Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_lektsiy_z_int_vlasn.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
238.59 Кб
Скачать

Лекція 1 Інтелектуальна власність як право на результати творчої діяльності людини

План лекції

1.1 Поняття інтелектуальної власності

1.2 Еволюція інтелектуальної власності

1.3 Місце і роль інтелектуальної власності в економічному і соціальному розвитку суспільства

Зміст лекції

1.1 Поняття інтелектуальної власності

1.1.1 Інтелектуальна власність як результат творчої діяльності

Інтелектуальна діяльність – це творча діяльність, а творчість – це цілеспрямована розумова робота людини, результатом якої є щось якісно нове, що відрізняється неповторністю, оригінальністю, унікальністю. Інтелектуальна власність - це ідея, нематеріальний об’єкт, яким легко заволодіти. Тому інтелектуальна власність у широкому розумінні означає закріплені законом права на результати інтелектуальної діяльності у виробничій, науковій, літературній і художній галузях.

Для людини характерні два види творчості – художня і технічна. Результатом художньої творчості є літературні і художні твори, а технічної – винаходи, торговельні марки, комерційні таємниці тощо. Результати художньої творчості використовуються в гуманітарній сфері для збагачення внутрішнього світу людини, формування її світогляду.

Результати технічної творчості, які сприяють підвищенню технічного рівня суспільного виробництва, його ефективності та забезпечують конкурентоспроможність вироблених товарів та послуг, застосовуються переважно у сфері виробництва товарів і надання послуг. За сформованою історичною традицією результати технічної творчості називають об’єктами права промислової власності, або “промисловою власністю”.

До інтелектуальної власності відносять тільки ті результати творчої діяльності, що не суперечать нормам моралі та гуманності.

1.1.2 Інтелектуальна власність як право

Інтелектуальною власністю вважається не результат творчої діяльності, як такий, а право на цей результат. Особливістю права інтелектуальної власності є те, що воно складається з двох груп прав: майнових і немайнових.

До майнових прав відносяться права: на використання об’єкта інтелектуальної власності; право володіти ним; виключне право дозволяти використання та перешкоджати неправомірному використанню цього об’єкта, в тому числі забороняти таке використання. До немайнових прав відносять право на авторство, право на недоторканість твору тощо. Майнове право обмежене у часі, немайнове – вічне. Можливо відділити від творця майнове право, але немайнове право як моральне невіддільне.

Майнове право на об'єкт права інтелектуальної власності здебільшого обмежене у часі. Так, майнове право на винахід діє протягом 20 років. На торгівельну марку (знак для товарів і послуг) – 10 років з правом подовження кожного разу ще на 10 років. На літературні та художні твори – протягом життя автора і 70 років після його смерті тощо. Патент на винахід діє тільки на території тієї країни, патентним відомством якої він виданий. Тобто патент, виданий в Україні, не діє на території Польщі, Німеччини або Франції.

На відміну від матеріальних об’єктів право не можна відчути на дотик, тому інтелектуальна власність є нематеріальним об’єктом. Перехід права на інтелектуальну власність не означає перехід права на річ, тому право інтелектуальної власності відноситься до групи нематеріальних активів підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]