Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЛЯ СТАЦІОНАРА!!!!! фахова практика_заочники_Та....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
647.68 Кб
Скачать

2.4. Економічний аналіз господарської діяльності підприємства.

В четвертому розділі звіту студентом проводиться аналіз галузі, до якої належить досліджуване підприємство; проводиться аналіз виробництва продукції; аналіз динаміки стану, структури, руху, забезпеченості та ефективності використання підприємством виробничих ресурсів; досліджується собівартість виробництва продукції та порівнюються показники із середніми по галузі.

Для аналізу господарської діяльності галузі, основні макроекономічні показники (обсяг виробництва продукції, вартість основних засобів, чисельність працюючих та інше) беруться з статистичних щорічників Міністерства статистики України, можна використовувати статистичний щорічник Головного управління статистики у Волинській області. Інформація про основні показники розміщується також на офіційних сайтах Міністерства фінансів України та Міністерства статистики України.

Для порівняльного аналізу господарської діяльності підприємства з іншими підприємствами галузі доцільно використовувати опубліковану в мережі Internet фінансову звітність (для акціонерних товариств).

Аналіз проводиться за 3 роки з метою виявлення динаміки показників. Обов’язковим є аналіз виробництва основних видів продукції, аналіз забезпеченості та ефективності використання основних засобів, трудових та матеріальних ресурсів, а також формування витрат на підприємстві. На основі отриманих результатів заповнюються таблиці(додаток В), формулюються висновки за результатами аналізу, а також розраховується вплив основних факторів на загальні показники господарювання підприємства.

Приклад таблиці порівняльного аналізу показників досліджуваного підприємства з підприємствами галузі наведено в таблиці 2.4.

Таблиця 2.4.

Динаміка основних економічних показників ТзОВ «ЗОРЯ» у порівнянні з загальними показниками підприємств легкої промисловості за 20ХХ рік

№ з/п

Показник

Одиниця виміру

ТзОВ «ЗОРЯ»

Підприємства легкої промисловості Волинської області

Відхилення

1

2

3

4

5

6=5-4

Дані за три роки зводяться у таблицю 2.5.

Таблиця 2.5

Динаміка основних економічних показників

ТзОВ«ЗОРЯ» у порівняння з підприємствами

легкої промисловості за 2008-2010 роки

№ з/п

Показ-ник

Одиниця виміру

ТзОВ«ЗОРЯ»

Підприємства легкої промисловості Волинської області

2008

2009

2010

2008

2009

2010

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Для кращої подачі інформації доцільно будувати кругові (для аналізу структури) та стовпчикові (для аналізу динаміки) діаграми. До кожної наведеної таблиці робиться висновок про отримані результати з поясненням причини зміни показників