Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PZ_k_diplomu_KMM_10-32.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
4.2 Mб
Скачать

9.1. Прилади і облаштування безпеки.

Проектований кран для роботи на території порту, на вантажних ділянках портів і використання на внепортових навантажувально-розвантажувальних роботах і будівельно-монтажних роботах, у тому числі в міжнавігаційний період відповідає правилам і нормам Держміськтехнагляду і вимогам РТМ 212.0064-76. Для забезпечення безпечної роботи на крані встановлені кінцеві вимикачі для автоматичної зупинки механізмів а так само редукційні і запобіжні клапана гідроапаратури що забезпечують безпечне переміщення вантажів.

На механізм підйому встановлений кінцевий вимикач типу ВУ - 25А що забезпечує зупинку стріли залежно від її положення. Для унеможливлення перевантаження і перекидання кран оснащений обмежувачем вантажопідйомності типу ОНК-140 з електронним визначенням ваги вантажу і записом усіх циклів роботи крану в течії останніх трьох діб.

Для попередження перегрівання двигуна встановлено теплове реле ТРМ - 40. При виході з ладу електричного ланцюга в роботу гідросхеми автоматично включається гідроакумулятор, який забезпечує можливість завершення робочого циклу не залежно від наявності джерела живлення.

Для реєстрації швидкості вітру на крані встановлений анемометр М 95, який при перевищенні гранично допустимої швидкості вітру (6 балів) подає сигнал на автоматичні пристрої в кабіну оператора.

Усі механізми забезпечені гальмами нормально-замкнутого типу, що автоматично замикаються при відключенні приводу.

На крані передбачений пристрій для подання звукових сигналів. Кран обладнаний освітлювальними установками. Освітленість в приміщенні для механізмів не менше 75ЛК при люмінесцентних лампах і 30ЛК при лампах розжарювання. Освітленість сходів і перехідних майданчиків 15ЛК. Можливе використання переносних ламп напругою 12 В. На порталі і кабіні встановлені прожектори типу ПЗС-35. На крані передбачено аварійне освітлення 5ЛК. Розташування джерел світла повинне виключати їх сліпучу дію на людей. Освітлювальний ланцюг не повинен відключатися вимикачами силового ланцюга. Живлення аварійного освітлення включається автоматично при аварійному порушенні живлення робочого освітлення.

Відповідно до ГОСТ 12.2.022-80 на механізмі телескопирования стріли і механізмі телескопирования гуська встановлені направляючі пристрої. Частини крану, що рухаються, до яких можливий доступ обслуговуючого персоналу захищені.

У схемі управління краном передбачений автоматичний пристрій для зупинки приводу при появі аварійної ситуації і блокування, унеможливлюючи повторне включення приводу до ліквідації аварійної ситуації.

На ділянках крану що знаходяться поза зоною видимості оператора, встановлена двостороння попереджувальна передпускова звукова сигналізація, що включається автоматично перед включенням приводів крану.

9.2. Розташування устаткування.

На проектованому крані забезпечений вільний доступ до усіх вузлів і механізмів, забезпечено вільне пересування персоналу обслуговуючого кран. Розміри проходів дозволяють вписати у будь-якому їх поперечному перерізі вертикальний прямокутник заввишки 1900 мм і шириною 500 мм, 400 мм між механізмами і стійками, 500 мм у постів управління.

Усі галереї і майданчики на крані мають обгороджування заввишки 1 м з додатковою смугою посередині і з суцільним сталевим обгороджуванням, шириною 100 мм внизу. Поручні гладкі виконані з труб діаметром 30 мм. Настил галерей і майданчиків металевий, виконаний з рифленої сталі щоб виключити ковзання ніг.

Ширина сходів розташованих на машині заввишки не більше 1,5 м складає 350 мм. Відстань між східцями сходів 300 мм. Крок східців витриманий по усій висоті сходів. Східці вертикальних сходів стоять від металоконструкції крану на відстані 150 мм.

Сходи і майданчики мають таке розташування, при якому унеможливлюється затиску людей, що знаходяться на них, частинами крану, що рухаються, або його кабіною. Похилі сходи мають кут нахилу до горизонту 60 градусів і забезпечені плоскими східцями шириною 120 мм із сталевих листів з наплавленим рельєфом. На вертикальних сходах при висоті більше 5 м, починаючи з 3 м, захищені виді дуг. Дуги розташовуються на відстані 800 мм один від одного і сполучені між собою трьома подовжніми смугами. Радіус дуг 400 мм.

Зовнішні частини крану, які при своєму русі можуть бути причиною нещасного випадку, мають попереджувальне забарвлення по ГОСТ 12.4.026-76.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]