Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія державності України.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
240.64 Кб
Скачать

Тема 4. Формування української національної державності в період Хмельниччини (1648 - 1657). Суспільно-політичний устрій Гетьманської України в другій половині XVII-XVIII століть.

Соціально-економічне і політичне становище України напередодні повстання 1648 р. Причини, антикріпосницький і національно-визвольний характер народної війни. Державницька програма Б. Хмельницького.

Зміни у суспільних відносинах. Ліквідація польського магнатського та шляхетського землеволодіння. Зміцнення українського старшинського, шляхетського та православного церковного землеволодіння. Тимчасове послаблення феодально-кріпосницької системи на Лівобережній Україні. Вольні військові маєтності. Козацтво, його поділ та правове становище. Міське населення. Духовенство.

Знищення польської адміністративно-політичної системи управління. Формування української феодальної держави, її політична форма. Органи центральної і місцевої влади та управління. Закріплення в органах військового управління адміністративно-політичних, фінансових, судових та поліцейських функцій. Оформлення прийняття України до складу російської держави. Юридична природа і зміст рішень Земського собору 1651 р. та 1653 р., Переяславської ради від 18 січня 1654 р. Правовий статус України у складі Московської держави згідно з Березневими статтями 1654 р. та царськими жалуваними грамотами від 27 березня та 12 квітня 1654 р.

Соціально-економічний розвиток та політичне становище українських земель у складі Росії, Речі Посполитої. Руїна та її вплив на державність України. Зачислення та суспільно-політичний розвиток Південної України. Три поділи Речі Посполитої та входження Правобережної України і Волині до складу Російської держави. Поділ українських земель на Лівобережну та Правобережну Україну. ”Вічний мир” 1986 р. Буковина та Закарпаття під австрійським пануванням.

Правове становище соціальних груп. Кріпосницька політика козацької старшини. Збільшення старшинсько-шляхетського та монастирського землеволодіння. Бунчукове та значкове військове товариство. Українська родовита шляхта. Зрівняння в правах козацької старшини з російським дворянством.

Особливості державницького устрою Слобідської України та її зв’язки з Гетьманщиною. Державний устрій Гетьманщини.

Адміністративно-територіальний поділ на полки, сотні. Загальновійськова рада. Рада старшини. Гетьман. Наказний гетьман. Генеральний уряд. Полкові уряди: полковник та полкова рада. Сотенний уряд: сотник та його помічники. Місцеве управління: виборні міські старшини та сільські отамани. Міське самоврядування: магістрати та ратуші. Організація судів. Період козацьких судів. Судова реформа 1760-1763 рр. Переклад статутних судів: гродські, земські та підкоморські суди. Організація управління Запорозької Січі. Паланки і паланкова старшина.

Обмеження автономії Гетьманської України і посилення колонізаторської політики московського царизму. Органи самодержавного управління Україною-Гетьманщиною: Посольський приказ, Малоросійський приказ 1663 р., Колегія іноземних справ, Сенат І Малоросійська колегія (1722-1727 р.р.), Правління гетьманського уряду (1734-1750 р.р.). Остаточне скасування гетьманської влади у 1764 р. Ліквідація козацького самоврядування на Слобідській Україні й Лівобережжі (1765-1783 р.р.), Запорозькій Січі та її паланок (1775 р.).

Семінарське заняття. Формування державного механізму Гетьманської України XVIIXVIII століть

1. Національно – визвольна війна в середині ХУІІ ст.: причини та характер, особливості.

2. Зміни в суспільному устрої України в період народно – визвольної війни.

3. Державна організація Гетьманської України.

а) адміністративний – територіальний поділ;

б) вищі органи влади і управління;

в) місцеві органи влади і управління;

г) судові органи;

4. Юридичне оформлення прийняття України до складу Московської держави.

5. Адміністративно – судовий устрій Запорізької Січі.