Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.3 з.8.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
243.2 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ОБОРОНИ УКРАЇНИ

кафедра підготовки офіцерів запасу

Прим. №______

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри підготовки офіцерів запасу

В.Я Марченко.

_____ __________2009р.

Працівник ЗС України А.І.Клименко

методична розробка

щодо проведення групового заняття з дисципліни “Військовий тил”

з студентами спеціальності "Організація об’єднаного забезпечення в наземних військах та авіації"

на тему:

Тема № 3 “Тилове забезпечення батальону, полку, бригади в бою та при пересуванні”

Заняття № 9 “Методика роботи заступника командира механізованої (танкової) бригади з тилу по управлінню тилом в обороні”

Розглянуто на засіданні кафедри

____ _______________ 2009 р.

Протокол № ________________

Київ 2008

Тема: “ методика роботи заступника командира мезанізованої (танкової) бригади з тилу по управлінню тилом в обороні ” Начальна та виховна мета:

  1. Закріпити та поглибити теоретичні знання слухачів з питань методики роботи заступника командира механізованої (танкової) бригади з тилу по управлінню тилом в обороні.

  2. Виявити та оцінити ступінь засвоєння студентами формулювань основних понять з питань методики роботи заступника командира механізованої (танкової) бригади з тилу по управлінню тилом в обороні.

  3. Виховувати у слухачів наполегливість в оволодінні знаннями, особисту відповідальність за вирішення питань тилового забезпечення частин в бою.

НАВЧАЛЬНА ГРУПА, КУРС:

Слухачі другого курсу, спеціальності “Організація об’єднаного забезпечення в наземних військах та авіації’’

ЧАС: 6 години.

НАВЧАЛЬНО-МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

ЛІТЕРАТУРА:

а) обов’язкова

  1. Боевой устав Сухопутных войск, часть 1 (Дивизия, бригада, полк)-М.: Воениздат, 1989, ст.

  2. Наставление по войсковому тылу (дивизия - бригада) -М.: 1988.

  3. Войсковой тыл. Учебник, ч. 1, 2 - Л.: ВАТТ, 1986.

  4. Військовий тил. Навчальний посібник, частина І. – Київ.: НАОУ, 2000.

  5. Військовий тил. Навчальний посібник, частина ІІ. – Київ.: НАОУ, 2001.

  6. Методика роботи посадових осіб та органів управління по управлінню тилом з’єднання (частини). – Київ.: АЗСУ, 1997.

б) додаткова

  1. Тыл Советских Вооруженных Сил в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг. (Под редакцией С. К. Куркоткина). – М.: Воениздат, 1977.

  2. История тыла. Учебное пособие. – Л.: ВАТТ,1969.

в) наочне приладдя

Графопроектор

Слайди по темі заняття.

І. НАВЧАЛЬНІ ПИТАННЯ ТА РОЗРАХУНОК ЧАСУ

пп

Навчальні питання

Час

(хв.)

1

2

3

І.

ВСТУПНА ЧАСТИНА

5

ІІ.

Перевірка готовності слухачів до занять

5

ІІІ.

ОСНОВНА ЧАСТИНА

  1. Методика усвідомлення завдання та оцінки обстановки заступником командира бригади з тилу.

  2. Методика розробки рішення на тилове забезпечення підрозділів бригади в обороні.

3. Методика оформлення документів по управлінню тилом.

255

85

85

85

ІУ.

ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА

5

ІІ. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ЗАГАЛЬНІ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

За 3 – 4 доби до початку заняття видати слухачам план семінару, дати завдання отримати навчальну літературу і відпрацювати конспекти лекції по темі № 15 “Тилове забезпечення бригади (полку) при пересуванні та у зустрічному бою”.

При підготовці до заняття викладач повинен детально продумати, які методи і способи доцільно застосовувати при проведенні семінарського заняття, які наочні приладдя та технічні засоби для цього потрібні. Скласти та затвердити план проведення заняття.

Напередодні заняття, у години самостійної підготовки провести готовність групи до занять та повноту забезпечення групи літературою. Дати заявку начальнику лабораторії по забезпеченню занять наочним приладдям та технічними засобами.

  1. МЕТОДИЧНІ вказівки до вступної частини

Після доповіді чергового навчального відділення перевірити наявність студентів, усунення ними недоліків, які виявлені в ході перевірки напередодні.

У вступному слові перед початком розгляду навчальних питань звернути увагу студентів на важливість цієї теми.

Після оголошення теми, навчальної мети заняття, нагадати навчальні питання згідно з планом заняття.

Нагадати студентам, що при відповіді на навчальні питання групового заняття особливу увагу звернути на точність формулювань основних понять по темі.

  1. МЕТОДИЧНІ вказівки щодо перевірки готовності слухачів до занять.

Перевірити відпрацювання слухачами в робочих зошитах матеріалів минулого заняття, перевірити робочі записи щодо підготовки до семінарського заняття, наявність запропонованої основної та додаткової літератури, що вказана в плані семінару.

  1. МЕТОДИЧНІ вказівки щодо відпрацювання основних питань групового заняття.

При розгляді основних питань семінару добиватись активної роботи слухачів щодо розкриття основних положень кожного питання, вирішення проблемних питань. Звертати увагу на точність формулювань основних понять по темі; місце сил та засобів тилу в похідному порядку бригади (полку), нормативи розміщення і переміщення підрозділів тилу у взаємозв’язку з бойовими завданнями бригади (полку) і підрозділів та побудовою бойового порядку у зустрічному бою та графічне відображення цих питань; порядок створення необхідних запасів матеріальних засобів і поповнення їх витрат і втрат; організацію підвезення матеріальних засобів; технічне забезпечення по службах тилу бригади (полку); захист, оборону, охорону і маскування тилу та управління тилом при підготовці і під час маршу, перевезення та зустрічного бою.

  1. МЕТОДИЧНІ вказівки щодо проведення заключної частини.

В заключній частині підвести підсумки групового заняття, оцінити виступи та відповіді студентів на теоретичні питання, вказати на недоліки у роботі студентів та рекомендувати шляхи їх усунення.

Зробити висновок про досягнення мети групового заняття.

Дати завдання щодо підготовки до наступного заняття по дисципліні “Військовий тил”.

ВСТУП.

При прийнятті рішень, постановці завдань і плануванні тилового забезпечення в з'єднанні (частині) можуть бути застосовані методи: послідовної роботи, паралельної роботи або їх поєднання (у різних ланках). Конкретний метод роботи на певний період встановлюється командиром.

Метод послідовної роботи застосовується при наявності достатнього часу на підготовку до бойових дій. При цьому методі кожна нижча інстанція починає свою роботу після прийняття рішення старшим командиром (командувачем) на основі одержаного бойового наказу або бойового розпорядження, а також наказу (розпорядження) по тилу. Робота по розробці рішення та плануванню тилового забезпечення здійснюється послідовно у міру завершення виконання цих заходів у вищій інстанції. Цей метод є основним при завчасній підготовці до бойових дій у мирний час.

Метод паралельної роботи застосовується при обмежених строках підготовки до бойових дій і є основним під час ведення бойових дій. Прийняття рішень і планування бойових дій, в тому числі і їх забезпечення, в нижчих ланках починаються після того, як старшими начальниками вироблений тільки перший елемент рішення – замисел операції (бою) і здійснюються паралельно на основі одержаних від них попередніх бойових розпоряджень і попередніх розпоряджень по тилу.

Командир з'єднання (частини) з метою своєчасної підготовки тилу, усвідомивши завдання, орієнтує заступника командира з тилу про наступні дії частин (підрозділів) і дає вказівки, у яких може зазначити: основні завдання тилу; напрямок зосередження його основних зусиль; строк готовності тилу; до якого строку і які дані підготувати для прийняття рішення на бойові дії.

Заступник командира з'єднання (частини) з тилу, користуючись даними, одержаними при орієнтуванні, вказівками командира і наказом (розпорядженням) по тилу вищого командування, усвідомлює завдання, визначає заходи щодо підготовки тилу, які необхідно провести негайно; проводить розрахунок часу; орієнтує начальника організаційно-планового відділення і підпорядкованих начальників служб про характер наступних бойових дій і дає їм вказівки; оцінює обстановку; виробляє рішення на тилове забезпечення частин (підрозділів) у наступних бойових діях, узгоджує його з начальником штабу з'єднання (частини) і в установлений час доповідає командиру на затвердження; організовує постановку відповідних завдань частинам (підрозділам) і органам тилу, завершення планування тилового забезпечення, взаємодію тилу; здійснює контроль та надає допомогу командирам частин (підрозділів) і органів тилу по підготовці бойових дій у тиловому відношенні.

У тому випадку, коли безпосередня підготовка бою у з'єднанні (частині) починається з одержанням попереднього бойового розпорядження і попереднього розпорядження по тилу об'єднання (з'єднання), заступник командира з тилу організовує свою роботу у такій же послідовності, але у результаті оцінки обстановки він визначає замисел (основні питання рішення) тилового забезпечення, узгоджує його з начальником штабу і доповідає командиру з’єднання (частини), після чого віддає попередні розпорядження по тилу. Після одержання з'єднанням (частиною) бойового наказу чи бойового розпорядження і витягу із наказу, наказу (розпорядження) по тилу об'єднання (з'єднання) заступник командира з тилу завершує розробку рішення на тилове забезпечення частин (підрозділів) у наступних бойових діях.

Для забезпечення планомірної і цілеспрямованої роботи заступника командира з тилу після одержання з'єднанням (частиною) бойового завдання важливе значення має добре організований збір і обробка вихідної інформації.

В період, що передує одержанню з'єднанням (частиною) бойового завдання, заступник командира з тилу, начальник організаційно-планового відділення організовують збір інформації про характер дій противника, положення, характер дій та забезпеченість з'єднання (частини) матеріальними засобами, положення і стан органів тилу. Ця інформація характеризує обстановку, яка склалася на момент одержання нового бойового завдання. Вихідна обстановка – обов'язковий елемент документів, що розробляються, вона відображається на картах та у розрахунках до плану тилового забезпечення, а також у розрахунках по службах тилу. Деяка частина інформації (забезпеченість матеріальними засобами, маса розрахунково-постачальних одиниць) може бути оформлена у вигляді довідок для оцінки обстановки.

Роботу заступника командира з тилу, начальника організаційно-планового відділення і начальників служб тилу при прийнятті рішення, постановці завдань і плануванні тилового забезпечення можна умовно поділити на два періоди: перший – при прийнятті рішення командиром; другий – після прийняття рішення командиром з'єднання (частини).

Змістом першого періоду роботи може бути: усвідомлення завдання, визначення заходів щодо підготовки тилу, які необхідно провести негайно, розрахунок часу, орієнтування підлеглих та віддання їм вказівок; оцінка обстановки та розробка рішення на тилове забезпечення частин (підрозділів); узгодження рішення з начальником штабу та доповідь командиру з'єднання (частини) на затвердження.

Зміст другого періоду: організація постановки відповідних завдань частинам (підрозділам) та органам тилу; завершення планування тилового забезпечення відповідно до прийнятого рішення; організація взаємодії тилу; проведення організаторської роботи щодо підготовки бойових дій у тиловому відношенні; контроль готовності тилу до виконання поставлених завдань і доповідь про готовність командиру з'єднання (частини) та заступнику командувача (командира) з тилу об'єднання (з'єднання).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]