Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція - 5 Створення ескізів.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
5.16 Mб
Скачать

Створення окружності

1 <Ctrl><3> Окружність по центру і радіусу.

Центр окружності і радіус можна обрати довільно, або задати точними значеннями у вікні "Властивості".

2 <M> Окружність через дві точки. Для створення такого елемента необхідно задати дві точки, через які повинна проходити окружність, указавши їх мишею або задавши значення координат у вікні діалогу “Властивості”. Потім необхідно вказати радіус окружності, указавши третю точку або задавши значення радіуса у вікні "Властивості".

3 <N> Окружність, дотична до одного елемента. Побудова даного елемента ескізу складається з наступних кроків:

виберіть елемент торкання

виберіть точку, через яку буде проходити створювана окружність

укажіть точку, що визначає її положення, чи задайте значення радіуса

4 <O> Окружність, дотична до двох елементів. Побудова даного елемента ескізу складається з наступних кроків:

виберіть перший елемент торкання

виберіть другий елемент торкання

укажіть точку, що визначає її положення, чи задайте значення радіуса

Варто врахувати, що, координати кожної з точок при завданні окружності можна задавати зі зсувом щодо обраної точки чи вузла креслення, використавши опцію (<Z>).

Створення багатокутників.

Багатокутники являють собою сукупність окремих відрізків, кожний з який редагується як окремий елемент.

1 Створення прямокутника - опція <Ctrl><T>.Для створення даного елемента досить указати дві точки, що визначають положення діагональних кутів прямокутника. Точки можуть бути задані довільно (за допомогою миші) чи точно (за допомогою вікна "Властивості").

2 Створення правильного багатокутника - опція <Ctrl><L>. Параметрами багатокутника є кількість сторін, координати центра вписаної або описаної окружності, координати однієї з кутових точок (уписаний багатокутник), чи координати точки – середини однієї зі сторін (описаний багатокутник).

Першою дією є вказівка центра багатокутника.

Потім необхідно задати радіус і кут повороту, указавши другу точку, що буде вершиною уписаного багатокутника чи серединою сторони описаного багатокутника.

5. Створення осьових ліній - опція <Ctrl><9>. Щоб побудувати осьові лінії, досить вибрати будь-яку окружність, дугу або скруглення, після чого осьові лінії створяться автоматично..

Створення скругленнь і фасок

Створення скругленнь і фасок - опції <Ctrl><4> і <Ctrl><5>. Для створення цих елементів необхідно вказати дві лінії зображення, що перетинаються між собою, і задати параметри у вікні "Властивості" (радіус для скруглення, відстань для симетричної фаски і кут і відстань для несиметричної).

Допоміжні опції

1. Опція (<C>) дозволяє обрізати існуючі лінії зображення. Для того щоб видалити частину будь-якої лінії зображення, виберіть за допомогою курсору ту ділянку, що повинна бути вирізана. Границя ділянки визначається або перетинанням з іншою лінією зображення, або крайньою точкою обраної лінії зображення..

2. Опція (<V>) дозволяє розділити існуючу лінію зображення на дві у зазначеній точці. Спочатку виберіть лінію зображення, створену за допомогою команди "Sketch" або "Graphics", а потім укажіть положення точки, що задає розбивку лінії на дві частини. У результаті в зазначеному місці створюється вузол і дві лінії зображення.

3. За допомогою опції (<U>) можна модифікувати всі елементи ескізу, крім повної окружності.

Виберіть елемент ескізу. Обраний елемент підсвітиться, і з'явиться лінія побудови (для відрізка - пряма, для дуги - окружність). На екрані підсвітиться крайній вузол обраного елемента, який можна перемістити в необхідному напрямку і задати його нове положення, натиснувши ЛКМ. Слід зазначити, що задати точні значення координат у цьому режимі неможливо.

4. Опція <F4> викликає команду редагування ескізу "ESK".

Відзначимо, що для вибору декількох елементів може використовуватися комбінація <Shift>+ЛКМ. Комбінація <Ctrl>=ЛКМ скасовує зроблений вибір елемента.