Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.пос.Гроші та кредит.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
612.35 Кб
Скачать

1.Мета і завдання курсу

Курс „Гроші та кредит” належить до циклу фундаментальних економічних дисциплін. Це наука, яка вивчає основи функціонування грошей та кредиту в умовах ринкової економіки. Вона є основою монетарної політики держави.

Мета дисципліни – вивчення теоретико-методологічних засад і організаційно-правового механізму функціонування в ринковій економіці грошей, кредиту і банків.

Завдання курсу:

  • з’ясування сутності функцій та ролі грошей і кредиту;

  • механізм функціонування грошової системи в ринковій економіці;

  • закономірності функціонування валютного ринку і валютної системи;

  • засвоєння ролі, специфіки та практики використання грошово-

кредитної політики Центрального банку, напрямків діяльності банків, небанківських фінансових інститутів щодо грошово-кредитного обслуговування суб’єктів господарювання та населення України.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

    • мати уявлення про походження і сутність грошей, їх функції.

Функціонування грошового і валютного ринку. Роль кредиту в ринковій економіці;

    • орієнтуватися в теоретичних та практичних проблемах

грошової системи. Кредитних відносинах суб’єктів господарювання;

    • знаходити шляхи підвищення ефективності функціонування

грошової системи і ринку фінансових послуг;

    • використовувати моделі та методи аналізу елементів грошової

системи і фінансово-господарської діяльності підприємств і організацій;

    • використовувати набуті знання для прийняття обґрунтованих

управлінських рішень.

2. Програма курсу.

Тема 1. Сутність і функції грошей.

Походження грошей і роль держави в їх утворенні. Економічна сутність грошей. Історичні аспекти зміни форм грошей та їх характеристика. Вартість грошей. Функції грошей та механізм їхньої взаємодії. Якісні властивості грошей.

Тема 2. Грошовий обіг і грошові потоки.

Поняття грошового обороту та його економічна основа. Модель грошового обороту. Сутність грошових коштів. Структура грошового обороту. Поняття грошової маси, грошові агрегати та грошова база. Швидкість обігу грошей. Закон грошового обігу. Механізм зміни маси грошей в обороті.

Тема 3. Грошовий ринок.

Сутність та специфіка функціонування грошового ринку. Структура грошового ринку. Фінансовий ринок. Ринок цінних паперів, основи функціонування комерційних послуг із цінних паперів. Реєстрація емісії цінних паперів. Організаційно-правові засади функціонування фондових бірж. Первинний і вторинний фондовий ринок. Способи розміщення цінних паперів серед інвесторів. Брокерські контори на фондових біржах Попит на гроші. Чинники, що визначають параметри попиту на гроші. Пропозиція грошей. Механізм формування пропозицій грошей. Рівновага на грошовому ринку.

Тема 4. Грошові системи.

Сутність грошової системи та її призначення. Елементи грошової системи. Структура грошової системи. Види грошових систем та їх еволюція. Становлення та розвиток грошової системи України. Державне регулювання грошового обігу. Міжбанківські кореспондентські відносини. Міжбанківські розрахунки. Національна система електронних платежів

Тема 5. Інфляції і грошові реформи.

Суть інфляції та чинники, що впливають на її розвиток. Вплив інфляції на макроекономічні процеси. Економічні та соціальні наслідки інфляції. Показники вимірювання інфляції. Державне регулювання інфляції. Особливості інфляційного процесу в Україні. Сутність і види грошових

реформ. Особливості проведення та результати грошової реформи в Україні (6-12 вересня 1996р.).

Тема 6. Валютний ринок і валютні системи.

Загальна характеристика та структура валютного ринку. Валютні відносини та валютні системи. Валютний курс і курсова політика. Порядок визначення та регулювання валютних курсів. Валютні операції. Котирування валют. Валютні ризики та методи страхування. Валютне регулювання та валютний контроль. Шляхи становлення національної валютної системи України.

Тема 7. Кількісна теорія грошей та сучасний монетаризм.

Загальні методологічні основи кількісної теорії грошей. Основні постулати абстрактної теорії грошей ( номінальна теорія грошей, металі стична теорія грошей ). Напрями монетарної теорії грошей: класична кількісна теорія грошей, сучасний монетаризм. Основні аспекти грошово-кредитної політики в світлі сучасних монетарних теорій.

Тема 8. Кредит у ринковій економіці.

Особливості функціонування позичкового капіталу. Ринок позичкових капіталів. Походження та суть кредиту. Теорія кредиту натуралістична і капіталоутворююча. Функції і роль кредиту. Функціональна характеристика і типи кредитних відносин. Форми кредиту: комерційний, споживчий, державний, міжнародний, банківський. Сутність, організація та технологія банківського кредитування. Система і принципи кредитування. Форми забезпечення кредитів, страхування кредитів.. Види кредитів: кредит під заставу цінних паперів, вексельні кредити, довгостроковий кредит, лізинг – кредит.

Тема 9. Фінансові посередники фінансового ринку.

Сутність та умови формування ринку фінансових послуг. Загальні ознаки фінансового посередництва, його еволюція, Функції фінансового посередництва. Поняття про спеціалізовані кредитно-фінансові інститути та їх основні види ( страхові компанії, пенсійні фонди, інвестиційні фонди, фінансові компанії, кредитні спілки, ломбарди, міжбанківські об’єднання ). Фінансово-кредитна система України.

Тема 10. Центральні банки.

Роль, значення та організація діяльності центральних банків. Створення, статус і принцип організації та функціонування Національного банку України. Грошово-кредитна політика Національного банку України та її роль в стабілізації економіки України.

Тема 11. Комерційні банки.

Поняття, функції, типи та правова основа діяльності комерційних банків в Україні. Структура комерційного банкую Загальна характеристика банківських операцій, Пасивні та активні операції комерційних банків. Показники ефективності діяльності комерційних банків та механізм її забезпечення.

Тема 12. Міжнародні фінансово-кредитні установи та форми їх співробітництва з Україною.

Міжнародні фінансові інституції. Міжнародний валютний фонд та його діяльність в Україні. Світовий банк, як група кредитно-фінансових установ.