Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
V курс - Магистрская (Ентомопатогенные свойства....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
235.01 Кб
Скачать

Узагальнення

Великою загрозою для сільского господарства у країні є комахи-шкідники. Однією із таких величезних загроз є грібний комарик Bradisia pilistrata, який може нанести значних збитків грибному господарству, у тому числі вирощуванню лікарських грибів.

На даний момент ефективними методами боротьби з Bradisia pilistrata та іншими комахами-шкідниками є хімічні пестециди та гербециди, але їх використання може негативно вплинути на здоров’я людини. З цієї позіції біологічні методи регуляції популяції комах-шкідників на ряду зі змогою запобігнути величезним економічним збиткам, не шкодять людині та тваринам завдяки високому ступеню вибірковості дії.

Проведена нами робота дала змогу вивчити біологічні, у тому числі ентомопатогенні, властивості штаму Bacillus thuringiensis ОНУ 15.

Під час виконання досліджень нами було встановлено що рівень життездатності штаму Bacillus thuringiensis ОНУ 15 не знижується при використанні методів зберігання, таких як: субкультивування, ліофілізація, зберігання при температурі -80 оС та зберіганням під шаром вазелінової олії. Встановлено, що бактерії цього штаму за морфологією рухливі, грампозитивні палички, утворюючі спору та кристал токсину. Вони не вимогливі до складу поживного середовища та могуть зростати таких середовищах як МПА, МПБ, КА, LB та модіфіковане поживне середовище з екстрактом гливи. За фізіолого-біохімічними ознаками вони є облігатними аеробами з температурним оптимумом зростання 28 – 30 оС. Каталазопозитивні та оксидазонегативні. Здатні утилізувати крохмаль, глікоген, ескулін, глюкозу, мальтозу, фруктозу та рібозу.

Дослідження ентомопатогенної дії штаму Bacillus thuringiensis ОНУ 15 показало, що штам має високу ентомопатогенну активність проти комах виду Bradisia pilistrata, яка може бути збільшена за допомогою пасажу через чутливий організм.

Таким чином, нами було отримано дані, які у подальшому можуть дати змогу створити ефективний біологічний ентомопатогенний препарат для регулювання популяції комах-шкідників, який дасть змогу запобігнути значним економічним втратам у сільскому господарстві.

Висновки

1. Кількість життєздатних клітин штаму Bacillus sp. ОНУ 15 при зберіганні різними методами коливалася від 8,84 ± 1,11 lg КУО/мл, при зберіганні за допомогою ліофілізації, до 8,95 ± 1,02 lg КУО/мл, при зберіганні при температурі –80 оС.

2. На підставі вивчення основних біологічних властивостей, включаючи морфологічні, культуральні та фізіолого-біохімічні, досліджений штам був ідентифікований як Bacillus thuringiensis ОНУ 15.

3. Найбільшу ентомопатогенну активність, щодо грибного комарика Bradisia pilistrata, у рамках проведеного експерименту, проявила п’ятиденна культура Bacillus thuringiensis ОНУ 15, яка призвела до загибелі 32 % всіх дослідних комах.

4. Пасаж штаму Bacillus thuringiensis ОНУ 15 через чутливий організм Bradisia pilistrata призвів до підвищення ентомопатогенної активності на 9 %, у порівнянні з п’ятиденною культурою до пасажу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]