Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до атестації робочих місць.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
868.86 Кб
Скачать

8. Методичні вказівки до виконання домашньої контрольної роботи

Метою даного завдання є формування у студента творчих здібностей, асоціативного мислення, здатності до формулювання і постановки виробничих завдань та пошуку шляхів їх розв'язання.

Постановка завдання:

  • сформулювати виробничу ситуацію (на умовному прикладі) щодо атестації робочих місць на предмет психофізіологічної та санітарно-гігієнічної оцінки умов праці;

  • скласти карту умов праці на робочому місці;

  • визначити інтегральну оцінку важкості праці та відсоток доплат до тарифної ставки працівників, що працюють у шкідливих і небезпечних умовах.

  • запропонувати відповідні заходи щодо усунення або зменшення впливу негативних факторів виробничого середовища. які впливають на працездатність працюючої людини.

Додаткова інформація:

  1. Самостійно обрати (можна використати умови фактично діючого підприємства) підприємство зі всіма його реквізитами, необхідними для заповнення карти умов праці на робочому місці.

  2. Визначити сферу (галузь) діяльності умовного підприємства.

  3. Обрати (щонайменше одне) робоче місце в системі виробничої діяльності підприємства та описати його, вказавши вид діяльності (напр.: робоче місце токаря, фрезерувальника, пекаря, тощо); кількість обслуговуючого персоналу (напр: робоче місце обслуговується одним працівником), характер/вид продукції, що випускається, технологічні чи організаційно-виробничі особливості.

  4. Охарактеризувати робоче місце з погляду небезпечних і шкідливих факторів за кількістю, різновидом, значеннями (показниками замірів) та часом їхнього впливу на працюючих упродовж зміни (зміна – 8 год. = 480 хв.). Факторів має бути не менше 4-х.

  5. Скласти карту умов праці на робочому місці за формою (див. дод. 2) з використанням таблиць, поданих у додатку 3.

  6. У процесі виконання домашньої роботи з використанням практичного матеріалу реально діючого підприємства, необхідно використовувати стандартні форми (документи) прийняті на даний момент та обов'язково посилатися на джерела інформації, що використовуються, а саме: закони та підзаконні акти, інструкції та постанови, методичні розробки тощо.

  7. Розрахувати інтегральну оцінку важкості праці, використовуючи формулу (1).

  8. Установити категорію важкості праці відповідно до табл. 2.1.

  9. Розробити заходи щодо поліпшення умов.

  10. Установити відсоток доплат до тарифної ставки працюючих у шкідливих і небезпечних умовах праці, використовуючи результат розрахунку (п. 7) та таблиці .

  11. Зробити узагальнюючі висновки.

Довідково-інформаційні додатки

Додаток 1

Перелік нормативних документів

  1. Про єдину державну систему показників обліку умов і безпеки праці. Наказ Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 31 березня 1994 р. № 27 [2, С. 256].

  2. Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу. Затверджено Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27 грудня 2001 р. № 528 [2, С. 265].

  3. Перелік робіт з підвищеною небезпекою. Затверджено Наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 р. №15 [2, С. 307].

  4. Порядок складання та вимоги до санітарно-гігієнічних характеристик умов праці. Затверджено Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 грудня 2004р. № 614 [2, С. 314].

  5. Інструкція про застосування переліку професійних захворювань. Затверджено Наказом Міністерства охорони здоров’я України, Академії медичних наук України і Міністерства праці і соціальної політики України від 29 грудня 2000 р. № 374/68/338 [2, С. 335].

  6. Перелік професійних захворювань. Затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2000 р. № 1662 [2, С. 337].

  7. Рекомендації щодо побудови системи управління охороною праці на виробництві. Наказ МНС України № 398 від 27.06.2006 р.

Додаток 1.1

ЗАТВЕРДЖЕНИЙ

постановою Кабінету Міністрів України

від 1 серпня 1992 р. № 442