Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 4-1 ОРЗ..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
134.14 Кб
Скачать

Охорона складу

Схоронність речового майна забезпечується надійною охороною складу. Охорона речового складу здійснюється внутрішньою вартою частини відповідно до вимог Статуту гарнізонної і вартової служби. Начальник складу перед початком роботи приймає від варти і здає під охорону щодня по закінченні роботи. Перед здачею складу під охорону начальник складу робить прибирання приміщення, виключає світло, закриває ставні вікон, закриває двері на один або кілька замків і опечатує її. Ключі від складу начальник складу здає на зберігання черговому по частині в опечатаному мішечку, а печатку зберігає при собі. Про прийом складу від варти і здачі під охорону начальник складу і начальник варти розписуються в постовій відомості варти.

Протипожежні заходи на речовому складі

Однією з основних умов, що забезпечують схоронність майна, є суворе дотримання і виконання правил і мір пожежної безпеки на складах.

Пожежна охорона на складах організується в точній відповідності з вимогами настанови по протипожежній охороні у військових частинах, установах, підприємствах і організаціях МО України й Інструкції зі збереження речового майна.

Основним документом, що визначає міри пожежної безпеки, а також порядок використання сил і засобів частини і залучення найближчих гарнізонних або відомчих пожежних команд для гасіння пожежі, є план пожежної охорони військової частини, на додаток до якого розробляється і додається Інструкція про міри пожежної безпеки складу.

Відповідальність за дотримання правил пожежної безпеки в складі і на прилягаючій території покладається на начальника складу.

Складські приміщення по своїй конструкції і вогнестійкості повинні суворо відповідати вимогам пожежної безпеки зберігаємого майна, його цінності і значимості.

Покрівля складів у всіх випадках повинна бути з вогнестійких матеріалів. Для захисту від грозових розрядів усі склади обладнаються грозозахисним пристроєм. Територія складу повинна щодня очищатися від сміття.

Курити і користуватися відкритим вогнем на території складу забороняється. Місця для паління виділяються й обладнуються поза територією складу.

Склади повинні мати необхідні засоби пожежегасіння відповідно до існуючих норм, нормативні запаси води для гасіння пожежі, а також зручні проїзди і під'їзди до будинків, пожежних водойм і гідрантів.

Освітлення в складах допускається тільки електричне, стаціонарне або за допомогою акумуляторних ліхтарів. Світильники в приміщеннях складу повинні бути закритого типу (зі скляними ковпаками). Освітлювальні лінії повинні прокладатися уздовж оглядових і транспортних проходів на відстані не ближче 50 см від стелажів з майном. Установка электророзеток у складах не допускається.

Для зняття напруги у внутрішніх електричних мережах на вводах проводів і кабелів повинні бути загальні вимикачі, установлені на зовнішніх вогнестійких стінах будинків або окремо на опорах. Вимикачі повинні знаходиться в щільно закритих металевих ящиках із пристосуванням для пломбування. Кожен склад повинний бути обладнаний автоматичною або електричною пожежною сигналізацією.

З метою пожежної безпеки в складі забороняється:

  • курити і користуватися відкритим вогнем;

  • застосовувати побутові електронагрівальні прилади усіх видів;

  • захаращувати проходи, а також виходи зсередини і зовні майном або якими-небудь предметами;

  • зберігати майно навалом і укладати його впритул до стін, а також до електропроводів і ламп;

  • улаштовувати тимчасову електропроводку і користуватися переносними лампами, включеними безпосередньо в освітлювальну мережу;

  • залишати електромережу під напругою після закриття складу;

  • застосовувати для освітлення складу гасові лампи, свічі;

  • установлювати прожектори зовнішнього освітлення на дахах складських приміщень;

  • зберігати промаслене майно, дрантя і клоччя на стелажах у шафах, шухлядах через їхню здатність самозаймання;

  • зберігати запальні прилади, пально-мастильні матеріали, лакофарбові матеріали і розчинники;

  • обгортати електролампи папером, матерією, оббивати стіни, двері, стелажі, а також затемнювати вікна папером або картоном;

  • улаштовувати легкозаймисті перегородки для поділу складів на відсіки.

Висновок: Розміри складських приміщень визначаються з розрахунком забезпечення вільного розміщення майна, легкого доступу до нього для огляду і швидкого переміщення при провадженні робіт. Правильна організація охорони складу і дотримання всіх мір пожежної безпеки є найважливішими умовами збереження майна від можливого розкрадання і пожежі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]