Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсачок соя)))).docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
157.55 Кб
Скачать

Розділ 3. Застосування елементів програмування врожайності

    1. Програмування врожайності.

Регламентований законами землеробства вплив зовнішніх умов на формування врожаю визначає можливість його прогнозування і програмування. Прогнозування можливе, коли встановлені важливі закономірності продукційного процесу. Вони дають змогу передбачити, який буде одержаний урожай даного сорту або гібриду при визначених меліоративних і агротехнічних умовах.

Програмування можна розглядати як особливий вид планування врожаю, при якому, виходячи з установлених закономірностей його формування, намічають і розробляють активні дії по реалізації наміченої програми. Іншими словами, це спосіб впорядкування агрофітоценозу як системи з метою досягнення максимальної його продуктивності на основі реалізації потенціальних можливостей рослин.

За даними І.С. Шатилова (1986), програмування треба розглядати як науковий напрям, завдання якого – розробка методів цілеспрямованого формування розвитку посівів для одержання запланованого врожаю.

      1. Потенційний урожай, або максимально можливий.

Фаетон. Сорт скоростиглий (вегетаційний період 90-103 дні), придатний для вирощування як в основних (весняних), так і в пожнивних посівах (після збирання озимого ячменю); стійкий до вилягання, та ураження пероноспорозом і бактеріальним опіком.

Висота рослин середня (70-80 см), кущ стислий, компакт­ний із проміжним типом росту. Стебло пряме, має 12-13 міжвузлів. Листя при дозріванні жовтіє і опадає дружно. Опушення стебла й бобів руде. Боби бурі, слабовигнуті, переважно тринасіннєві. Нижні боби прикріпля­ються на висоті 12-14 см, насіння жовте, овальне за формою, середнє за розміром. Рубчик насіння світлий з коричневим відтінком. Маса 1000 на­сінин 157,0 г. У насінні міститься 38-41 % білка та 19-20 % олії.

В умовах зрошення, за останні роки випробувань, забезпечив уро­жайність зерна на рівні 25-28 ц/га (весняний посів) і 23-26 ц/га (літній по­сів), перевищивши національний стандарт Юг-30 на 4-5 ц/га Максималь­на врожайність зерна при весняному посіві досягала 36 ц/га.

Сорт занесений до Державного реєстру сортів рослин України з 2000 р. і рекомендований для вирощування на зерно в зонах Степу, Лісо­степу, Полісся.

      1. Розрахунок потенціальної врожайності за надходженням фар.

Врожайність основної продукції визначається за формулою:

4 Σ Q

УФАР=10 * Кф * Кm * q ,

де УФАР – врожайність основної продукції за стандартної/ зерно, насіння/ чи природної/ соковиті продукти/ вологості, ц/га;

Кф – ккД ФАР, %;

Кm – коефіцієнт господарської ефективності врожаю або частка основної продукції в загальній біомасі;

Σ Q – сумарне надходження ФАР за період вегетації рослини ккал/см2;

q – калорійність врожаю, ккал/кг.

Коефіцієнт корисної дії (ккд) фотосинтетично активної радіації (ФАР), як відзначають Лисогоров С.Д. /1987/, Каюмов М.К. /1989/, може коливатись в залежності від конкретних агроекологічних умов вирощування культури в межах 1,0-3,0%, та найчастіше ця величина не перевищує 2,0-2,5% від загальної кількості надходження ФАР за період вегетації.

В зрошуваних умовах на полі сої ккд ФАР становить 2,34 %.

Коефіцієнт господарської ефективності врожаю сої (Кm), сумарне надходження ФАР за період вегетації рослин (Q) і калорійність врожаю (q) визначаємо за додатками 1,2,4.

4

УФАР=10 * 2,34% * 0,326 * (7,2+7,6+8) ккал/см2/4800 ккал/кг=36,2 ц/га

Отже, потенціальна врожайність сої сорту Фаетон на зрошенні за надходженням ФАР становить 36,2 ц/га.