Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до виконання курсової роботі....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
963.07 Кб
Скачать

Витяг з Інструкції про заповнення вантажної митної декларації

      1. Графа 45 "Митна вартість"

У графі зазначається у валюті України митна вартість товару, заявленого в графі 31.

При ввезенні товарів на митну територію України їх митна вартість визначається шляхом приведення фактурної вартості у відповідність до бази цін CIF-український порт, CIP-пункт призначення на кордоні України, CPT-пункт призначення на кордоні України чи DAF-кордон України. При цьому, якщо товари куплено на умовах, які свідчать, що поставка здійснюється до пункту призначення, розташованого поза митною територією України (наприклад, EXW-Будапешт, FOB-Токіо, CIF-Рига, DAF-Брест), то до фактурної вартості додаються витрати на доставку товарів до моменту перетину митного кордону України, що не входять до вартості товару на зазначених умовах. Якщо умовами поставки передбачено пункт призначення, розташований на митній території України (наприклад, CIP-Миколаїв, DDP-Львів), то з фактурної вартості відраховуються витрати, що мали місце після моменту перетину митного кордону України й підтверджені належним чином. При вивезенні товарів з митної території України їх митна вартість визначається шляхом приведення фактурної вартості у відповідність до бази цін FOB-український порт, DAF-кордон України (пункт призначення на митному кордоні України) або CIP-пункт призначення на митному кордоні України. При цьому, якщо товари продано на умовах, які свідчать, що поставка здійснюється в пункт відвантаження, розташований на митній території України (наприклад, EXW-Київ або FCA-Чернігів), то до фактурної вартості додаються витрати на доставку вантажу до моменту перетину митного кордону України.Якщо умовами передбачено поставку, що здійснюється в пункт призначення, розташований за межами митної території України (наприклад, CIF-Стамбул, DAF-польсько-німецький кордон), то з фактурної вартості відраховуються належним чином підтверджені витрати на доставку вантажу після моменту перетину митного кордону України.

      1. Графа 46 "Статистична вартість"

У графі зазначається митна вартість товару в тисячах гривень, що округлюється за правилами округлення.

      1. Графа 47 "Нарахування мита та митних платежів"

У цій графі основного й додаткових аркушів ВМД наводяться відомості про нарахування податків та зборів.

У першій колонці "Вид" зазначається код виду податку або збору, що викорис-товується при декларуванні товарів за вантажною митною декларацією, відпо-відно до Класифікатора видів податків, зборів (обов'язкових платежів) та інших бюджетних надходжень, затвердженого наказом Держмитслужби України від 07.12.2005 N 1201.

У другій колонці "Основа нарахування" зазначаються:

При нарахуванні митних зборів:

1.1. Загальна митна вартість товарів, наведена в графі 12, - при нарахуванні за ставкою у відсотках митної вартості.

1.2. Рядок прокреслюється при нарахуванні за фіксованою ставкою.

1.3. Засвідчена підписом декларанта кількість годин роботи посадової особи митниці, яка здійснює митне оформлення, - при нарахуванні митного збору за митне оформлення товарів та інших предметів у зонах митного контролю на територіях і в приміщеннях підприємств, що зберігають такі товари та інші предмети, чи поза робочим часом, установленим для митниці.

1.4. Митна вартість товару, зазначена в графі 45, - при нарахуванні митного збору за митне оформлення партії товарів різних найменувань, за частину яких митні збори підлягають сплаті на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.98 N 285 "Про внесення доповнення до постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 1997 р. N 65".

При нарахуванні мита:

2.1. Митна вартість товару, зазначена в графі 45, - при нарахуванні за адвалер ною ставкою мита.

2.2. Кількість товару, заявлена в графі 31 в одиницях виміру та обліку, - при нарахуванні за специфічною ставкою мита.

При нарахуванні акцизного збору:

3.1. Якщо ставку акцизного збору встановлено в процентах, то:

вартість товару за встановленою імпортером максимальною роздрібною ціною на товар без урахування податку на додану вартість і акцизного збору (але не менше митної вартості таких товарів з урахуванням сум увізного мита без податку на додану вартість і акцизного збору).

3.2. Якщо ставку акцизного збору встановлено в грошовому еквіваленті до одиниці виміру товару, - кількість товару, заявлена в графі 31, у відповідних одиницях виміру та обліку.

3.3. Якщо акцизний збір нараховується умовно, - митна вартість товару, зазначена в графі 45, збільшена на суму умовно нарахованого мита.

(пункт 3.3 опису графи 47 глави 2 в редакції наказу 4.1. Митна вартість товару, зазначена в графі 45, збільшена на суму мита (для товарів, що підлягають обкладенню митом) та акцизного збору (для товарів, що підлягають обкладенню акцизним збором).

4.2. Фактурна вартість товару, зазначена в графі 42, збільшена на суму мита (для товарів, що підлягають обкладенню митом) та акцизного збору (для товарів, що підлягають обкладенню акцизним збором), - якщо митна вартість товару менша, ніж фактурна вартість.

4.3. Митна вартість товару, зазначена в графі 45, або фактурна вартість товару, зазначена в графі 42, збільшена на суму умовно нарахованих мита й акцизного збору - при нарахуванні податку умовно.

У третій колонці "Ставка" зазначаються:

1. При нарахуванні митних зборів - установлений чинним законодавством розмір ставки митних зборів. При нарахуванні митного збору за перебування товарів та інших предметів під митним контролем - крім розміру ставки, також кількість днів перебування їх під митним контролем, що враховуються при нарахуванні збору.

2. При нарахуванні мита - установлений чинним законодавством розмір ставки мита.

3. При нарахуванні акцизного збору - установлений чинним законодавством розмір ставки акцизного збору.

4. При нарахуванні податку на додану вартість - установлений чинним законодавством розмір ставки податку на додану вартість.

У четвертій колонці "Сума" наводиться нарахована сума відповідного податку або збору.

У п'ятій колонці "Спосіб платежу" зазначається код способу розрахунку відповідно до Класифікатора способів розрахунку.

Додаток Ж*

Оцінка ефективності зовнішньоекономічних угод

  1. Сутність економічної категорії "ефективність" та особливості її застосування у зовнішньоекономічній діяльності

Ефективність ЗЕДце економічна категорія, яка відображає економічні стосунки, пов'язані з покращанням використання ресурсів, і зниження витрат праці для досягнення найбільших результатів у ЗЕД.

Головна мета ЗЕД повинна бути досягнута за умов найменших витрат суспільної праці.