Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 2-1 ОРЗ..doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
113.66 Кб
Скачать

Перше навчальне питання

Організація та завдання речової служби військової частини”

Речова служба військової частини виконує важливі завдання і від виконання їх залежить боєздатність особового складу і бойова готовність військової частини у цілому.

Основними завданнями речової служби військової частини є:

  • своєчасне, безперебійне і повне забезпечення особового складу і підрозділів належним майном за встановленою номенклатурою і нормами;

  • організація правильної експлуатації, зберігання і ремонту речового майна;

  • організація банно-прального обслуговування особового складу; проведення заходів по підтримці на належному рівні бойової та мобілізаційної готовності служби.

Речовою службою військової частини здійснюється безпосереднє витрачання речового майна, створюються необхідні побутові умови для особового складу.

Військова частина може успішно виконувати поставлені перед нею завдання за умови належної організації речового забезпечення.

Забезпечення військової частини речовим майном здійснюється за відповідною номенклатурою і нормами забезпечення з урахуванням завдань, які доведеться вирішувати, можливостями заготівлі і строків постачання майна.

Важливе значення має правильна експлуатація, зберігання, своєчасний та якісний ремонт майна. відомо, що предмети речового майна видаються на певний строк носіння. Речова служба зобов’язана так організувати використання майна, щоб воно знаходилося в експлуатації у справному стані не тільки на протязі усього строку носіння, але і значно довше, тобто після закінчення встановлених строків носіння (особливо інвентарні речі, обмундирування, білизна, взуття та інші предмети).

Збільшення пе6ріоду експлуатації предметів дає можливості постійно поліпшувати забезпечення особового складу військової частини речовим майном (утримання обмундирування та взуття підмінного фонду, накопичення до норм утримання постільної, натільної і теплої білизни та рушників).

Правильна організація зберігання речового майна є одним із важливих умов його збереження. Зберігання речового майна у військовій частині повинно бути організовано так, щоб виключалась усяка можливість його втрати і псування. Для того щоб правильно організувати зберігання речового майна, необхідно знати причини, які можуть спричиняти його псування у процесі зберігання, і заходи щодо їх попередження.

Своєчасний і якісний ремонт дозволяє відновити втрачені експлуатаційні властивості предметів, попереджує їх передчасне зношення і дає можливість продовжити час їх експлуатації понад встановлених строків носіння і, в остаточному підсумку, сприяє економії матеріальних і грошових засобів. Крім того, ремонт обмундирування і взуття проводиться з метою забезпечення належного зовнішнього вигляду військовослужбовців.

Правильна організація лазнево-прального обслуговування має велике значення для збереження здоров’я військовослужбовців. Своєчасна помивка у лазні, прання білизни і обмундирування попереджують виникання і розповсюдження епідемічних захворювань, а також усувають передчасне стомлення, яке виникає у результаті забруднення тіла та одягу.

Крім того, прання білизни і обмундирування усуває існуючу дію забруднень на тканину і зберігає білизну та обмундирування від передчасного зношення.

У мирний час Збройні Сили знаходяться у скороченому складі по відношенню щодо чисельності за штатами воєнного часу.

При оголошенні мобілізації доукомплектування військових частин здійснюється, в основному, за рахунок військовозобов’язаних запасу. тому у військах завчасно, ще у мирний час, створюються запаси речового майна НЗ, які призначаються для мобілізаційного розгортання військ і поповнення усіх видів втрат у ході бойових дій.

Необхідно також відмітити, що поява нових видів техніки і зброї вимагає від речової служби створення і поставки військам різних видів спеціального одягу, який призначений для захисту особливого складу від зброї масового ураження, шкідливого впливу озброєння, техніки, ракетного і звичайного пального, а також довколишнього середовища. У сучасних умовах спеціальним одягом забезпечуються до 30% і більше особового складу військових частин.

Речова служба має велику роль у справі укріплення внутрішнього порядку у частинах, підрозділах. Підтримання статутного внутрішнього порядку – службовий обов’язок всіх категорій посадових осіб, утому числі спеціалістів тилу. Посадові особи речової служби признані поряд з питаннями забезпечення особового складу речовим майном займатися налагодженням побуту як у пунктах постійної дислокації, так і в полових умовах, боротися за зразковий зовнішній вигляд військовослужбовців, добиватися строго виконання ними правил носіння військової форми одягу. Все це важливі складові частини внутрішнього порядку у будь-якому військовому колективі.

НЗ безпосередньо підпорядкований командиру військової частини та начальнику служби.

Речова ремонтна майстерня призначена для здійснення середнього ремонту речового майна, а також для припасування обмундирування військовослужбовцям строкової служби. Крім того, у майстерні проводиться пришивання нарукавних знаків на предметах обмундирування військовослужбовців строкової служби, пошив приліжкових Типовою організаційною структурною речової служби військової частини є служба механізованої бригади. Для військових частин інших військ у її організаційній структурі можуть мати місце деякі особливості, які визначаються штатом.

Питаннями речового забезпечення у полку займається начальник речової служби, який підпорядкований заступнику командира полку по тилу.

Щодо спеціальних питань (витребування, отримання, зберігання, видача, ремонт, лазнево-пральне обслуговування, облік речового майна) він керується, крім того, вказівками начальника речової служби забезпечуючого органу (бригади, армійського корпусу, оперативного командування).

Посадові особи, підпорядковані начальнику речової служби, організаційно входять до складу господарського взводу. Командир господарського взводу для них є безпосереднім начальником.

У військових частинах, де є своя військова лазня і пральня, начальник лазні і пральні безпосередньо підпорядкований начальнику речової служби.

Основними (штатними) підрозділами речової служби військової частини є речовий склад, речова ремонтна майстерня і польова лазня.

Речовий склад призначений для прийому зберігання і видачі речового майна підрозділам та особовому складу військової частини, а також прийому і відправки на склад забезпечуючого органу усього непотрібного, надлишкового та яке потребує капітального ремонту і хімічної чистки речового майна.

На речовому складі проводиться вибракування і розпорювання майна, що вислужило встановлені строки носіння та стало непридатним.

Крім складу поточного забезпечення у військовій частині організується склад (сховище) з майном непорушених запасів. начальник складу (сховища) килимків, простилок під матраці, підрублення нових рушників. Особовий склад майстерні періодично залучається до розпорювання вибракуваного речового майна.

До складу речової служби ремонтної майстерні бригади можуть входити два спеціалісти по ремонту взуття (начальник майстерні – старший швець і швець) та два-три спеціалісти по ремонту обмундирування (старший кравець і один-два кравці).

Індивідуальний пошив (ремонт) обмундирування і взуття офіцерам та прапорщикам проводиться, як правило, в ательє і майстернях військової торгівлі.

В окремих випадках, при відсутності у гарнізоні підприємств побутового обслуговування органів військової торгівлі або місцевих Рад, військової частини з дозволу оперативного командування організують свої майстерні по обслуговуванню прапорщиків, військовослужбовців, офіцерів надстрокової служби та членів їх сімей. Ці майстерні комплектуються цивільними особами і утримуються за рахунок засобів, які поступають від замовників за виконані роботи або надані послуги.

Польова лазня призначена для гігієнічної помивки особового складу та дезинфекції білизни і обмундирування в польових умовах. До складу польової лазні входять один комплект ДДА – 66, вантажний автомобіль ЗІЛ – 131 і причіп 1-АП-1,5 під цистерну для води, один намет УСБ - 56 та два намети УСТ - 56.

Обслуговуючий особовий склад лазні: начальник лазні – санінструктор, старший дезінфектор, водій – паропровідник і водій.

Військові лазні і пральні створюються у тих випадках, коли у районі розквартирування військової частини відсутні місцеві комунальні чи гарнізонні лазнево-пральні підприємства або ж при недостатній виробничій (пропускній) можливості цих підприємств. дозвіл на утримання військової лазні і пральні дає начальник речової служби оперативного командування на основі рішення начальника Тилу Збройних Сил України. Ці установи комплектуються цивільними спеціалістами і утримуються, як правило, на самоокупаємості згідно затвердженого штатного розкладу.

Більша частина речового майна знаходиться у використанні особового складу або тримається в коморах підрозділів. Тому від організації і правильного ведення ротного господарства у більшості залежить загальний стан речової служби військової частини.

У військових частинах можуть створюватися також солдатські комбінати побутового обслуговування. Вони організуються, як правило, за рахунок внутрішніх ресурсів військових частин і з’єднань з використанням штатних сил і засобів.

Оснащення комбінатів побутового обслуговування військових частин проводиться:

швацько-взуттєвим обладнанням – за рахунок речових ремонтних майстерень;

пральним обладнанням – за рахунок військових пралень.

Предмети господарського вжитку (праски, щітки для одягу та взуття, машинки для підстригання волосся та інші) та інше обладнання наготовляються за рахунок засобів, що передбачаються на господарські витрати.

До складу комбінату входять: цех по ремонту обмундирування; цех по ремонту взуття; цех прання і гладінню солдатських сорочок; цех хімчистки обмундирування і спецодягу. Крім того, окремі приміщення виділяється для розміщення перукарні і комор для прийому і зберігання брудного і чистого одягу та білизни.

Загальне керівництво роботою комбінату покладається на начальника речової ремонтної майстерні. Будівництво солдатських комбінатів побутового обслуговування здійснюється за типовими проектами. В окремих випадках вони можуть розміщуватися у пристосованих приміщеннях.

Висновок:

Від своєчасного і якісного здійснення завдань по забезпеченню потреб військової частин у різних матеріальних засобах, у тому числі і речовим майном, залежить виконання планів бойової та гуманітарної підготовки, бойова готовність і боєздатність військової частини. Тому військовій ланці системи речового забезпечення, її укріпленню і правильній організації роботи повинна постійно приділятися велика увага.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]