Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_6_2011_2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
4.77 Mб
Скачать

6. Групування об’єктів.

У документі Microsoft Word зображення можна збирати з окремих компонентів: точкових малюнків або графічних об’єктів. Ця операція називається групуванням. Операція розбиття зображення на складові називається розгрупуванням.

Сенс групування полягає в тому, що з групою можна працювати як з одним об’єктом. Групу об’єктів можна переміщати як одне ціле, змінювати розмір, повертати, вилучати і т.п.

Для об’єднання об’єктів у групу виділіть їх і клацніть по кнопці „Группировать” на панелі „Рисование”. Операція розбиття групи на окремі об’єкти здійснюється клацанням по кнопці „Разгруппировать”. Замість панелі „Рисование” ви можете використати опцію „Группировка” контекстного меню виділених об’єктів. Операція розбиття групи на окремі об’єкти здійснюється клацанням по кнопці „Разгруппировать”.

7. Створення спеціальних ефектів в тексті.

З допомогою Microsoft WordArt ми можемо створювати спеціальні ефекти в тексті, які покращують зовнішній вигляд документа. Для тексту можна створювати незвичайне вирівнювання, використовувати об’ємні ефекти і т.п. Для створення ефектів з допомогою Microsoft WordArt спочатку задайте відображення на екрані панелей інструментів, які необхідні вам для роботи з графічними об’єктами: „WordArt”, „Настройка изображения” і „Рисование”.

Зверніть увагу на вигляд панелі інструментів „WordArt” (мал.8): в ній знаходяться списки для вибору вигляду фігурного тексту, типу і розміру шрифту, а також кнопки, які призначені для задавання різних ефектів. Їх призначення вказано в таблиці 1.

Малюнок 8.

Таблиця 1.

Кнопка

Призначення

Опис

Додати об’єкт WordArt

Запуск програми Microsoft WordArt для створення текстового ефекту.

Змінити текст

Відкривання вікна „Изменение текста WordArt” (текст можна ввести безпосередньо в цьому вікні або вставити з буферу обміну з допомогою комбінації клавіш Ctrl-V).

Колекція WordArt

Відкривання діалогового вікна „Коллекция WordArt” для вибору стилю тексту.

Формат об’єкта WordArt

Відкривання стандартного вікна форматування об’єктів, призначеного для встановлення параметрів ліній, кольору, положення і обтікання.

Форма об’єкта WordArt

Вибір параметрів контуру WordArt.

Вирівнювання букви WordArt по висоті

Встановлення однакової висоти для всіх букв у виділеному об’єкті WordArt.

Вертикальний текст WordArt

Розташування символів один під одним (при цьому текст читається зверху вниз).

Вирівнювання WordArt

Вибір способу вирівнювання тексту по горизонталі.

Міжсимвольний інтервал WordArt

Встановлення міжсимвольного інтервалу і кернінга для об’єкту WordArt.

Для створення тексту WordArt виконайте такі дії:

 Клацніть мишею по сторінці, де має розташуватися текст WordArt, і оберіть команду меню ВставкаРисунокобъект WordArt або на панелі інструментів “Рисование” натисніть кнопку .

 У діалозі „Коллекция WordArt”клацанням миші позначте потрібний варіант оформлення тексту і натисніть кнопку ОК.

 У діалозі „Изменение текста WordArt” у полі „Текст надписи” введіть текст, який ви хочете художньо оформити.

 У полях „Шрифт” і „Размер” задайте гарнітуру і кегль шрифту. За необхідності можна уточнити написання шрифту (напівжирний або курсив). Але майте на увазі, що нахил шрифту для деяких шаблонів ви зможете відрегулювати після створення об’єкта WordArt, користуючись жовтим маркером.

 Клацніть по кнопці ОК, після чого в документ буде вставлений заданий вами фрагмент тексту.