 квітня над рейхстагом було піднято червоний прапор. 8 травня 1945 року Німеччина капітулювала. Велика Вітчизняна війна закінчилась перемогою Радянського Союзу.

На Кримській (1945р.) конференції керівники США, Англії та СРСР підписали рішення, згідно якого СРСР допоможе США в війні проти Японії. 9 серпня 1945 року Радянський Союз заявив, що починає бойові дії проти Японії. На цей час на території Далекого Сходу було створено три фронти: Забайкальський та 1 і 2 Далекосхідний (всього 1,5 млн. чоловік, 26 тисяч гармат, 5,5 тис. танків, 38 тис. літаків). Наступ почався 9 серпня і за 6 днів Червона Армія пройшла з боями до 400 кілометрів. З 19 серпня почалась капітуляція Квантунської армії. Ворог втратив близько 700 тисяч вояків. 2 вересня 1945 року в Токійській бухті на борту американського Лінкора "Міссурі" був підписаний акт капітуляції Японії. Так закінчилась ІІ Світова війна.

Війна принесла населенню України велике горе. Було вбито 3,9 млн. чоловік, 2,2 млн. було силоміць вивезено до Німеччини, 10 млн. втратили притулок. На руїні було перетворено 714 міст і 28 тис. сел. В Україні залишилось 19% довоєнної кількості підприємств. Луганська область втратила на 17 млрд. карбованців, а місто Рубіжне - 480 млн. карбованців.