Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія державності України.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
240.64 Кб
Скачать

Тема 8. Зміни в державній системі Радянської України в роки Другої світової війни.

Проголошення Карпатської України як держави українського народу.

Радянсько-німецькі договори про розподіл сфер впливу в Європі 1939 р.

Приєднання до УРСР Волині, Галичини, Північної Буковини та Південної Бессарабії. Відмова українському населенню Берестейщини обирати делегатів на Українські Народні Збори у Львові.

Напад фашистської Німеччини на Радянський Союз. Спроба відновлення української держави в окупованому німцями Львові 30 червня 1941 р. Українське Державне Правління на чолі Я.Стецьком. Рада Сеньйорів як дорадчий орган при Українському Державному Правлінні. Утворення Української Національної Ради в Києві під проводом М. Величківського. Розчленування території України і встановлення окупаційного режиму. Рейхскомісаріат "Україна". Трансністрія. "Підкарпатська територія”, „Дистрикт Галичина”.

Перебудова державного апарату УРСР на воєнний лад. Постанова ЦК ВКП(б) та Раднаркому СРСР від 23 червня 1941 р. Директива ЦК ВКП(б) та Раднаркому СРСР партійним і радянським органам прифронтових областей від 29 червня 1941 р. та звернення Президії Верховної Ради, Раднаркому та ЦК КП(б) У від 6 липня 1941 р. "До українського народу". Надзвичайні органи влади та управління. ДКО. Уповноважені ДКО. Органи спеціального призначення. Указ Президії Верховної Ради СРСР від 22 червня 1941 р. "Про воєнний стан". Діяльність місцевих органів державної влади і управління в період війни. Правовий режим воєнного стану і стану облоги. Реорганізація органів суду і прокуратури в зв'язку з введенням воєнного стану. Положення від 22 червня 1941 р. „Про військові трибунали в місцевостях, оголошених на воєнному стані і в районах воєнних дій”. Види військових трибуналів та розширення їх підсудності.

Зміни в державній системі Радянської України в роки Великої вітчизняної війни (1941 – 1945 р.р.). Централізація керівництва службами державної безпеки і охорони громадського порядку.

Визволення України від нацистських загарбників. Відновлення органів Радянської влади в Україні. Утворення нових наркоматів, комітетів та управлінь. Відновлення місцевого державного апарату Постанова від 1 квітня 1944 р. "Про керівні органи місцевих Рад депутати трудящих. Надзвичайна державна комісія зі встановлення і розслідування злочинів нацистів та їх спільників і шкоди, яку вони заподіяли.

Правові аспекти діяльності УПА й УГВР.

Передача Закарпатської України від Чехословаччини до УРСР.

Семінарське заняття. Державне будівництво на українських землях у роки Другої світової війни

1. Проголошення незалежної Карпатської України.

2. Юридичне оформлення приєднання Волині, Галичини, Північної Буковини і Південної Бессарабії до УРСР.

3. Проголошення Акта про відновлення Української держави у Львові 30 червня 1941 року. Спроби поширення української влади в умовах гітлерівської окупації (червень - вересень 1941 року).

4. Створення Української Головної Визвольної Ради як вищого органу влади національно-визвольного руху українського народу.

5. Зміни в державній системі та праві Радянської України в роки Великої Вітчизняної Війни:

а). надзвичайні органи державної влади:

б). перебудова конституційних органів влади і управління на військовий лад;

5. Історико-правові наслідки Другої світової війни для українського народу. Включення Закарпаття до складу УРСР.