Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_lektsiy_z_int_vlasn.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
238.59 Кб
Скачать

1.2 Еволюція інтелектуальної власності

1.2.1 Еволюція промислової власності

Основна властивість інтелектуальної власності - здатність приносити прибуток або іншу користь. Але спочатку потрібно вкласти значні кошти на створення об’єкту права промислової власності, на набуття прав на нього і доведення його до робочого промислового стану. Недобросовісний конкурент, що скористається готовим об’єктом, матиме конкурентні переваги перед правовласником, оскільки він не несе витрат на створення та підтримку чинності зазначеного об’єкта.

Мабуть, уперше на цю обставину звернули увагу в Англії в період швидкого розвитку мануфактури. Там на початку XIV сторіччя були встановлені привілеї королівської влади особам, які займалися створенням нових виробництв. Дарування виключного права користування новою технологією протягом певного часу – це перша патентна грамота (“відкритий лист”). Перша патентна судова справа – 1615 р., Іпсвіч. Перший статус про монополії – встановлення терміну дії патенту у 14 років (1628 р.). Введено фіксування зв’язку між товаром і виробником – клейма та товарні знаки. Введено заборону на ведення справи під іншим ім’ям – англійський суд, XIX ст. Підписання 1883 р Паризької конвенції з охорони промислової власності – першої міжнародної угоди у цій сфері діяльності. Основне завершення законодавства про торгівельні марки: Німеччина, 1936 р.; Британія, 1938 р.; США, 1946 р.

В 1967 р. у Стокгольмі було підписано Конвенцію, якою засновувалось Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ). Згідно з цією Конвенцією інтелектуальною власністю є права щодо конкретних результатів творчої діяльності у виробничій, науковій та художній сферах.

Досягнення науки мають пріоритетне значення і можуть бути використані у будь-якій сфері діяльності ідей. Науково-технічні досягнення формують рівень і характер виробництва. Інтелектуальні досягнення у сфері художньої літератури, мистецтва і культури в цілому формують моральні засади суспільства, його світогляд, ставлення до навколишнього середовища, його бачення, тобто ті засади, які ми називаємо людськими цінностями і які визначають духовний світ людини і суспільства.

1.2.2 Еволюція авторського права і суміжних прав

Ключовий момент у розвитку авторського права – винахід друкувального верстата Гуттенбергом у XV ст., що дало можливість легкого копіювання літературних творів, що призвело до різкого росту обсягів продажів без виплат автору. Виникло надання виключних прав королями Англії та Франції і курфюрстами Німеччини на відтворення друкованих копій на обмежений термін. Введено примусові міри захисту через накладення штрафів, арешти, конфіскації незаконних копій і вимоги відшкодування можливих збитків.

Перший закон - статут королеви Анни – (1709 р., Англія) про авторське право (копірайт) – це виключне право автора на 14 + 14 років. Французька система авторського права (1791 р. і 1793 р.) – це авторське право на все життя автора. Філософами Німеччини введено систему неекономічних (моральних) прав автора, за якою у творі автор має вічну частину своєї особистості і економічну вигоду. У 1886 році було підписано Бернську конвенцію з охорони літературних та художніх творів. Закон США 1976 р. встановив захист здобутків автора протягом життя і 50 років після смерті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]