Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriyi_psihichnogo_rozvitku.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
183.81 Кб
Скачать

Рівні та стадії морального розвитку дитини (за л.Кольбергом)

Рівень та стадія морального розвитку

Особливості поведінки

Рівень І. Доконвенційна мораль

Стадія 1. Орієнтація на покарання

Дитина слухається дорослого задля тог, щоб уникнути покарання. Норми моралі для неї – щось зовнішнє. Щодо понять добра та зла, дитина вважає, що людина має підпорядковуватись загальноприйнятим нормам.

Стадія 2. Орієнтація на заохочення

Конформна, погоджена з нормами поведінка, спрямована на те, щоб в результаті отримати заохочення; очікування дитиною того, що у відповідь на її позитивні вчинки до неї ставилися б так само позитивно, як вона вчинила. дитина орієнтується на дії корисні для всіх.

Рівень ІІ. Конвенційна мораль

Стадія 3. Орієнтація на взірець „гарного хлопчика” або „гарної дівчинки”

Поведінка погоджена з усталеними нормами та правилами, орієнтована на те, щоб уникнути незадоволення з боку людей, які демонструють відповідні взірці. У своїй поведінці дитина намагається виправдати очікування дорослих, чинити відповідно до стереотипу, якого дотримується більшість.

Стадія 4. Орієнтація на авторитет

Захист правил та соціальних норм, встановлених авторитетними організаціями або особами, щоб уникнути осуду з їхнього боку або виникнення почуття провини за невиконання своїх обов’язків перед ними. Дитина виявляє турботу про громадський порядок не лише тому, що слідує його установкам, але й тому, що підтримує і виправдовує його. Вона керується установкою , згідно з якою, добре те, що прийнято.

Рівень ІІІ. Постконвенційна мораль

Стадія 5. Орієнтація на суспільний договір, на добровільно прийняті на себе перед суспільством обов’язки

Моральні дії керуються загальноприйнятими принципами суспільного благополуччя, що засновані на повазі до інших людей та самоповазі. Для дитини характерним є перенесення моральних рішень всередину особистості. Підліток усвідомлює відносність моральних норм та вимагає їх логічного обґрунтування. Вчинки визначаються визначаються не авторитетом, а власним сумлінням.

Стадія 6. Орієнтація на загальнолюдські етичні принципи та моральні норми.

Моральні дії керуються самостійно обраними людиною загальнолюдськими етичними принципами (нормами рівності, гідності, справедливості). Діти керуються відповідними нормами та принципами для того, щоб уникнути само відчуження, втрати людської гідності, докорів сумління. Формуються стійкі моральні принципи, дотримання яких забезпечується власною совістю, безвідносно до зовнішніх обставин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]