Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seminari_politologiya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
720.9 Кб
Скачать

Завдання студентам для самостійної роботи

  1. Зробіть порівняльний аналіз політичних ідей ранньодержавного періоду та Київської Русі.

  2. Зробіть порівняльний аналіз на державу С.Яворського та Ф.Прокоповича.

  3. Проаналізуйте програмні вимоги Кирило-Мефодійського товариства; розкрийте суть радикалізму Т.Г.Шевченка.

  4. Зробіть короткий аналіз основних постулатів інтегрального націоналізму Дмитра Донцова.

  5. Порівняйте політичні погляди націонал-комуністів та дисидентів 60-80-х років.

  6. Розкрийте основний зміст політичної програми ОУН, покажіть у чому суть її еволюції.

Література

  1. Волинець О.О. та ін. Політологія: Навч. Посібник. Львів: Вид-во НУ «Львівська Політехніка», 2005.

  2. Гелей С., Рутар С. Політологія. Навч. Посібник. – К.: Знання, 2007.

  3. Зема В.Є. Полеміко-догматичні збірки ХУІ – початку ХУП ст. // Український історичний журнал. – 2001, № 5.

  4. Коцур А.П. Ідея державності в історичній думці на суспільно-політичному житті України кінця ХУШ – початку ХХ ст. – Чернівці, 2000.

  5. Кухта Б. Політологія. Історія і теорія політичної науки. Курс лекцій. – Львів, 2007.

  6. Дичковська Г.О. Український націонал-комунізм. – К., 1998.

  7. Історія суспільних рухів і політичних партій в Україні (ХІХ ст. – 1920 р.) – Львів, 1999.

  8. Касьянов Г. Незгодні: українська інтелігенція в русі опору 1960-80-х років. – К., 1995.

  9. Кондратюк В.О., Піскорський О.В., Лепісевич П.М. В’ячеслав Липинський – ідеолог українського консерватизму. – Л.: «Апріорі», 2003.

  10. Кондратюк В.О., Регульський В.Л., Зайцев О.Ю., Кондратюк С.В. Становлення незалежної України. Історія України: проблеми державності. Львів, 2001.

  11. Погорілий Д.Є. Політологія. Кредитно-модульний курс. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2008.

  12. Розумний М. Українська ідея на тлі цивілізації. – К., 2001.

  13. Рудич Ф.М. Політологія: Підручник. – К., 2005.

  14. Юристовський О.І.Нарис історії політичної думки України. Львів, 2001.

Тема 5: політична влада. План

  1. Зміст, типологія, джерела і принцип реалізації політичної влади.

  2. Різновиди політичних режимів і їх характеристика.

  3. Роль політичної влади у розв’язанні екологічних проблем.

Методичні поради

В підготовці до семінарського заняття з першого питання необхідно передусім визначити сутність та зміст політичної влади. Поняття влада походить від слов'янського слова володіти чимось: тобто влада базується передусім на пануванні власника, що володіє певними матеріальними і духовними ресурсами. Аналізуючи різні визначення влади, можна зробити висновок, що влада – це вплив однієї частини суспільства (групи, організації, індивіда) на поведінку іншої людини у бажаному для себе напрямі; це реальна можливість здійснювати свою волю в соціальному житті нав’язуючи її, якщо це необхідно іншим людям.

Важливо з’ясувати відмінність між суб’єктом і об’єктом влади, як суб’єкти і об’єкти можуть мінятись ролями. Необхідно розкрити проблему легітимності політичної влади в суспільстві.

Аналізуючи функції влади в суспільстві, їх суть можна звести до необхідності примусити всіх членів суспільства до узгодженої діяльності та заборонити неузгоджену діяльність.

Потрібно звернути увагу на засвоєння важливого компоненту владних відносин – засобів влади. Це передусім примус, право, авторитет (переконання). Коли переважає лише насильство і відбувається брутальне нав’язування своєї волі, тоді така влада втрачає авторитет і стає нелегітимною. Щоб влада була легітимною, на перший план виходить авторитет, а також виникає право, що регламентує діяльність самої влади. Тоді владу поважають, їй добровільно підкоряються. Примус також є важливим компонентом влади, без якої вона втрачає свою ефективність.

Слід усвідомити, що характер влада залежить від певних джерел. Такими джерелами є народ, власність (багатство), сила, інформація, особисті якості суб’єкта влади: розвинута воля, характер, освіченість, рівень духовності та професіоналізм.

Необхідно дати визначення видів влади (політичної, економічної,соціальної, духовної, сімейної), а також усвідомити особливість політичної влади, яка підпорядковує собі всі інші влади в суспільстві.

Окремо варто звернути увагу на відмінності існуючих форм виявлення політичної влади: державної політичної влади та громадської політичної влада (партій та громадських організацій, ЗМІ тощо). Основною в суспільстві є державна влада. Потрібно дати чітке визначення ознак державної політичної влади, а саме: верховенство, всеохопність, публічність, моноцентричність, легальність, різноманітність ресурсів. Слід усвідомити роль громадської влади в політичному житті. Громадська влада – похідна від державної влади, проте вона здійснює активний вплив на порядок формування та функціонування державної політичної влади.

Розглядаючи форми політичної влади студентам слід усвідомити, що політична влада є набагато ширшим поняттям ніж державна влада, оскільки її здійснює не лише держава, а також різні партійні та громадські організації.

Характер політичної влади невіддільний від принципів її реалізації політичної влади. Тому потрібно проаналізувати такі важливі принципи реалізації політичний влади як гуманність, орієнтація на спільне благо, примус, заохочення, переконання, розподіл влади на виконавчу, законодавчу та судову, гласність та відкритість влади.

Окремо доцільно розглянути основні норми здійснення політичної влади: Конституцію, закони, постанови, декрети, укази, розпорядження, декларації, договори, угоди, програмні документи партій, громадських організацій.

Аналізуючи у другому питанні поняття політичний режим слід з’ясувати причини введення в політологію цього поняття. Студент повинен мати чітке уявлення і вміти дати точне визначення політичного режиму. Під політичним режимом розуміють систему методів здійснення державної влади, що відображає стан прав і свобод людини, ставлення органів державної влади до права.

Потрібно дати вичерпну характеристику типів політичних режимів, розібратись у чому полягає відмінність тоталітарного, авторитарного та демократичного політичного режиму.

У третьому питанні слід окремо розглянути роль влади як інструменту вирішення екологічних проблем в суспільстві. Розкрити взаємозв’язок екології і владних відносин у суспільстві. Показати значення природних ресурсів як джерела влади. Визначити яке місце екологічні питання займають у відносинах об’єкту та суб’єкту влади.

Важливо розкрити місце і роль політичної, економічної та духовної влади у збереженні довкілля. Основну увагу звернути на особливості політичної влади як засобу вирішення екологічних проблем.

Варто висвітлити специфіку діяльності державної влади, партійної влади, влади громадських організацій та інформаційної влади в охоронні навколишнього середовища. Проаналізувати значення державної влади як основного знаряддя забезпечення екологічної безпеки народу.

Окремого розгляду потребують засоби реалізації екологічної безпеки суспільства: переконання, примус, заохочення, принцип розподілу влади. Потребу застосування дискреційної влади в екстремальних ситуаціях.

Необхідно проаналізувати постановку питання захисту навколишнього середовища законодавчою владою держави. Способи вирішення практичних питань збереження довкілля виконавчою владою. Використання судової влади проти порушників екологічного законодавства.

На завершення дати характеристику різних підходів щодо вирішення екологічних проблем в при демократичному, тоталітарному і авторитарному політичному режимі, розкрити роль владних структур України у вирішенні екологічних проблем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]