Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 1-2 ОРЗ..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
107.01 Кб
Скачать

Перше навчальне питання “Номенклатура та класифікація речового майна”

Речове майно, що поступає на забезпечення Збройних Сил України, нараховує тисячі найменувань. Для зручності, планування, організації заготовок і забезпечення військ, обліку та звітності весь різноманітний перелік предметів речового майна підрозділяється на групи (підгрупи) по ряду загальних ознак таким чином, щоб у межах підгрупи однієї групи були зосереджені предмети, що близькі по своєму призначенню і характеру використання, а по деяким предметам за ознаками сезонності.

Систематизований перелік предметів, що групуються за цільовим призначенням або видах продукції, утворює номенклатуру речового майна.

Номенклатура предметів речового майна встановлюється Головним речовим управлінням Тилу МО України і нею керуються усі органи забезпечення при плануванні забезпечення, веденні обліку, проведенні інвентаризації, підготовці вказівок і т.п., а назва предметів, згідно встановленої номенклатури є обов’язковою.

Особливо важливе значення має встановлення визначеної номенклатури при складанні звітних документів, так як це полегшує їх узагальнення, аналіз вищим забезпечувальним органам. Наявність систематизованого переліку предметів необхідно для механізації обліку та звітності.

Згідно встановленій номенклатурі предмети речового майна зведені у слідуючі групи:

  • обмундирування, білизна, теплі та постільні речі;

  • військове взуття та спорядження;

  • спеціальний, захисний, спортивний і госпітальний одяг;

  • текстильні матеріали;

  • знаки розрізнення і фурнітура;

  • предмети обозно-господарського майна і палатки;

  • майстерні, обладнання, інструменти і запасні частини до них;

  • ремонтні матеріали;

  • лазнево-пральне обладнання, інвентар і матеріали;

  • папір, картон, паперові вироби і спортивний інвентар;

Номенклатура речового майна не постійна. Вона змінюється у залежності від росту економічних можливостей країни, появи нових видів зброї і бойової техніки, застосування нових видів сировини та матеріалів, а також від удосконалення предметів речового майна. Одні предмети знімаються із забезпечення, інші, кращі по формі, конструюванню та якості, вводяться на забезпечення.

Крім розподілу номенклатури по групам, речове майно класифікується за наступними ознаками:

За правом користування, цільовим призначенням та якісним станом. Необхідність такої класифікації обумовлюється тим, що предмети кожної групи мають свої особливості по витребуванню, отриманню, зберіганню, видачі, обліку і т.п.

За правом користування речове майно, яке видається особовому складу , розподіляється на майно особистого користування та інвентарні речі.

До речей особистого користування відносяться предмети речового майна , які видаються військовослужбовцям у постійне індивідуальне користування: обмундирування, взуття, білизна, деякі теплі речі і предмети спорядження. Речі особистого користування які видані генералам, офіцерам, прапорщикам і військовослужбовцям надстрокової служби, переходять у їх власність з моменту видачі. Із речей особистого користування, які видаються солдатам і сержантам строкової служби, у їх власність переходять ті предмети, які залишаються у них при звільненні в запас по встановленому переліку.

Речове майно особистого користування особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам та військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом на посадах солдатів і матросів, сержантів і старшин, видається у власність. У випадках втрат ними майна, воно відшкодуванню не підлягає, крім випадків втрат (пошкоджень) речового майна особистого користування не з вини військовослужбовців, а з причин, що пов’язані з виконанням службового або громадського обов’язку. У цьому випадку військовослужбовцям за рішенням командира військової частини видається майно першої або другої категорії замість того, яке було втрачене, чи стало не придатним до використання.

Інвентарні речі є власністю військової частини. При переведенні військовослужбовців із однієї частини в іншу або при звільненні їх з Збройних Сил інвентарні речі здаються на склад військової частини.

До інвентарних речей відносяться: частина теплих речей, постільні речі, табірні і спеціальні палатки, спеціальний і постовий одяг, десантне і льотно-технічне обмундирування, лижне, спортивне, культурно-просвітницьке і альпіністське майно, музичні інструменти для духових оркестрів, предмети господарського вжитку.

За цільовим призначенням речове майно поділяється на майно поточного забезпечення, фонду зборів, майно непорушних запасів.

Майно поточного забезпечення призначається для забезпечення військовослужбовців і в передбачених випадках, працівників Збройних Сил.

Майно фонду зборів призначається для забезпечення військовозобов’язаних, призваних на навчальні та спеціальні збори.

Майно непорушних запасів призначається для забезпечення мобілізаційного розгортання Збройних Сил України і створення запасів на воєнний час.

Використання речового майна не за прямим призначенням ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

Речове і обозне майно, а також технічні засоби речової служби, обладнання ремонтних майстерень, банно-пральних підприємств і установ, стаціонарних і польових складів, музичні інструменти, брезенти, плакати та м’які контейнери за якісним станом поділяються на три категорії.

Перша категорія:

нове яке не використовувалось майно.

Друга категорія:

речі особистого користування, що були у використанні і знаходяться у носінні або зберіганні на складах, строки носіння яких не закінчилися;

Третя категорія:

майно, що не придатне для подальшого використання за прямим призначенням, строки носіння (експлуатації) якого закінчилися і підлягає списанню встановленим порядком.

Витратні матеріали і предмети (нитки, фурнітура, ремонтні та миючі матеріали, нафталін, крем взуттєвий та жировий, коломазь та амуніційна мазь, мотузки, щітки для одягу та взуття, носовички, підкомірці, онучі, шкарпетки, рукавички бавовняні та кирзові, рукавиці брезентові та комбіновані, чохли до кашкетів, комірці формені та розрізнення ) на категорії не поділяються, а після їх видачі в носіння (експлуатацію) списуються прямою витратою в межах норм, з книг та карток основного обліку військових частин.

Переведення з однієї категорії в іншу здійснюється:

  • з першої категорії у другу – на підставі роздавальних відомостей та накладних на видачу майна;

  • в третю категорію – на підставі актів зміни якісного стану, затверджених командиром військової частини.

Висновок: Все речове майно, яке надходить на забезпечення ЗС України повинно бути класифіковано по певним ознакам для спрощення цілого комплексу робіт щодо забезпечення ним військовослужбовців в повному обсязі та найкоротші терміни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]