Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PZ_k_diplomu_KMM_10-32.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
4.2 Mб
Скачать

2.1.8. Машинне відділення.

Машинне відділення призначене для розміщення гідростанцій, що забезпечують подання робочої рідини для роботи гідромоторів і гідроциліндрів, розташованих на порталі, а також для розміщення гідро і електроапаратура.

Кожне з приміщень машинного відділення є каркасом, звареним та профільного прокату, обшитого сталевим листом. Одна із стінок відділення має розсувні панелі для забезпечення обслуговування устаткування і його охолодження в жарку погоду.

У зв'язку зі зміною кутів нахилу опорних ферм порталу при перекладі його з робочого положення в транспортне, вертикальність розташування кабіни машинного відділення забезпечується наявністю двох шарнірних опор, на яких підвішена кабіна. Після того, як порталом прийнято робоче або транспортне положення, кабіна фіксується жорсткими елементами, що запобігають можливості її гойдання на шарнірах.

2.1.9.Кабельний барабан.

Кабельний барабан встановлений на стіні машинного приміщення і розрахований на намотування 50 м кабелю, що забезпечує переміщення крану по довжині трюму судна. Обертання барабана при намотуванні кабелю здійснюється від власного приводу, а змотування кабелю - під дією натягнення останнього при відключеному приводі.

При пересуванні крану в транспортному положенні самоходом електроживлення крану здійснюється по цьому ж кабелю, підключеному до пересувної буксируваної електростанції, супроводжуючої кран при його переміщенні на інший об'єкт роботи.

2.1.10. Стягування порталу.

Стягування порталу встановлене вище за залізничний габарит і призначене для страховки фіксації порталу в робочому положенні по його колії у разі аварійної відмови замків гідросистеми гідроциліндрів, що стягують портал, і для збільшення жорсткості порталу. В середині прольоту стягування має роз'ємне з'єднання, роз'єм якого робиться перед укладанням порталу в транспортне положення.

2.1.11. Обгороджування, сходи і майданчики обслуговування виконані з урахуванням забезпечення можливості підйому кранівника в кабіну управління краном і профілактичного обслуговування його вузлів.

Ділянка вертикальних сходів, що сполучає верхній майданчик порталу і поворотну платформу, передбачена таким, що підйомний-опускається і не перешкоджає обертанню останньою.

2.2. Верхня поворотна будова

Верхня будова є частиною крану-маніпулятора, призначена для виконання операцій кранів з вантажем.

Поворотна платформа встановлюється на опорно-поворотнbй круг, який кріпиться до порталу і обертається за допомогою встановленого на ній механізму повороту за рахунок зачеплення його вихідної шестерні із зубчастим вінцем опорно-поворотного круга. У центральній частині платформи розташовані чотири стійки, до яких шарнірно кріпиться стріла. Між внутрішніх стійок розташований центральний гідроциліндр порталу. У передній частині платформи, ліворуч, консольно розташована кабіна управління, що висувається гідроциліндром вперед для забезпечення обзорности в робочому положенні. Ззаду на платформі з двох сторін, з боків, розташовано два машинні відділення, в яких розташовуються насосні станції з баками для робочої рідини і охолоджувачами, гідро і електроустаткування, необхідне для приведення в дію механізмів верхньої будови, подання живлення на вантажозахватний орган. Там же розмішається апаратура системи захисту крану. У центральній частині поворотної платформи над гідроциліндром порталу розташований струмознімач, що забезпечує передачу електроенергії з порталу на верхню будову. У передній частині поворотної платформи, внизу, розташовані провушини гідроциліндрів чотирехзвенного механізму руху стріли. Стріловидне устаткування крану є двухзвенную шарнірною конструкцією з коробчатих елементів. Стріла, як і гусек (хобот), є телескопічним вузлам і телескопуеться своїм гідроциліндром, розташованим всередині конструкції. Стріла в місці кріплення до поворотної платформи має двохбалочну конструкцію, кожна балка котра шарнірно спирається на дві стійки. У хвостовій частині стріли вста-новлена рухлива противага, момент від якого назад збільшується в робочому стані в порівнянні з транспортним. Гусек переміщається відносно стріли шестізвенним механізмом руху гуська за допомогою двох гідроциліндрів. Телескопування стріли виконується настановний без вантажу, телескопування гуська можливо з вантажем при положенні гуська, близькому до вертикального. Переміщення противаги робиться в настановному режимі. На кінці гуська розташований шарнір, до якого кріпиться вантажо-захватний орган.

Поворотна будова встановлена на опору роликову з трьома рядами роликів і внутрішнім зубчастим зачепленням. Опора призначена для сприйняття моменту до 800 тм при вертикальному навантаженні 150 т, що практично співпадає з розрахунковими значеннями для опори при противазі 50 т.

Для повороту застосовані два механізми повороту, розташовані на одному діаметрі. Така конструкція застосовується на важких кранах, оскільки дозволяє створювати компактніші конструкції, знижувати питомий тиски в зубчастому зачепленні відкритої пари і сумарне радіальне навантаження на кріплення опори.

Поворотна платформа представляє кільцеву коробчату раму, конструкція якої забезпечує жорсткість, необхідну для створення сприятливих умов роботи опори. Стійки мають коробчату конструкцію і для полегшення їх стінки мають отвори.

Кабіна управління розташована на консолі, закріпленій на кільці поворотної платформи і висуненій за допомогою гідроциліндра. У кабіні повинні розташовуватися апарати ручного управління кранами механізм-мі, механізмами пересування крану і установки аутригерів.

Стріла є зварною з листів телескопічною конструкцією. Внутрішня (телескопуєма) секція і зовнішня секція до її хвостової частини має коробчатий прямокутний переріз. Внутрішня секція спирається на бронзові скользуни, встановлені на зовнішній секції. В головній частині телескопічної секції є отвір для кріплення гуська (хобота) і тяга механізму руху гуська. Хвостова частина стріли представляе собою дві телескопічні балки. До кінців

телескопічних балок прикріплена противага. Маса противаги вибрана

з умови урівноваження стріловидного устаткування відносно опорного шарніра стріли при повністю висуненій стрілі, гуське і противазі і висоті шарніра гуська 2:5 м.

Гусек, як і стріла, є зварною листовою телескопічною конструкцією з прямокутним коробчатим профілем обох секцій, з тією ж системою телескопирования. У кореневій частині зовнішньої секції гуська є отвори кріплення до стріли і отвору кріплення тяги меха-низма руху гуська. На голівці телескопируемой секції розташований шарнір, до якого кріпиться вантажозахватний орган.

Для руху гуська застосований оптимальний по рівномірності углового переміщення веденої ланки шестизвенний важільний механізм з двома гідроциліндрами, що забезпечує в порівнянні з іншими конструкціями меншу динаміку поблизу крайніх положень.

Усі листові несучі конструкції виконані з вітчизняної сталі 10ХСНД-12, що добре зарекомендувала себе при роботі на багатоциклових знакозмінних навантаженнях при плюсових і негативних температурах довкілля. Ця сталь дозволена РД 22-16-96 для виготовлення вантажопідйомних кранів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]