Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PZ_k_diplomu_KMM_10-32.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
4.2 Mб
Скачать

7.2. Власна стійкість крану.

Розрахунок власної стійкості крану виконаний при тому, що його, що спирається тільки на ходові приводні візки. Гідродомкрати виносних опор і додаткові опорні колеса підняті.

Стійкість крану перевіряється відносно ребра «Д» при можливому перекиданні від дії вітрового навантаження неробочого стану у бік противаги, при цьому противага повністю висунена у бік перекидання.

Утримуючий момент, що створюється вагою частин крану, зменшується від впливу нахилу крану.

К оефіцієнт власної стійкості визначається по формулі:

Малюнок 7.4. - Розрахункова схема для визначення власної стійкості крану.

Де G1=860000 Н - вага порталу;

G2=228000 Н - вага поворотної платформи;

G3=380800 Н - вага противаги з хвостовою частиною стріли;

G4=230000 Н - вага передньої частини стріли з устаткуванням;

G5=26700 Н - вага хобота;

l1=4м; l2=1,42м; l3=6,58м; l4=7,1м; l5=14,1м; H1=5м; H2=12м; H3=9,5м; H4=18м;

H5=18,2м; - плечі сил.

α=3° - кут нахилу підкранової основи до горизонту;

Pb1=SK*p1 - тиск вітру на кран в неробочому положенні;

SK=194 _ - розрахункова навітряна площа крану;

p1=400 Па - динамічний тиск вітру на кран в неробочому положенні;

Pb1=194*400=77600 Н.

=1,73 > 1,15

7.3. Укладення за результатами розрахунку стійкості крану - маніпулятора.

Методичне виконання розрахунків стійкості крану перевірене по рекомендаціях, викладених в «Довіднику по кранах»(видавництво «Машинобудування» 1988 р. 184 стор.)

Відповідно до вимог Правил пристрою і безпечної експлуатації вантажопідйомних кранів(ПБ 10-382-00) виконаний розрахунок вантажної і власної стійкості крану - маніпулятора.

7.3.1. Вантажна стійкість крану розглядається для чотирьох основних випадків.

Виконані розрахунки підтвердили, що вантажна стійкість крану забезпечується з наступними значеннями коефіцієнтів запасу стійкості :

  1. Коефіцієнт вантажної стійкості при обліку усіх діючих навантажень робочого стану =1,86 при нормативному мінімальному значенні цього коефіцієнта, рівному 1,15.

  2. Коефіцієнт вантажної стійкості, розрахований з урахуванням дії складової дотичної сили інерції і відцентрової сили при гальмуванні або пуску механізму обертання =2,31 при нормативному значенні, рівним 1,5.

  3. Коефіцієнт вантажної стійкості без урахування дії сил інерції і вітру =2,52 при нормативному значенні, рівному 1,4.

  4. Четвертий розрахунковий випадок вантажної стійкості крану розрахований при його пересуванні з вантажем за відсутності поєднання інших робочих рухів крану. Коефіцієнт вантажної стійкості для цього випадку =1,68 при нормативному значенні, рівному 1,15.

Проведений розрахунок власної стійкості крану показав, що вона також відповідає нормам - коефіцієнт власної стійкості =1,73 при нормативному значенні, рівному 1,15.

Для підвищення надійності стійкості крану при виникненні не передбачених ситуацій на кран встановлені додаткові виносні опорні колеса, які при розрахунку стійкості крану не враховувалися.

9. Охорона праці і правила протипожежної безпеки.

Розроблений кран виконується відповідно до діючих "Правил пристрою і безпечної експлуатації вантажопідйомних кранів" ПБ 10-382-00, Держміськтехнагляду Росиї, і мають бути забезпечені необхідними приладами і облаштуваннями безпеки, а також наступними пристроями :

- приладами і пристроями для обліку часу роботи кра-на і окремих механізмів, обліку кількості циклів і маси переносимих вантажів;

- приладами видачі інформації про стан (працездатностість) крану і пристроями для підключення до АСА ТП.

Система управлінні краном автоматизована (напівавтоматична).

Основні робочі рухи повинні виконуватися в режимі автоматичного управління - автоматичного циклу, оптимізується і що задається за допомогою рахунково-вирішального і запомина-ющего пристрої (бортового комп'ютера), забезпечуючи переміщення вантажозахватного органу і вантажу по найкоротшому шляху і з найбільшою швидкістю, тобто мінімальну тривалість робочих циклів.

Процес націлювання захоплення на вантаж і постановки вантажу здійснюється оператором в режимі ручного управління. Будівельно-монтажні операції виконуються в режимі ручного управління.

Оператор повинен мати можливість, у випадках необідності, вносити відповідні корективи в управління механізмами у будь-який необхідний момент часу в процесі роботи, з метою зміни місця захоплення і віддачі вантажу і інших початкових умов, а також перемикання на режим ручного управління.

Управління роботою крану здійснюється одним оператором з кабіни управління, розташованої на поворотній частині крану. Управління краном при його переміщенні і переклад крану з транспортного в робоче положення і навпаки

здійснюється з кабіни, розташованої на опорно-ходовій конструкції.

Система управління краном повинна передбачати можливість підключення до АСА ТП з видачею інформації про стан крану і інших облікових даних.

Електроживлення крану - кабельне від мережі змінного струму напругою 380 вольт і від пересувної електростанції.

Струмопідведення повинно забезпечувати можливість пересування крану не менше, чим по 50 м в обидві сторони від берегової електроколонки без перемикання кабелів.

Металоконструкції крану повинні складатися з окремих секцій, що сполучаються при монтажі на болтах.

Компонування механізмів, агрегатів і робочих площадок крану повинна допускати зручний підхід для техобслуговування до усіх вузлів і деталей, що піддаються зносу, вимагаючим смазки або регулювання в процесі експлуатації.

Характеристика перевантажуваних вантажів

- сипкі, рядові і сортовані матеріали насипною щільністю

від 0,75 до 3,2 з переважанням зернистих фракцій і з розмірами шматків до 300 мм (вугілля, мінерально-будівельні матеріали, руда та ін.), лісоматеріали навалом і в накатах, метал і металовироби, устаткування і інші штучні вантажі окремими місцями, в пакетах і контейнерах, включаючи великотоннажні, будівельні деталі і конструкції, масою в межах вантажопідйомності крану, і ін.

Обслуговувані транспортні засоби - самохідні і несамохідні річкові і морські суховантажні судна, залізничні напіввагони і платформи, вантажні автомобілі : самоскиди, бортові автомашини і автопоїзда.

Можливі технологічні варіанти використання

кранів - вантажні операції, пов'язані з передачею вантажу з одного виду транспорту на інший, на склад і назад, внутрішньоскладські перевантажувальні операції, будівельно-монтажні операції.

За умовами дії кліматичних чинників зовнішнього середовища крани повинні виготовлятися у виконанні "У"' (райони з помірним кліматом при коливаннях температури від +40° до - 35°, категорії розміщення I (роботи на відкритому повітрі) по ГОСТ 15150-69.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]