Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Кіровоград.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
22.33 Mб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

Національний університет водного господарства та природокористування

Кафедра екології

Курсовий проект

на тему:

Аналіз та оцінка соціо - економіко-екологічного розвитку м. Кіровоград та розробка заходів для досягнення сталого розвитку

Виконала:

студентка V курсу

ФЕП, ЕКО-51

Гордійчук О.В.

Перевірила:

Клименко Л.В.

Рівне 2010

Зміст

Вступ………………………………………………………………………..

Розділ І. Природні умови міста…………………………………………..

    1. . Відомості про місто і фізико-географічні умови розташування…

    2. . Кліматичні умови…………………………………………………….

    3. . Характеристика грунтового покриву………………………………

    4. . Характеристика водних об’єктів регіону…………………………

    5. . Рекреаційні ресурси ………………………………………………..

Розділ ІІ. Характеристика економічного розвитку міста………………

2.1. Характеристика виробничо – господарського комплексу…………

2.2. Аналіз показників економічного стану………………………………

2.3. Оцінка економічного розвитку міста…………………………….…..

Розділ ІІІ.Дослідження соціального стану міста………………..……….

3.1. Аналіз показників соціального стану………………….……………..

3.2. Оцінка соціального розвитку міста…...……………………………..

Розділ IV. Аналіз та оцінка екологічного стану території міста……..

4.1. Характеристика природно-ресурсного потенціалу міста…………..

4.2 . Аналіз антропогенного навантаження на стан природних ресурсів міста………………………………………………………………………..

4.3. Оцінка екологічного розвитку міста…………………………………

Розділ V. Розробка стратегій сталого розвитку міста…………………..

5.1. Розрахунок індексу соціо - еколого - економічного розвитку міста…………………………………………………………………………

5.2. Встановлення пріоритетних проблем міста………………………..

5.3. Розробка стратегічного плану для досягнення сталого розвитку міста…………………………………………………………………………

Висновки…………………………………………………………………......

Використана література …………………………………………………….

Вступ

Необхідність збалансованого розвитку соціальної, економічної і екологічно підсистем постала перед людством ще в кінці ХХ – на початку ХХІ ст., коли загострилась основна проблема – раціональне і науково-обґрунтоване використання природних ресурсів.

Надання пріоритету економічній підсистемі створює ряд негативних наслідків, серед яких вичерпання природних ресурсів, забруднення НПС, недостача ресурсного потенціалу наступним поколінням, розрив між розвиненими і нерозвиненими країнами.

Дані проблеми призводять до погіршення показників соціальної підсистеми.

Основним завданням для суспільства на сьогодні є інтегрування і збалансування соціальної, економічної і екологічної підсистем. Тому світова громадськість перспективою визнала сталий розвиток країни. Тобто людство здатне надати розвиткові сталого та тривалого характеру з тим, що він задовольняв потреби сучасності, не ставлячи під загрозу здатності майбутніх поколінь задовольняти свої потреби.

Відправним пунктом на шляху громад до сталого розвитку є розробка і впровадження місцевих планів дій з охорони довкілля, які стають суттєвими складовими соціальних та економічних програм.

Мета курсового проекту: проаналізувати та оцінити соціо-еколого-економічний стан території, дослідити тенденції розвитку даного міста, виявити його пріоритетні проблеми, а також розробити стратегічні напрямки дій для досягнення збалансованого сталого розвитку.

Основні завдання курсового проекту: оцінити природно-ресурсний потенціал, проаналізувати зміни соціальних і економічних показників та оцінити соціо-економічний розвиток, проаналізувати зміни екологічних показників та оцінити екологічний розвиток досліджуваного міста, на основі розрахунку індексу соціо-економіко-екологічного розвитку розробити стратегічний план дій з досягненням сталого розвитку міста.

Розділ І. Природні умови міста

    1. Відомості про місто і фізико-географічні умови розташування

Рис.1. Розташування м. Кіровоград на карті області

Місто Кіровоград було утворено 1754 року. Площа становить

0,1 тис. км2, тобто 0,4 % території області.

м. Кіровоград розташоване у географічному центрі Кіровоградської області та Кіровоградського району, що цілком відповідає його стратегічному та адміністративному статусу міста районного та обласного призначення. Орієнтовні координати – 48˚38” пн. ш., 32˚20” сх.д.

Геологічна будова території Кіровограда зумовлена розташуванням на площі Українського кристалічного щита та його структурної одиниці – Кіровоградського тектонічного блоку, в основі якого лежить давній докембрійський фундамент, складений гранітами, гнейсами, чарнокітами, габро-лабродаритами.

Рельєф визначений геологічною будовою. Кіровоград перебуває на терені Придніпровської височини. Поверхня міста хвиляста, рівнинна, розчленована річковою долиною, ярами та балками (глибина ерозійного розчленування - 80 м).

Корисні копалини представлені перш за все будівельною сировиною. Відомим є Кіровоградське гранітне родовище, розташоване на правому березі р. Сугоклея. Енергетичні запаси надр міста репрезентовані покладами бурого вугілля (Балашівсько-Кіровоградське родовище) та урану. Є залежі високоякісного піску, придатного для виробництва скла.

Кіровоград – місто обласного підпорядкування. Має у своїй структурі два райони – Кіровський та Ленінський. У підпорядкуванні Кіровської районної ради знаходиться Новенська селищна рада.

Кількість населення міста – 243 тис. осіб. Більшість складають українці. Чисельними та організованими є громади росіян, євреїв, вірменів, німців. Також на території міста проживають болгари, серби, молдовани, греки.

    1. Кліматичні умови

Клімат м. Кіровоград помірно-континентальний, теплий. Він обумовлений розташуванням міста у степовій зоні помірного поясу. Середня температура січня складає −5,6˚C, липня +20,2˚C. Середньорічна кількість опадів — 474 мм (у середньому за рік у місті спостерігається 130 днів з опадами), найменше — у березні та жовтні, найбільше — у липні.

Найнижча середньомісячна температура повітря в січні (−15,1 °C) зафіксована 1963 року, найвища (+1,6 °C) — 2007 року. Найнижча середньомісячна температура в липні (+17,6 °C) спостерігалась у 1912 році, найвища (+25,6 °C) — в 1936 році. Абсолютний мінімум температури повітря (−35,3 °C) зафіксовано 9 січня 1935 року, абсолютний максимум (+38,7 °C) — 27 липня 1909 року і 20 серпня 1929 року.

За останні 100—120 років температура повітря в Кіровограді, так само як і в цілому на Землі, має тенденцію до підвищення. Протягом цього періоду середньорічна температура повітря підвищилася щонайменше на 1,0 °C. Найтеплішим за всю історію спостережень виявився 2007 рік. Більшим у цілому є підвищення температури в першу половину року.

Переважаючі напрями вітрів узимку — північно-західні, влітку — південні. Найбільша швидкість вітру — в лютому, найменша — влітку. У січні вона в середньому становить 4,5 м/с, у липні — 3,4 м/с.