Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методічні вказівки до викон граф завдань А.Г.....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.46 Mб
Скачать

3 Графічне завдання №3 (епюр №3)

Умова: Побудувати переріз поверхні площиною загального положення. Виконати розгортку поверхні з нанесенням лінії перерізу. Визначити натуральну величину фігури перерізу (рис.5).

Мета завдання: Набуті теоретичні знання виявити на практиці при побудові перерізів різноманітних форм і розгорток та отримати необхідні навички на майбутнє при побудові розрізів та перерізів технічних деталей.

Послідовність виконання

Епюр в залежності від виду заданої поверхні може виконуватись на одному або двох аркушах формату А3. Мається на увазі, що другий аркуш формату А3 буде використовуватись для побудови розгортки по­верхні в тому разі, якщо ця розгортка не поміститься разом з інши­ми побудовами до цього епюра.

1. Визначають положення січної площини та поверхні, що задані за умовою, та доцільність введення заміни площин проекцій: чи П2 на П4, чи П1 на П4. Наприклад, основа заданої поверхні паралельна до площини проекцій П1 або належить П1, то для спро­щення побудов цю площину проекцій залишити без змін, а замінити П2 на нову П4.

2. Застосовують алгоритм перетворення площини загального положення у проекціювальну способом заміни площин проекцій та будують слід проекціювальної площини і положення заданої поверхні для виконаного перетворення.

3. Фіксують точки перетину проекціювальної площини з поверхнею. Будують проекції лінії перерізу та визначають їх видимість на П1 та П2.

4. Будують натуральну величину фігури перерізу.

5. Виконують розгортку з нанесенням лінії перерізу на ній. Також враховують, що місця згину на розгортках показуються штрих-пунктирною тонкою лінією з двома точками, а сам розгортка позна­чається знаком .

6. Записують шрифтом умову задачі, підписують графічне завдання. На рис. 5 показано роз­в'язування задачі, де площина загального

положення перерізає циліндр, та його розгортка. Корисно при виконанні цього завдання звернутись до таблиць 6 і 7, по­вторити конічні перерізи та знати їх назви.

15

Епюр №3

Виконав: ст. гр. 2ТМ-04 Ковальчук В.А.

Перевірив: доц. Буда А.Г.

Рисунок 5 – Зразок виконання епюра №3

16


Таблиця 6 – Аналіз складності побудов перерізів

Сфера

Тор закритий

Тор відкритий

Циліндр загального виду

З

3

верніть увагу, як проходить січна площина, яка утворює більш простий переріз. Для циліндра загального виду побудуйте криві перерізу самостійно.

Таблиця 7 – Конічні перерізи

Епюр, назва перерізу

Трикутник

Коло

Еліпс

Парабола

Гіпербола

S

 l

перерізає всі твірні

 l

 i

Примітка: На епюрах для конуса обертання побудовано по дві поли. Для наочності побудови перерізів, частина поверхні, яка виділена тонкою суцільною лінією, не враховується.

Визначіть криві перерізу, які потребують додаткових побудов, проаналізуйте їх складність.