Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
555.52 Кб
Скачать

Вступ

У розвитку економiки України будiвництво, як галузь народного господарства займає одне з важливих мiсць i його питома вага у валовому виробництвi держави складає бiльше 12%.

Перехiд будiвництва на iндустрiальнi методи внiс iстотнi змiни в типи конструкцiй, що застосовуються, способи i термiни виконання робiт. Широкого використання набули ефективні залізобетонні конструкцiї, в тому числi залiзобетоннi, армованi високомiцною арматурою, конструкції з легких бетонiв. За допомогою сучасних оздоблювальних та покрівельних матеріалів, стало можливим інтегрувати будівлю у будь-який мікрорайон, надати йому художньої виразності та зробити прикрасою міста.

Даний об’єкт являє собою девятиповерховий житловий будинок, що входить до складу житлового комплексу. Будівництво його зумовлено великим попитом на житло в даному мікрорайоні, близкістю головних у місті торгових комплексів, та зручним розташуванням.

Створюються такі об’єкти з якомога більшою кількістю типових елементів і конструкцій, але для забезпечення архітектурної виразності потрібно використовувати індивідуальні для кожного окремого об’єкта рішення. Планувальні рішення в основному випливають з технологічних вимог та нових вимог щодо житлових будівель.

Проект розроблено на основі завдання на проектування.

Ділянка для забудови знаходиться у 55 мікрорайоні м. Луцька. З півночі, заходу та сходу ділянка обмежена зоною перспективної житлової забудови, з півдня – проектованою вулицею.

Рельєф ділянки спокійний.

Проект розроблений з врахуванням слідуючих кліматичних даних:

  • розрахункова зимова температура зовнішнього повітря – 20º С.

  • нормативне снігове навантаження (І сніговий район) – 50 кг/м2

  • нормативне вітрове навантаження – 38 кг/м2

  • нормативна глибина промерзання грунту – 1,1 м.

Розділ 1 Архітектурно-будівельне рішення

1.1. Об’ємно планувальне рішення

Індивідуальний 80 квартирний житловий будинок запроектовано 9-ти поверховим з підвалом та технічним поверхом. Будинок складається із двох блок-секцій: кутової та рядової, має дві сходових клітки.

На 1-ому – 9-ому поверхах розміщено одно- дво- та трикімнатні квартири.

Висота підвального поверху становить 3,52 м, першого поверху – 3,0 м, типового – 3,0 м, технічного – 2,72 м.

План першого поверху та експлікація приміщень показані на аркуші 1, план типового поверху та на аркуші 2.

Вхід в під’їзди запроектований з двору.

Будівля, що проектується, входить в комплекс забудови кварталу. Розташування всіх будівель і споруд на ділянці обумовлене протипожежними та санітарними розривами. Прийнята планувальна схеа сприяє створенню архітектурної виразності забудови і вільно вписується в існуючу забудову даного мікрорайону. Генпланом передбачено під’їзд до будинку, навколишній проїзд, господарський майданчик. Заїзди, під’їзди, проїзди до будинків, споруд стоянки забезпечують без перешкод доступ транспорту і пішоходів до будинків, споруд та майданчиків.

Планування і набір приміщень передбачає створення комфортних умов проживання.

Всі приміщення освітлюються природнім світлом та за допомогою штучного освітлення.

В даній будівлі враховано рівень видимості, зорове сприйняття масштабу, поверховості та протяжності будинку, архітектурний стиль як самого будинку, так і усього цілісного архітектурного ансамблю.

Благоустрій і озеленення ділянки вирішені з врахуванням особливостей містобудівного розміщення будівлі.

Благоустрій території запроектований із застосуванням асфальтобетонного мощення проїздів, мощення тротуарів і доріжок бетонною плиткою.

Проектом передбачено озеленення вільної від забудови та замощення території шляхом влаштування газонів із багаторічних трав, насадженням дерев та чагарників.

1.2. Архітектурно-конструктивне рішення

Будинок запроектований 9-ти поверховим об’ємом. Ступінь вогнестій-кості – ІІ.

Конструктивна схема будівлі – рамнозвязкова. Будинок вирішений в монолітному залізобетонному каркасі.

Просторову систему утворюють колони, перекриття, фундаменти.

Фундаментом даного будинку є монолітна залізобетонна плита товщиною 750 мм.

Глибина закладання фундаментів зумовлена геологічними особливостями даного району, а саме розміщенням несучого шару ґрунту.

Горизонтальну жорсткість забезпечує залізобетонне монолітне перекриття. Просторова жорсткість каркасу будівлі забезпечується влаштуванням діафрагм жорсткості.

Колони – залізобетонні січенням 400х400 мм.

Пілони – залізобетонні товщиною 400 мм.

Діафрагми жорсткості – залізобетонні товщиною 200 мм.

Перекриття – залізобетонна плита товщиною 180 мм.

Стіни ліфтових шахт – монолітні залізобетонні товщиною 200 мм.

Сходи – монолітні залізобетонні марші та площадки.

Конструкція зовнішньої стіни – трьохшарова. Внутрішній шар – керамічна цегла М75, об’ємною вагою 1800 кг/м3, товщина – 250 мм, зовнішній облицювальна керамічна цегла М75, об’ємною вагою 1800 кг/м3, товщина – 120 мм, між ними вкладається шар пінополістеролу товщиною 50 мм.

Територія розміщення майданчика для будівництва дозволяє підвіз будівельних матеріалів та приладів автомобільним транспортом.

Цементно-піщаний розчин та бетонну суміш привозять з Луцького заводу залізобетонних конструкцій, що знаходиться на відстані 6 км від будівельного майданчика.

Частина даху будівлі запроектовано шатровим, складається з металевої кроквяної системи, вертикальних та горизонтальних зв’язків, які поєднуються в одну об’ємно-просторову систему. Іншу частину даху запроектовано суміщеною.

Перегородки виконані із піноблоків марки М-25 товщиною 100 мм.

Вікна, балконні двері та вітражі – металопластикові і виконуються по індивідуальному замовленню. Міжкімнатні двері – дерев‘яні. Під’їздні та вхідні двері у квартири виготовлені з металу. Під‘їздні двері обладнані кодовим замком.

Підлога в квартирах – зі штучного паркету на мастиці. В коридорах, санвузлах, ваннах, душових та кухнях – з керамічної плити покладеної на клей.

Для водовідведення з покрівлі запроектована система внутрішніх та зовнішніх водостоків.

Фасад будівлі показаний на аркуші 1 креслень. Будівля має привабливий зовнішній вигляд. Це створюється при поєднанні прямих та дугових ліній, площин та об’ємів, різнофактурних частин. Використання подібних форм надає будівлі певної своєрідності та оригінальності.

Покрівля передбачена з металочерепиці ”Rannila” темно-зеленого кольору.

Будинок виділяємо кольорами натуральних відтінків. В основу опорядження закладений блідий оранжевий колір облицювальної цегли. Балкони виступаючі ділянки стін оздоблені облицювальною цеглою світло-коричневого кольору, а покриття темно-зеленим кольором.

Всередині споруди стіни спочатку штукатурять, а потім покривають акриловими фарбами.

Цоколь – бетонна лицьова плитка «під рваний камінь» «Орія-Вест».

Виконання вітражів з секційного тонованого та прозорого скла надає архітектурної неповторності фасадам, створює важливий містобудівельний акцент, що привертає увагу глядача. Оздоблення фасадів виконано в єдиному стилі.