Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_VM_ukr.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.51 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ, НАУКИ, МОЛОДІ і СПОРТУ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Кафедра КС і УБП

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

З КУРСУ «ВИЩА та ПРИКЛАДНА МАТЕМАТИКА»

для студентів професійного напрямку

6.030510, 6.030601Денної й заочної форм навчання

Затверджено

Методичною радою ОНАХТ

протокол № ______

від « » __________2012 р.

Одеса ОНАХТ 2012

Конспект лекцій з курсу "Вища та прикладна математика" для студентів професійного напрямку 6.030510, 6.030601, денної й заочної форм навчання / Укладачі: Н.О. Макоєд, О.Ю. Орлова -Одеса: ОНАХТ, 2012.- 60 с.

Укладачі Н.О. Макоєд, канд. пед. наук, доцент,

О.Ю. Орлова, асистент.

Відповідальний за випуск

завідувач кафедрою КС і УБП канд. ф-м. наук, доцент Волков В.Е.

1.Рішення систем лінійних рівнянь методом гауса - жордана

1.1. Основні поняття

Система m лінійних рівнянь із n невідомими має такий вигляд:

Тут хj ( j=1, n ) – змінні ( або невідомі) системи, аij ( i =1,m; j = 1,n ) – коефіцієнти при змінних, вi ( i =1,m ) – вільні члени.

Рішенням системи ( І.І) називається всякий набір значень змінних х1, х2, …, хn, при якому всі рівняння перетворюються в тотожності. Система називається сумісною, якщо вона має хоча б одне рішення, і несумісною – у протилежному випадку.

Наприклад, система

сумісна, тому що вона має, зокрема, таке рішення:

х1 = 1; х2 = 2; х3 = 0 . Система ж

несумісна.

Дві системи лінійних рівнянь називаються рівносильними, якщо кожне рішення однієї з них є рішенням іншої, і навпаки. Якщо яке-небудь рівняння системи помножити на постійний множник λ 0 , то вийде система рівнянь, рівносильна вихідній. Аналогічно, якщо до якого-небудь рівняння системи додати інше рівняння системи, то вийде система, рівносильна вихідній.

Нарешті якщо у системі є рівняння виду

0∙ х1 + 0∙ х2 + ... + 0∙ хn = 0, то таке рівняння можна вилучити, одержавши систему, рівносильну вихідній.

1.2. Приведення системи лінійних рівнянь до жорданової форми

Процес відшукування рішення системи лінійних рівнянь починається з того, що система приводиться до жорданової форми.

Визначення. Жордановою формою системи (I.I) називається система лінійних рівнянь, що володіє наступними властивостями:

а) вона рівносильна системі (I.I)

б) у кожному рівнянні жорданової форми є така змінна, котра входить у це рівняння з коефіцієнтом 1, а в інші рівняння - з коефіцієнтом 0.

Так, якщо системі (I.I) рівносильна наступній системі лінійних рівнянь:

(1.2)

то (І.2) є жорданова форма для (I.I). При цьому змінні х1, х2,... ,хк називаються базисними, останні змінні хк+1,..., хn називаються вільними. Жорданова форма завжди є сумісною системою лінійних рівнянь. Дійсно, система (І.2) має наступне рішення:

(І.3)

Оскільки система (І.2) рівносильна системі ( І.І ) , то (І.3) є рішенням системи (І.І).

Таким чином, якщо для системи лінійних рівнянь ( І.І ) існує жорданова форма, то ( І.І ) - сумісна система. Несумісна система жорданової форми не має.

Покажемо, що будь-яку сумісну систему можна привести до жорданової форми. Це досягається методом Гауса-Жордана, який полягає в наступному.

Розглянемо перше рівняння системи (І.І). Виберемо в ньому змінну, коефіцієнт при якій відмінний від нуля. Припустимо, що а11 0. Поділимо рівняння на а11.

Одержимо рівняння

х1+ а12х2 + … + а1nхn = в1 (І.4)

Будемо змінну х1 робити базисною в жордановій формі. Для цього її потрібно вилучити з інших рівнянь системи. Щоб вилучити х1 із другого рівняння, помножимо рівняння (І.4) на -а21 і складемо із другим рівнянням. Потім вилучимо х1 із третього рівняння, для чого рівняння (І.4) помножимо на -а31 і складемо із третім рівнянням. Аналогічно змінна х1 вилучається з інших рівнянь. Таким чином, взявши за "ведуче" перше рівняння й провівши серію "жорданових вилучень", ми одержимо рівносильну (I.I) систему рівнянь, у якій x1 входить у перше рівняння з коефіцієнтом 1 , а в інші рівняння - з коефіцієнтом 0.

Після цього вибираємо як ведуче друге рівняння отриманої системи. У цьому рівнянні беремо коефіцієнт, відмінний від нуля (нехай це коефіцієнт при х2), ділимо рівняння на цей коефіцієнт і потім виключаємо х2 із всіх інших рівнянь (у тому числі й з першого). Потім за відуче вибираємо третє рівняння й т.д.

Якщо на деякому кроці виникне рівняння виду

0∙ х1 + 0∙ х2 + ... + 0∙ хn = 0 (І.5)

то вилучаємо його із системи. Якщо ж виникне рівняння виду

0∙ х1 + 0∙ х2 + ... + 0∙ хn = b ≠ 0, то це свідчить про несумісність вихідної системи ( І.І), а несумісна система до жорданової форми не приводиться.

Отже , метод Гауса-Жордана сумісну систему лінійних рівнянь приводить до жорданової форми, а у випадку несумісної системи виявляє несумісність.

Ясно, що в жордановій формі число рівнянь не може бути більше числа рівнянь у вихідній системі. Так, якщо система (1.2) є жордановою формою для системи (I.I), то , причому сувора нерівність має місце тоді, коли на деяких кроках жорданової процедури вилучалися рівняння виду (1.5).

Очевидно, та сама система може мати багато різних жорданових форм.

Приклад1. Привести до жорданової форми

Виберемо як ведуче перше рівняння, а як базисну змінну - змінну х1. Поділимо перше рівняння на (-1) (коефіцієнт при х1), одержимо:

Помножимо це рівняння на (+5) і додамо до другого рівняння, потім помножимо його на (-3) і додамо до третього рівняння.

Одержимо систему:

Тепер зробимо ведучим друге рівняння, а базисною змінною - змінну . Поділивши друге рівняння на (-8) і виключившиз першого й третього рівнянь,одержимо систему:

Нарешті, у третьому рівнянні вибираємо за базисну змінну . Поділимо це рівняння на (-1) і виключимо з інших рівнянь.Одержимо жорданову форму:

Змінні є базисними, змінна -вільною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]