Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PZ_k_diplomu_KMM_10-32.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
4.2 Mб
Скачать

ВСТУП.

Метою розробки є створення і освоєння виробництва крану-маніпулятора вантажопідйомністю Q=16 тонн на вильоті, L=25 метр і Q=10 тонн на вильоті, L=32 міра для перевантаження піщано-гравійної суміші і для перевантаження штучних вантажів. Кран КММ 10/32 розроблений для портів, що дозволяють підвищити коефіцієнт використання портової техніки за рахунок її мобільного переміщення на вантажних ділянках портів і використання на внепортових навантажувально-розвантажувальних роботах і будівельно-монтажних роботах, у тому числі в міжнавігаційний період.

У складі дипломного проекту також розроблені автоматичне універсальне захоплення для двох типоразмірів великотоннажних контейнерів (20 футів), траверс з гідравлічним приводом для перевантаження піщано-гравійної суміші і поворотна вантажна підвіска для захоплення великотонажних контейнерів.

На поворотну вантажну підвіску при необхідності можуть навішуватися гідравлічна таль, з метою здійснення вертикального підйому при монтажних операціях на будь-яких вильотах, і інші вантажозахватні пристрої для перевантаження різних вантажів. Перелік вантажозахватних пристроїв може бути розширений при освоєнні виробництва кранів-маніпуляторів з урахуванням вимог споживачів.

Основним завданням дипломного проекта є розрахунок металоконструкції крану, з метою полегшити власну вагу крану і зробити його придатнішим для транспортування до місця використання

1. Призначення та сфера застосування.

Основним-призначенням крану-маніпулятора являється виконання навантажувально-розвантажувальних робіт в річкових і. морських портах і інших підприємствах, пов'язаних з вантажною обробкою судів, вагонів і автотранспорту з різними вантажами, а також виконання складських операцій з великотоннажними контейнерами, навалювальними і тарно-штучними вантажами на відкритих складах і контейнерних терміналах портів та інших підприємств.

Кран-маніпулятор може бути також застосований на будівельних об'єктах при виконанні будівельно-монтажних робіт і на судноремонтних заводах.

Кран-маніпулятор може встановлюватися на спеціальному понтоні і використовуватися в навігацію як плавучий кран на навантажувально-розвантажувальних роботах і на підводній добуток піщано-гравійних матеріалів, а також на гідротехнічних роботах.

За умовами дії кліматичних чинників зовнішнього середовища розроблений кран-маніпулятор має виконання "У" по ГОСТ 15150-69 і може, застосовуватися в районах з помірним кліматом при температурі від + 40 град. С до - 40.

2. Обгрунтування параметрів крану - маніпулятора.

Особливостями принципових вимог, які визначили ухвалення конструктивних рішень по крану-маніпулятору, явилися :

- необхідність забезпечити його мобільність шляхом складання крану в транспортне положення з габаритом по висоті до 4,8 м і самомонтування при приведенні крану в робоче положення;

- забезпечення самоходности, а також можливості буксирування крану по автодорогах з твердим покриттям;

- використання для підйому вантажу принципу маніпулятора без канатної системи підвіски;

- застосування для механізмів крану-маніпулятора гідроприводів, що забезпечують плавність роботи механізмів при їх пуску і гальмуванні і мінімальні динамічні навантаження.

Основними складовими частинами крану-маніпулятора є:

– самохідний портал;

– верхня поворотна будова(із стріловидним пристроєм);

– гідравлічна частина;

– електротехнічна частина;

– захватні пристрої.

2.1. Портал самохідний

Портал самохідний складається з:

Ферма опорна - 2 од.

– Ригель (в сборі с гідродомкратом) - 1 од.

– Опора виносна - 4 од.

– Візок пневмоколісний приводний, керована ведуча - 4 од.

– Візок пневмоколісний холостий, вісь підтримуюча - 2 од.

– Гідроциліндр - 4 од.

– Гідроциліндр повороту виносних опор - 4 од.

– Машинне відділення - 2 од.

– Кабельний барабан - 1 од.

– Стягування - 2 од.

– Обгороджування, сходи, майданчики обслуговування - 1 комплект

2.1.1. Опорна ферма.

Опорна ферма складається з двох зварних листових опор коробчатого перерізу, сполучених між собою за допомогою болтових з'єднань розкосами. Опори ферм своїми верхніми кінцями шарнірно з'єднуються з ригелем, який являється верхньою замикаючою ланкою порталу.

Своїми нижніми кінцями опорні ферми шарнірно спираються на чотири балансирні приводні пневмоколісні візки, утворюючи портал, проліт якого в робочому положенні крану забезпечує пропуск між опорних ферм двох залізничних колій.

Фіксація опорних ферм і незмінність геометрії порталу в робочому положенні крану забезпечується чотирма стягуючими гідроциліндрами і двома стягуваннями, що шарнірно сполучаються.

Проушина опорної вставки ферми, до якої шарнірно кріпиться приводний візок, має можливість обертатися разом з візком і фіксуватися для установки на необхідний напрям руху порталу через кожні 30 град. повороту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]