Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzog. proc.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
7.57 Mб
Скачать

8.7.8. Просадкові явища

Додаткові деформації ґрунтів, які знаходяться у напруженому стані під дією навантаження від будівлі або від власної ваги ґрунтів, що відбуваються під впливом додаткових чинників, носять назву просадкових. Для лесових ґрунтів додатковим фактором є замочування водою, для мерзлих ґрунтів - відтавання, для насичених водою пухких пісків - струшування.

Поширені в Україні лесові ґрунти мають деякі розпізнавальні зовнішні ознаки: високий вміст пилових часток (0,05...0,005 мм), високу загальну пористість (4852%), серед якої значну частину складає макропористість, структурні агрегати, вміст карбонатів (леси реагують із 10-відсотковою соляною кислотою), швидке розмокання у воді, здатність утримувати вертикальні схили і т. ін.

При замочуванні водою лесових ґрунтів відбувається руйнування структурних зв'язків і перебудова структури, додаткове ущільнення їх під навантаженням. Це призводить до опускання поверхні землі, а розміщенні на ній будівлі і споруди зазнають деформування, характер і розміри якого залежать від величини просідання, яка може коливатися від кількох сантиметрів до 100150 см (рис.18).

Р ис.18. Схема деформування будівель на лесових ґрунтах: 1 - будівля; 2 - лесові ґрунти.

Згідно з будівельними нормами і правилами ґрунтові умови за величинами просідання під дією власної ваги лесового ґрунту поділяються на два типи:

I тип - просідання від дії власної ваги ґрунту відсутнє або не перевищує 5 см;

II тип - просідання від власної ваги перевищує 5 см.

I тип ґрунтових умов зустрічається в тих районах, де потужність просадкової товщі не перевищує 8...10 м, II тип (потужність 1025 м, а інколи і більше) розповсюджений в Україні, в Середій Азії, у передгір’ї Кавказу. Просадкові явища в ґрунтових умовах П типу виникають в тому разі, коли власна вага ґрунту перевищує початковий просадковий тиск - (тиск, за якого починається процес просідання).

Згідно з нормами лесові ґрунти належать до просадкових, коли величина відносного просідання sl>0,01 і до непросадкових коли sl<0,01. Відносна просадковість sl визначається в компресійному приладі без можливості бічного розширення.

При будівництві в умовах просадкових ґрунтів застосовують різні типи заходів: водозахисні, конструктивні та протипросадкові.

Водозахисні заходи передбачають відведення поверхневих вод, обладнання водонепроникної підлоги, покриття, захист споруд від витоків води із водонесучих мереж, влаштування дренажних споруд.

Конструктивні заходи спрямовані на підвищення жорсткості і міцності стиків, обладнання залізобетонних поясів, розширення фундаментів, тобто пристосування будівлі до можливих нерівномірних просідань

Протипросадкові заходи спрямовані з одного боку на ущільнення ґрунту коткуванням, трамбуванням, вібруванням, попереднім замочуванням, а з іншого боку - на закріплення ґрунтів фізико-хімічними методами, такими як випал, силікатизація, цементація, електрохімічна обробка тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]