Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методічні вказівки до викон граф завдань А.Г.....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.46 Mб
Скачать

2 Графічне завдання №2 (епюр №2 )

Умова: Для заданої площини розв’язати такі позиційні задачі (рис. 4):

1) побудувати пряму, паралельну заданій площині;

2) побудувати площину, паралельну заданій площині;

3) побудувати пряму, яка перетинає задану площину;

4) побудувати площину, яка перетинає задану площину.

Мета завдання: Закріпити на практиці набуті теоретичні знання щодо побудов прямих та площин, паралельних заданій, побудов точки перетину прямої з площиною та двох площин. В двох останніх випадках слід вміти визначати видимість прямої, що перетинає площину, та двох площин, що перетинаються.

Послідовність виконання

1. Оскільки графічне завдання полягає в розв’язуванні чотирьох задач, то формат аркуша паперу А3 ділять умовно на 4 рівних частини та 4 рази креслять в 2-х проекціях заданий варіант площини. З теорії відомо, що площина має шість способів її задання. Табл. 5 ілюструє ці способи задання і є корисною для вміння задавати площину одним із способів.

2. Виконують побудову прямої l, паралельної площині (задача 1), що задана, наприклад слідами . Розв’язок задачі випливає із означення паралельності прямої і площини: пряма паралельна площині, якщо вона паралельна прямій, яка знаходиться в цій площині. Для цього попередньо в площині побудована довільна пряма m, що належить площині. Потім через довільну т. С проводять пряму l , яка паралельна прямій m0. Здійснюють символьний запис: l // .

3. Виконують побудову площини , паралельної заданій , яка, наприклад, задана двома паралельними прямими (а // в). Розв’язування задачі починають, виходячи із означення: якщо дві прямі однієї площини, що перетинаються, паралельні двом прямим другої площини, що перетинаються, то ці площини паралельні між собою. Спочатку в площині (а // в) довільно проведені дві прямі, які перетинаються с d. Потім через будь-яку точку, що знаходиться в першому октанті, наприклад т. А, проводять дві прямі, що перетинаються (m n), які є відповідно паралельними с d. Здійснюють символьний запис: (а // b) // (c d).

4. Виконують побудову прямої l , що перетинає площину ∑, яка, наприклад, задана трикутником АВС. Проекції прямої загального положення проводять довільно. Далі використовують алгоритм побудови, прямої з площиною. А саме:

4

11

.1. Через будь-яку проекцію прямої l, проводять додаткову проекцію- вальну площину  (тут використовують горизонтальну проекцію l1, тобто

12

Епюр №2

Виконав: ст. гр. 2ТМ-04 Ковальчук В.А.

Перевірив: доц. Буда А.Г.

Рисунок 4 – Зразок виконання епюра №2

13

вводять горизонтально-проекціювальну площину).

4.2. Визначають лінію перетину m (m1, m2) додаткової площини  з заданою (АВС). Лінія m визначається точками 1 та 2, тобто m [1, 2].

4.3. Фіксують в даному випадку фронтальну проекцію точки перетину К (К2) як результат перетину здобутої прямої m (m2) та заданої l, (l2), тобто m2 l2 ­= К2. Відсутню проекцію К1 шуканої точки К знаходять за проекційним зв’язком на П1, тобто К1 l 1, m1 (l 1 m1).

4.4. Визначають видимість проекцій прямої l на П1 та П2. При цьому для визначення видимості горизонтальної проекції прямої l використовують точки 2 та 3, що конкурують на П1, а для визначення видимості фронтальної проекції l2 використовують точки 4 та 5, що конкурують на П2.

5. Виконують побудову площини (c // d), що перетинає задану  (А, l). В даному випадку задача ілюструється на прикладі двох площин  (задається т. А та прямою l) та (довільно вводиться одним із способів, наприклад, паралельними прямими). Далі використовують алгоритм побудови двох площин. А саме:

5.1. Проводять першу допоміжну горизонтальну площину  (допоміжні площини, як правило, беруть окремого положення).

5.2. Будують лінії перетину допоміжної площини  з даними  та . Площина  перетинає площину  по прямій c, а площину b - по прямій d.

5.3. Перетин отриманих ліній с та d визначає спільну точку перетину Е, яка на горизонтальній площині проекцій фіксується як перетин с1 d1 = Е1, а фронтальна проекція т. Е знаходиться за проекційним зв’язком на відповідному сліді-проекції додатково введеної площини .

5.4. Проводять другу допоміжну горизонтальну площину .

5.5. Будують лінії перетину допоміжної площини  з даними  та . Площина  перетинає площину по прямій е (на П1 проекцію е1 прямої е проводять через т. 51 паралельно С1). Площина  перетинає площину по прямій k (на П1 проекцію k1 прямої k проводять через т. 61 паралельно d1).

5.6. Перетин здобутих ліній е та k визначає спільну точку перетину F, яка на горизонтальній площині проекцій фіксується як перетин е1 k1 = F1, а фронтальна проекція т. F знаходиться за проекційним зв’язком на відповідному сліді-проекції додатково введеної площини t.

5.7. Визначають видимість площин  та , що перетинаються.

Умову до задач беруть в додатку Б, зразок виконаного епюра показано на рис. 4.

Примітка. З метою більш повного представлення способів задання площин зразок ілюструється, одночасно декількома способами задання площин. Студент у своєму конкретному завданні використовує лише один запропонований спосіб.

14