Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з УПРАВЛІННЯПРОЕКТАМИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
379.39 Кб
Скачать
  1. Ринковий ризик (або бета-ризик).

Розглянемо за допомогою прикладу.

Середніми ризиками вважаються ті, що мають тенденцію підніматися і зменшуватися синхронно з розвитком загального ринку. Визначимо рівняння ринку:

,

‑ безризикова ставка прибутку;

‑ потрібна ставка прибутку;

‑ бета-коефіцієнт по прибутку.

Наприклад, =1,1; =8%; =12%. Таким чином, вартість капіталу дорівнює 12,4 %.

Тобто, інвестори дадуть гроші в борг компанії для інвестування в проекти з середнім ризиком тільки у тому випадку, якщо вона сподівається заробити 12,4%, або більше на цих грошах.

Якщо загальний бета-коефіцієнт корпорації знаходиться в інтервалі між 1,1 та 1,5, то його точне значення буде залежати від розміру інвестицій у проект.

Результати розрахунків можна зобразити графічно, де на осі Х – ризик (=0,5; 1,1; 1,5), а на осі У – норма прибутку (10%, 12%, 14% ‑ відповідно до розрахунків). Якщо сподівана норма прибутку даного проекту знаходиться вище прямої, тоді цей проект варто реалізовувати, оскільки його сподіваної норми прибутку більш, ніж достатньо для компенсації ризику, і навпаки. Отже, чим вище бета-ризик, тим значніша необхідна норма прибутку для компенсації інвесторам за цей ризик.

Практичне завдання 1:

Ваше підприємство ТОВ “Фермер” розглядає купівлю трактора, чиста вартість якого дорівнюватиме 36000 грн. Вона повинна збільшити операційні грошові потоки до виплати податку та нарахування амортизації на 12000 грн. щорічно (прямолінійний метод нарахування амортизації протягом 5 років). Річні грошові потоки становитимуть 12000 грн. до сплати податкових платежів. Рада керівництва вирішує питання щодо дійсного періоду експлуатації трактора. Дмитро Обозінський твердить, що дійсний строк функціонування трактору тільки 4 роки. Євген Галицький погоджується з Дмитром, але доводить, що більшість тракторів виконують свої функції протягом 5 років. Олена Грошева каже, що деякі трактори функціонують 8 років.

Маючи дані цієї дискусії, рада керівників дала вам завдання підготувати сценарій-аналіз для висвітлення важливості невизначеності щодо існування трактора. Припустимо, що загальна сума податків 40%, вартість капіталу – 10% та нульова ліквідаційна вартість.

Рада керівників хотіла б знати, які фактори впливають на аналіз вартості капіталу. Припустивши, що трактор функціонує протягом 5 років, проаналізуйте зміни, які трапляються якщо вартість капіталу становить 8% або 12%. Цей проект дуже сприятливий щодо змін у вартості капіталу?

Рада керівників також хотіла б визначити сприйнятливість проекту до змін у збільшенні операційних прибутків до виплати податків. Керівники вірять, що збільшення буде відбуватись у інтервалі 8400 – 15600 грн. кожний рік. Проаналізуйте проект при цих рівнях операційного прибутку, припускаючи, що строк служби проекту – 5 років і вартість капіталу – 10%.

Практичне завдання 2:

Корпорація TURNER COMPUTER, виробник офісного комп’ютерного обладнання, розглядає проект експансії на новий ринок. Поточна вартість активів корпорації – 15 млн., бета-коефіцієнт –1,4. Безпечна ставка та премія за ринковий ризик відповідно дорівнює 8% та 5%. Якщо цей проект буде схвалено, TURNER утворить новий відділ з 3,75 млн. Активів. Бета цього нового відділу становить 1,8.

Визначіть поточну необхідну норму прибутку корпорації.

Визначіть новий бета-коефіцієнт у разі схвалення проекту. Чому дорівнює нова гранично необхідна норма прибутку та яку форму прибутку повинен в своїй діяльності отримати новий відділ корпорації, який здійснює експансію на новому ринку, щоб залишити нову граничну необхідну норму прибутку незмінною?