Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
izometriya.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
11.69 Mб
Скачать

5.5.2. Нанесення лінії штриховки вирізів

Згідно з ГОСТ 2.317-69 лінії штриховки в аксонометричних проекціях наносять паралельно одній із діагоналей проекцій квадратів, що лежать у від­повідних координатних площинах, сторони яких паралельні коор­ди­нат­ним осям (Рис. 21).

Р исунок 21.

На Рис. 21, а, б показана побудова напрямку ліній штриховки в ізометрії. Для цього на осях X`,Y`,Z` (або лініях їм паралельних) відкладають рівні відрізки довільної довжини і з`єднують їх кінці.

Аналогічно і для прямокутної диметрії (Рис. 21, в, г). Тільки вздовж осі Y` відкладають відрізок вдвічі менший. Тобто штриховку проводять, враховуючи коефіцієнти викривлення по осях.

5.5.3. Умовності та спрощення в аксонометрії

П

Рисунок 22

Рисунок 23

ри нанесенні розмірів виносні лінії проводять паралельно аксо­номет­ричним осям, а розмірні лінії — паралельно відрізку, що ви­мірюється (Рис. 22).

В аксонометричних проекціях спиці маховиків і шківів, ребра жорсткості та подібні елементи, якщо вони потрапляють в січну площину, штрихують (Рис. 23). При виконанні в аксонометричних проекціях зубчастих коліс, рейок, черв`яків і подібних елементів допускається використання умовностей згідно з ГОСТ 2.402-68.

В аксонометричних проекціях різьбу зображають згідно з ГОСТ 2.311‑68. Допускається зображати профіль різьби повністю або частково (Рис. 24).

Рисунок 24

5.5.4. Побудова аксонометричних проекцій технічної деталі та приклади для закріплення

На Рис. 25 наведені приклади послідовної побудови прямокутних ізомет­рії та диметрії деталі, яка складається з простих поверхонь. При побу­дові аксонометрії циліндричних поверхонь великі осі еліпсів, в які про­­ек­туються кола, розміщуються перпендикулярно до відсутніх в їх пло­щи­­нах осей. Так кріпильні отвори розміщені в горизонтальній площині, тому при побудові аксонометрії великі осі еліпсів проводять перпен­ди­ку­ляр­но вісі Z`.

Відносно січних площин X`O`Z` та YOZ деталь симетрична, тому вирізається з неї одна чверть. Штриховка виконується з урахуванням коефіцієнтів викривлення по осях (Рис. 25, д, е).

Р исунок 25

Приклад послідовної побудови ізометрії корпусної деталі пред­став­ле­ний на рис 76.

Спочатку вибираємо осі координат на деталі (Рис. 26, а). Зовнішні форми деталі складаються в основному з призматичних поверхонь, які побудовані на Рис. 26, б. Для побудови циліндричних приливів необхідно вибрати положення великих осей еліпсів, на які перетворюються кола. Оскількі приливи розміщені на деталі в площинах, паралельних ZOX, то великі осі еліпсів будуть перпендикулярні осі OY (Рис. 26, в). Оскільки внутрішні форми деталі симетричні, для зображення їх необхідно зробити виріз 1/4 частини деталі площинами Z`O`X та ZOY. При цьому зображення в площині ZOX повинне повністю відповідати фронтальному розрізу, а зображення в площині ZOY— профільному (Рис. 26, г).

Р исунок 26

Штриховка виконується з урахуванням коефіцієнтів викривлення по осях (k = m = n = 1). Ребра жорсткості, які потрапляють в січну площину, штрихуються також (див. спрощення та умовності).

На Рис. 27 наведені ортогональні зображення корпусної деталі.

Р исунок 27

А на Рис. 28 розглянута послідовна побудова косокутної диметрії.

Р исунок 28

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]