Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_navchalnoyi_distsiplini_fina....doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
5.63 Mб
Скачать

7.6. Оперативне фінансове планування на підприємстві

Фінансовий план показує обсяг фінансових ресурсів, які потрібні підприємству для поточної й довгострокової діяльності. Виконання фінансового плану вимагає повсякденного оперативного контролю за платежами й надходженнями матеріальних цінностей виконанням фінансових зобов'язань перед бюджетом, позабюджетними фондами, банками. Важливе місце в оперативно-фінансовій роботі підприємства займає своєчасне погашення кредиторської заборгованості, своєчасне стягнення дебіторської заборгованості.

Оперативне фінансове планування сприяє регулюванню розрахунків з покупцями, постачальниками, бюджетом, кредитними установами, є інструментом управління ліквідністю й платоспроможністю підприємства. Воно включає складання платіжного календаря, касового плану й розрахунок потреб у короткостроковому кредиті.

Платіжний календар – це план раціональної організації оперативної фінансової діяльності з календарним узгодженням всіх джерел надходження коштів з видатками на здійснення фінансово-господарської діяльності.

Платіжний календар складається на місяць, 15 днів, декаду, п'ятиденку. Строк визначається, виходячи з періодичності основних платежів підприємства. У платіжному календарі відображаються й безготівкові, і готівково-грошові надходження й виплати коштів.

Вихідними даними для складання платіжного календаря є:

1) дані обліку операцій по поточному рахунку підприємства;

2) дані обліку подачі розрахункових документів у банк;

3) дані про термінові й прострочені платежі постачальникам;

4) графік відвантаження продукції;

5) фінансові результати від реалізації продукції;

6) планові внески в бюджет податку на прибуток і інші податки;

7) відрахування в позабюджетні фонди;

8) стан розрахунків з дебіторами й кредиторами.

Платіжний календар складається з видаткової й дохідної частини. У першій частині відображаються всі видатки грошей, а в другий - грошові надходження.

Платіжний календар дає можливість фінансовій службі підприємства забезпечити оперативне фінансування, виконання розрахункових і платіжних зобов'язань, фіксує зміни, що відбуваються, у платоспроможності підприємства й ліквідності його активів. Він дозволяє стежити за станом оборотних коштів і вказує на необхідність використання позикових і притягнутих коштів у плановому періоді.

Платіжний календар конкретизує фінансовий план, уточнює його показники, дозволяє використовувати наявні резерви підвищення ефективності використання фінансових ресурсів підприємства, дає більше повне подання про стан платежів і розрахунків в аналізованому періоді.

Підприємства поряд з платіжним календарем складають податковий календар, де вказують перелік податків і дати їх сплати.

Касовий план – це план обороту готівки підприємства, що відображає надходження і виплати готівки через касу. Касовий план потрібний для контролю за надходженнями і витратами готівки. Особливе значення має касовий план для підприємств торгівлі і громадського харчування, де значну частину надходжень становлять саме готівка.

Касовий план складається на квартал і у встановлений термін надається в обслуговуюче підприємство банк.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]