Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Луцький кооперативний технікум.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
94.41 Кб
Скачать

2. Аналіз управління виробничими запасами на прикладі пп «нектор»

2.1. Економіко-організаційна характеристика пп «Нектор»

Об'єктом дослідження є приватне підприємство «Нектор» торгівельне підприємство, створене у 2004р., у порядку встановленому законодавством з метою отримання прибутку при реалізації та комплектації електронно-обчислювальних машин та іншого устаткування для обробки інформації для задоволення потреб замовників.

Предметом діяльності ПП «Нектор» вказано в основному документі підприємства Статуті, яким передбачено такі основні види діяльності:

  • оптова, комісійна та роздрібна торгівля.

  • посередницька діяльність.

- виробництво, реалізація та комплектація електронно-обчислювальних машин та іншого устаткування для обробки інформації.

виробництво та торгівля периферійними пристроями, комплектуючими.

  • розробка та продаж програмного забезпечення.

  • ремонт та технічне обслуговування комп'ютерної та офісної техніки.

  • надання інтернет-послуг, створення л¥еЬ-сайтів.

- надання послуг по встановленню та налагодженню програмного забезпечення.

ПП «Нектор» є юридичною особою від дня його державної реєстрації.

Підприємство має самостійний баланс, розрахункові та інші рахунки в установах банків України, печатки, штампи і бланки із своїм найменуванням та інші реквізити.

Майно становлять основні фонди та оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі. Джерелами формування майна підприємства є:

- грошові та матеріальні внески засновника (власника);

- доходи, одержані від реалізації продукції, робіт, а також від інших видів господарської діяльності;

  • кредити банків та інших кредиторів;

  • капітальні вкладення і дотації з бюджетів;

  • надходження від роздержавлення і приватизації власності;

  • придбання майна іншого підприємства, організації;

- інші джерела, не заборонені законодавчими актами України. Основними покупцями продукції ПП «Нектор» є юридичні і фізичні особи, а саме підприємства, державні установи, приватні підприємці та населення.

Прибуток підприємства утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці. З балансового прибутку підприємства вносяться передбачені законодавством України податки та інші платежі до бюджету. Чистий прибуток, одержаний після зазначених розрахунків, залишається у повному розпорядженні власника.

Підприємство здійснює оперативний та бухгалтерський облік результатів своєї діяльності, а також веде статистичну звітність та подає її у встановленому порядку та обсязі органам державної статистики. Рівень кваліфікації працівників фірми відповідає вимогам торгівлі.

Трудова діяльність на підприємстві здійснюється на основі укладених трудових договорів.

Управління підприємством здійснює директор. Він самостійно вирішує питання діяльності підприємства, представляє IIП «Нектор» в усіх установах та організаціях, розпоряджається коштами та майном підприємства відповідно до Статуту та чинного законодавства, укладає договори, несе повну відповідальність за стан та діяльність підприємства.

Головний бухгалтер займається складанням достовірної бухгалтерської звітності на підставі первинних документів бухгалтерських записів, надання її у встановлені терміни відповідним органам; здійснює економічний аналіз господарсько-фінансової і фінансової діяльності ПП «Нектор» (дод. 2).

Технічний директор укладає договори купівлі-продажу з постачальниками та замовниками, дає розпорядження та вказівки за відсутності директора, має право підпису.

Менеджери зі збуту займаються укомплектуванням комп'ютерів, доставляють їх клієнту, оформляють рекламу.

Основу фінансового аналізу незалежно від його виду становить аналіз фінансового стану підприємства, тобто аналіз здатності підприємства фінансувати свою діяльність, незалежно від виду аналізу.

Аналіз фінансового стану підприємства за нових умов розпочинають оцінкою майна, наявного в його розпорядженні.

Оцінку основних фінансово-економічних показників

діяльності підприємства проводять на основі балансу на певну дату, звіту про фінансові результати за звітний період (дод. А, Б).

Аналіз економічного становища ПП «Нектор» наведено в табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Основні фінансові показники ПП «Нектор» за 2003-2005рр.

Економічні показники

Рік, тис. грн.

2003

2004

2005

Дохід (виручка) від реалізації

250,0

255,4

386,1

Чистий дохід відузеалізації

201,9

213,1

323,1

Витрати:

34,0

39,8

27,1

Матеріальні затрати

0,4

0,6

1 2

Витрати на оплату праці

3,8

4,2

10,7

Амортизація

1,4

0,6

0,3

Інші операційні витрати

32,0

34,4

14,9

Чистий прибуток

- 0,2

-0,6

5,7

Чистий дохід (виручка) від реалізації робіт в 2004р. становить 213,1 тис. гри., а в 2005р. - 323,1 тис. гри.. А це означає, що кожного року дохід збільшується приблизно в 1,5 рази.

Найкращий результат ПП «Нектор» досягнув в 2005 році, тому що були найбільші доходи від реалізації робіт (послуг).

2005р. в порівнянні з 2004р. виявився продуктивнішим, бо спостерігається зменшення збитків в результаті скорочення статей витрат.

Отже, НІ І «Нектор» має високу частку власного капіталу, велику фінансову автономію, бо може погасити борги за рахунок власних коштів.