Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzog. proc.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
7.57 Mб
Скачать

8.4. Геологічна робота річок

Річки виконують значну геологічну роботу: підмивають і руйнують береги (річкова ерозія), розчиняють хімічні сполуки, що входять до складу гірських порід, транспортують продукти руйнування в розчиненому вигляді, у зваженому стані і шляхом перекочування по дну. Ці продукти в низинах, де зменшується швидкість течії, осідають і накопичуються. Під час транспортування гострі кути уламків стираються, утворюється сплющена галька.

В процесі розмивної та акумулятивної діяльності річки розробляють витягнуті, ночвоподібні заглиблення (річкові долини), прагнучи досягти граничного поздовжнього профілю (профілю рівноваги), положення якого залежить від базису ерозії річки (тобто, рівня води того басейну, в який вона впадає).

За час свого розвитку річка проходить декілька стадій. На першій стадії (річка молода) її водяний потік має велику швидкість, внаслідок чого йде інтенсивна донна ерозія. Продукти руйнування майже всі виносяться у море. На стадії старіння річки швидкість потоку зменшується, донна ерозія змінюється бічною, річка розмиває береги, русло її мандрує (звивається)в пошуках більш легкого шляху. Зруйнований матеріал частіше осідає в руслі.

Зміна положення базису ерозії внаслідок рухів земної кори може привести до активізації донної ерозії (рис. 4.) або посилення акумуляції наносів. Цим явищам може сприяти також інженерна діяльність людини.

Рис.4 Схема формування поздовжнього профілю рівноваги річки.

Скидання в річки великої кількості води із зрошуваних земель може посилити ерозію, а інтенсивний забір води з річки веде до посилення акумуляції. Великий вплив на положення базису ерозії мають гідротехнічні споруди. Вище греблі йде посилення ерозії, нижче - акумуляції.

8.4.1. Будова річкових долин

Річкова долина складається з таких елементів: дно, тальвег, русло, заплава, тераси (рис.5).

Р ис. 5. Види поздовжніх терас: І - ерозійна, ІІ – цокольна, ІІІ – акумулятивна; 1 - русло річки; 2 - заплава; 3, 4 - надзаплавні тераси; 5 - материнські породи.

Дно річки - це найнижча частина долини.

Тальвег - умовна лінія, що з'єднує найглибші точки дна річки.

Русло (річище) - це частина долини, заповнена водою.

Залишки старих русел, що утворилися внаслідок меандрування і відокремлення від головного потоку, називаються старицями.

Заплава - частина річкової долини, яка заливається водою в повінь.

Тераси - це уступи в долині річки. Вони бувають поперечні і поздовжні. Поперечні породжують водоспади та пороги і пов'язані з тим, що в руслі річки зустрічаються породи різної міцності. Поздовжні тераси розташовані вздовж схилів у вигляді ночвоподібних уступів, їх називають надзаплавними. Кожна надзаплавна тераса у свій час була заплавою. Заглиблення дна долини підіймає вище надзаплавні тераси.

Долини бувають симетричними і асиметричними, з різною кількістю терас (Дніпро в районі м. Дніпропетровська має три лівобережних і п’ять правобережних надзаплавних терас).

Поздовжні тераси поділяються на ерозійні, цокольні і акумулятивні.

Ерозійні тераси утворюються внаслідок розмивання корінних порід. Найчастіше їх мають молоді річки у верхній течії.

Цокольні тераси в своїх бортах мають залишки невеликих за товщиною розмитих відкладів алювію.

Акумулятивні тераси сформовані цілком з річкових наносів (алювію). Утворюються вони внаслідок почергового посилення та ослаблення ерозії річки. Під час посилення її накопичені в руслі наноси розмиваються частково або повністю, до корінних порід, залишаючись тільки на схилах. У першому випадку утворюються накладені, у другому - вкладені акумулятивні тераси,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]