Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Кіровоград.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
22.33 Mб
Скачать
    1. Характеристика грунтового покриву

Ґрунти м. Кіровоград — чорноземи звичайні, глибокі мало- і середньогумусні на лесових породах. Мають високу природну родючість, хоч в орному шарі розпушені і частково втратили в минулому грудкувату структуру.

Наведемо характеристику найпоширенішого типу ґрунту – чорнозему звичайного.

Не 0–41 см – гумусовий слабоелювійований горизонт; темно-сірий, іноді білястий від присипки SіО2, до глибини 27 см орний, порохувато-грудкуватий, ущільнений, перехід поступовий.

Нрi 42 – 70 см – перехідний гумусовий слабоелювійований горизонт; темно сірий з буруватим відтінком, горіхувато-грудкуватий, ущільнений, слабкий наліт присипки SiO2, зрідка трапляються ходи землерийок, перехід поступовий;

Phi 71 – 96 см – перехідний слабо- гумусований та ілювійований горизонт; сіро-бурий, плямистий, горіхувато-призматичний, у місцях зламу грудок брудно-буре “лакування” колоїдами півтораоксидів, перехід помітний;

P(h)i 97 – 120 cм – лес, малогумусний, сіро-бурий, вологий, крупнопилуватий, кротовини заповнені гумусовим матеріалом, перехід різкий;

Pk 121 см і глибше – бруднувато-палевий або палевий лес чи лесовидний суглинок з добре помітними карбонатами у вигляді плісняви та прожилок.

Таблиця1

Земельний фонд м. Кіровоград

Розподіл земель за цільовим призначенням та функціональним використанням

тис. га

Всього

10,3

у тому числі:

сільськогосподарські угіддя

2,7

з них рілля

1,7

ліси та інші лісовкриті площі

0,7

забудовані землі

6,2

землі водного фонду

0,4

інші землі

0,3

Частка розпайованої землі

0,7

1.4. Характеристика водних об’єктів регіону

Водні ресурси м.Кіровоград представлені річками, водосховищами, ставками та підземними водами. В області нараховується 438 великих і малих річок протяжністю 5,6 тис.км, серед яких найбільші — Інгул, Інгулець, Синюха, Велика Вись, Ятрань. За кількістю водосховищ та ставків (85 та 2185 відповідно ) область займає третє місце серед областей України. Зате вона має найменші запаси природних підземних вод. Річки області належать до систем Дніпра і Південного Бугу.

Місто пересікає р. Інгул та її притока р. Сугоклея, ряд струмків. Їм притаманні глибокі долини, у яких розширені ділянки змінюються вузькими каньйоноподібними, де береги круті і скелясті. Річище Інгулу в межах міста звивисте, заплава двостороння. Зведено Кіровоградське (260 га) та Лелеківське водосховища. Стік Інгулу в кордонах Кіровограда розподіляється наступним чином: березень-травень 70%, червень-серпень – 9% , вересень-листопад – 6%, грудень-лютий – 15%. Середня тривалість водоставу 2,5 місяці. Товщина льоду 20-40см.

Природних озер на території області немає, за винятком ставків, популярних в сільській місцевості. Область має вихід до Дніпра (Кременчуцьке водосховище).

Основою охорони і раціонального використання водних ресурсів є виконання заходів соціально-економічного розвитку міста у взаємодії з економізацією і оздоровленням водно - ресурсного потенціалу, поліпшенням санітарного стану води, досягненням нормативної чистоти водойм і річок за рахунок дотримання вимог природоохоронного законодавства на території прибережних захисних смуг водних об’єктів, збільшення систем оборотного і повторно-послідовного водоспоживання, удосконалення систем очистки і знезараження стічних вод, вирішення проблем малих річок, виконання в повному обсязі заходів по оздоровленню річок.

Для скорочення диспропорції між загальними обсягами формування стічних вод і потужностями очисних споруд та каналізаційних мереж необхідно вирішити питання добудови та реконструкції міських очисних споруд.

З метою збереження поверхневих вод від забруднення необхідно здійснити розчищення та берегоукріплення річки Інгулу, виконати роботи по розчистці русел річок Біянки, Сугоклеї і привести їх русла до природного стану, визначити прибережні захисні смуги ставків на території міста Кіровограда, а також завершити реконструкцію зливової каналізації міста.