Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_lektsiy_z_int_vlasn.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
238.59 Кб
Скачать

1.2.3 Еволюція інтелектуальної власності в Україні

Особливості радянської системи інтелектуальної власності в Україні до 1991 р. в силу переваги суспільної форми власності – це можливість широкого використання результатів творчої праці громадян в інтересах держави. Правова основа - розділ IV “Авторське право” та розділ VI “Винахідницьке право” Цивільного кодексу УРСР і “Положення про відкриття, винаходи і раціоналізаторські пропозиції”, затверджене постановою РМ СРСР від 21.03.1973 р. Основна форма охорони винаходів – авторське свідоцтво СРСР, по якому майнові права належали державі. Це - істотне вилучення виняткових авторських прав по авторському законодавству.

Початок становлення законодавства України про інтелектуальну власність – це закон України “Про власність” від 07.02.1991 р., в якому результати інтелектуальної діяльності автора вперше визнані об’єктами права власності. 1992 р. – “Тимчасове положення про правовий захист об’єктів промислової власності і раціоналізаторських пропозицій”. 1993 р. – закони України “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі”, “Про охорону прав на промислові зразки”, “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг”, “Про авторське право і суміжні права”.

Остаточне закріплення права автора на свою інтелектуальну власність сталося у Конституції України 1996 р. і у книзі IV Цивільного кодексу України 2003 р. – “Право інтелектуальної власності”. Приєднання України до міжнародних конвенцій і договорів по правах інтелектуальної власності довело Україну до світового рівня.

1.3 Місце і роль інтелектуальної власності в економічному і соціальному розвитку суспільства

1.3.1 Соціально-економічні стратегії в країнах світового товариства

Історично ми бачимо сплески розвитку цивілізації в державах, що ефективно заохочують творчу діяльність громадян (Стародавня Греція, Римська імперія, епоха відродження у Європі). Першооснова економічного і культурного розвитку суспільства – це результат інтелектуальної діяльності людини. Інтелектуальна власність є невичерпаним ресурсом держави на відміну від природних ресурсів. Розвинуті країни (США, Японія) зводять у ранг державної політики високий творчий потенціал нації, мають програми розвитку творчості громадян, починаючи з дошкільного віку.

1.3.2 Роль промислової власності у економічному розвитку

В умовах ринкової економіки виживає той, хто виробляє конкурентноспроможну продукцію. А це можливо тільки на основі результатів технічної творчості: винаходів, промислових зразків, торговельних марок, комерційних таємниць тощо. Вони стимулюють наукові дослідження, виникнення нових технологій і дають додатковий прибуток, або можуть бути комерціалізовані за ліцензією.

Тому виникає необхідність для розвитку держави мати свою патентну систему. Патенти - це засіб передачі технологій і залучення інвестицій. Патенти - це стимулятор наукових досліджень. Патенти - це каталізатор нових технологій і бізнесу. Патенти - це комерційний засіб отримання додаткового прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]