Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШКОЛА В ДАВНЬОМУ ЄГИПТІ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
264.7 Кб
Скачать

Школи писарів, жерців, чиновників

Найпершими в Стародавньому Єгипті виникли школи для писарів. Професія писаря була дуже престижною і обіцяла соці-альний добробут. З тих часів зберігся такий вислів: “Дивись, немає іншої посади, крім посади писаря, де людина завжди начальник”. На початковому етапі навчання в школах для писарів відшліфовувалася техніка зображення ієрогліфів. Далі більше уваги приділялося змісту текстів. А вже на прогресивному етапі школярів навчали красномовству, яке вважалося найважливішою рисою писаря. Взагалі єгипетське письмо вважається одним із найдавніших у світі. В Єгипті збереглося багато різних пам’яток, обелісків, руїн храмів, вкритих давніми єгипетськими письменами - ієрогліфами.

Розшифрував ієрогліфи і прочитав давні надписи у 1821 р. французький учений Жан Шампольон. В Єгипті поблизу села Розетта була знайдена кам’яна плита, зверху донизу вкрита письменами. Надписи на плиті поділялися на три частини. Зверху був текст грецькою мовою, а на двох нижніх частинах - єгипетською. Йшлося про царя Птоломея і царицю Клеопатру. Жан Шампольон помітив, що окремі ієрогліфи містяться в овальних рамках. Він припустив, що це можуть бути царські імена Птоломея та Клеопатри. Під єгипетські ієрогліфи вчений підставив грецькі букви і зрозумів, як єгипетською пишуться ці імена. Поступово були розшифровані всі ієрогліфи.

Паралельно з ієрогліфічним у Стародавньому Єгипті використовувалося ієратичне письмо, особливо для світських документів адміністративного, торгового і правового характеру. Пізніше єгипетське письмо стало більш удосконаленим - демотичним. Воно було простішим і легшим для швидкого писання. Відомо, що кожен із символів демотичного письма щось означав, наприклад, овал та три дерева над ним означали повінь, видозмінене зображення хижака - якусь небезпеку. Із втратою Єгиптом незалежності (після завоювання Александром Македонським) єгипетське письмо занепадає, потрапивши під грецький і латинський вплив.

Окрім грамоти, учні в школах вивчали математику, географію, астрономію, медицину, мови інших народів. Учителі повідомляли дані з математики, що могли знадобитися для розрахунку будівництва каналів, храмів, пірамід, підрахунку врожаю, астрономічних обчислень, які використовувалися, зокрема, для прогнозів розливів Нілу. Географії часто навчали разом з геометрією, аби учень міг навчитися зображати план місцевості.

Найбільш містичними та таємничими були школи для жерців. Тут учням передавалися вміння відправляти релігійні культи, а також давалися наукові знання, які тримали в таємниці від інших людей. Після засвоєння основ навчання та вивчення релігійних догм і обрядів школярі, які готувалися стати жерцями, складали іспити. Того, хто склав іспити, звільняли від мирського одягу, потім купали, брили наголо, змащували тіло пахощами та одягали у жрецький одяг.

Поряд із жерцями найосвіченішими у Стародавньому Єгипті вважалися чиновники. У школах для чиновників багато часу приділялося завчанню священних текстів, а пізніше - вивченню наук. Майбутні чиновники повинні були розбиратися у будівництві, виготовленні різноманітних технічних пристроїв та навіть у військовій справі. Чиновниками вважалися архітектори, інженери, художники, організатори виробництва і воєнні спеціалісти.