Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЛЯ СТАЦІОНАРА!!!!! фахова практика_заочники_Та....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
647.68 Кб
Скачать

Розділ іі Методичні вказівки до проходження практики

Звіт про проходження фахової практики складається із чотирьох розділів:

  1. Галузеві особливості обліку

  2. Внутрішній та зовнішній контроль діяльності підприємства

  3. Організація аудиту

  4. Економічний аналіз активів, зобов’язань, власного капіталу, доходів і витрат підприємства.

2.1. Галузеві особливості обліку

В першому розділі звіту з практики необхідно охарактеризувати підприємство та всі методи бухгалтерського обліку в послідовності, наведеній в таблиці 2.1. Вимагається детальний опис галузевих особливостей по використанню кожного з елементів методу бухгалтерського обліку.

Таблиця 2.1

Структура першого розділу звіту про проходження практики

№ з/п

Підпункт

Загальна характеристика робіт

Подається в додатки до звіту

1

2

3

4

1

Загальне ознайомлення з підприємством та його бухгалтерською службою

Коротка історія підприємства;

  • асортимент продукції, яка виготовляється;

  • виробнича структура підприємства (склад основних й допоміжних цехів);

  • структура управління (перелік відділів), взаємозв'язок і взаємовідносини відділів управління;

  • структура бухгалтерії підприємства;

використання програмного

  • забезпечення в бухгалтерії;

  • наявність та структура наказу про облікову політику, положення про бухгалтерську службу, посадових інструкцій.

Структура підприємства та бухгалтерії, витяг з наказу про облікову політику

Продовження табл.2.1

1

2

3

4

2

Рахунки

Охарактеризувати робочий план рахунків підприємства, вказати рахунки, які найбільше відповідають галузі підприємства (наприклад, рахунок 27 «Сільськогосподарська продукція» використовується тільки в сільському господарстві» ), вказати порядок побудови аналітичних рахунків і їх значення, порядок внесення змін до робочого плану рахунків.

Перелік рахунків як додаток до Наказу про облікову політику

3

Подвійний запис

Вивчити кореспонденції на підприємстві використовуючи аркуші Головної книги. Проаналізувати відповідність кореспонденцій Інструкції плану рахунків. Вказати кореспонденції, які використовуються тільки в галузі підприємства (наприклад, формування страхового фонду в страховій компанії). Зазначити порядок закриття рахунків (черговість) і періодичність визначення фінансових результатів. Якщо на підприємстві не проводиться щомісячне визначення фінансових результатів, скласти кореспонденції і списати всі доходи і витрати на фінансові результати.

Головна книга або аналізи рахунків

4

Документація

Дослідити порядок документування операції в бухгалтерському обліку: первинні документи, регістри. Відмітити використання нетипових документів. Подати характеристику документів, які призначені для обліку в конкретній галузі (наприклад, лист тракториста-машиніста в сільському господарстві).

Описати порядок роздрукування відомостей та їх зберігання на підприємстві, посади відповідальних за це людей. Матеріал по документах із галузевою специфікою слід подавати в наступній послідовності:

    • джерла надходження інформації (первинні документи від постачальників,

Заповнені первинні документи, а також використовувані на підприємстві нетипові форми, регістри обліку, графік документообороту

Продовження табл.2.1

1

2

3

4

    • договори і ін.);

    • обробка документів, складання реєстрів;

зведення даних та зберігання документів

5

Оцінка

Аналізуються методи оцінки, що використовуються в бухгалтерському обліку підприємства: методи оцінки запасів, резерву сумнівних боргів, методи амортизації, що впливають на розрахунок залишкової вартості, за якою вартістю відображаються необоротні активи і ін.

Витяги з наказу Про облікову політику

6

Калькуляція

Характеризується порядок обчислення собівартості продукції, послуг, метод калькуляції (позамовний, попроцесний і ін), кореспонденція рахунків (Дт 23) і документальне оформлення розрахунку собівартості. Вказується нормативно-правовий акт чи рекомендації, відповідно до яких проводиться розрахунок собівартості

Калькуляція і ін. за власним вибором

7

Звітність

Аналізуються форми фінансової, статистичної, податкової та іншої звітності, яку подає досліджене підприємство. Вказуються обов’язкові форми звітності, та звітність, пов’язана із галуззю діяльності, системою оподаткування.

Необхідно навести процес накопичення інформації для заповнення статей звітів починаючи з первинних документів, журналів ордерів, оборотно-сальдових відомостей і т.д.

Скласти фінансову звітність підприємства (5 форм) за 1 місяць (квартал) діяльності досліджуваного підприємства на основі головної книги (або аналізів рахунків) та оборотно-сальдової відомості. Якщо на одному підприємстві проходять практику декілька студентів, обираються різні календарні періоди.

Складена фінансова звітність за 1 місять (квартал), оборотно-сальдова відомість