Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШКОЛА В ДАВНЬОМУ ЄГИПТІ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
264.7 Кб
Скачать

Висновки

Виникає рабовласни­цька держава Єгипет на чолі з фараоном. Саме у цей період і з'являються два типи шкіл: школи жерців (їх називали школами каліграфічного письма) та школи писців (школи ієратичного письма).

Школи ці вла­штовувалися при храмах і називалися рамессеум. Термін навчан­ня сягав до десяти років, оскільки надто складно давалося оволо­діння магією, чаклунством, народною медициною, а також нави­чками зображення ієрогліфів. Всіма цими знаннями, уміннями володіли жреці, що становили пануючу касту у Єгипті.

Оволо­діння грамотою, науками набувало тут кастового й релігійного характеру. Однак потреби господарського, суспільного життя, управління державою спонукали до створення у ІІІ-му тисячоліт­ті шкіл писців. Саме у цих закладах готували майбутніх держав­них чиновників Єгипту.

Єгипет і досі не залишає байдужими ані істориків, ані археологів, ані тих, хто цікавиться таємницями людських цивілізацій.

Можна з упевненістю сказати, що давня єгипетська культура, релігійна та наукова спадщина - це воістину неоцінений подарунок сучасним і прийдешнім поколінням.

Список використанної літератури

  1. Джуринський О.М. Історія зарубіжної педагогіки: Навч. посібник для вузів. - М.: ФОРУМ - ИНФРА-М, 1998. - 272 с.

  2. Джуринський А. М. Історія педагогіки стародавнього і середньовічного світу: Учеб. посібник для вищої школи. - М.: Досконалість, 1999. - 207с.

  3. Історія педагогіки: Учеб. посібник / За ред. В.І. Хальзова. - СПб.: Військовий інженерно-космічний університет ім. А. Ф. Можайського, 2001. - 216 с.

  4. Історія педагогіки та освіти. Від зародження виховання в первісному суспільстві до кінця XX ст. / Под ред. А.І. Піскунова. - М.: Сфера, 2001. - 510 с.

  5. Педагогічна і психологічна науки в Україні / За ред. О.В. Сухомлінської. - К.: Педагогічна думка, 2007. - Т. 1: Теорія та історія педагогіки. - 358с.