Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 3. ССС и ЖКТ + болезни. Сенсорные систем....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
145.41 Кб
Скачать

Панкреатит

У такому разі порушується нормальний відтік травних соків з ферментами в дванадцятипалу кишку, початковий відділ тонкого кишківника. Панкреатичні ферменти, що скупчилися, впливають на тканині самої залози, і таким чином підшлункова залоза включається в процес самоперетравлювання.

Ферменти можуть привести до повного руйнування тканини залози, а також розташованих поблизу кровоносних судин і інших органів черевної порожнини. В результаті цього процесу виникають сильні кровотечі, шок, перитоніт (запалення очеревини) і настає смерть.

Гострий панкреатит. Ця форма хвороби характеризується раптовою появою симптомів і гострими приступами, що повторюються. Одужання зазвичай відбувається мимоволі. Хвороба не приводить до необоротних пошкоджень залози, якщо тільки не має місця тривале зловживання алкоголем, коли відбувається постійне руйнування її тканини.

Симптоми гострого панкреатиту. Провідним симптомом при гострому панкреатиті є біль. Вона з'являється у верхній частині живота, по середній лінії, і віддає в спину. Спостерігаються і інші симптоми: нудота, блювання, підвищення температури і інколи жовтуха.

Хронічний панкреатит. При цій формі захворювання відбувається необоротне руйнування тканини підшлункової залози впродовж довгого часу.

Симптоми хронічного панкреатиту. При хронічному панкреатиті хворі скаржаться на мізерний стілець маслянистого вигляду із смердючим запахом. Спостерігається також втрата у вазі і ознаки вітамінної недостатності. Хронічний перебіг панкреатиту нерідко є причиною діабету, оскільки відбувається руйнування кліток, що виробляють інсулін. Інші симптоми схожі з симптомами гострого панкреатиту.

Способи лікування:

Овес перебрати, замочити і поставити в тепле місце. На другу добу зерна проростуть. Їх потрібно промити, просушити, а потім змолоти. Після чого розвести муку холодною водою, залити все кип'ятком і кип'ятити 1—2 хвилини. Ще 20 хвилин напій потрібно настоювати. Потім процідити і пити свіжим. Готувати кисіль заздалегідь не можна.

Взяти порівну траву шавлії, коріння дивосила, траву звіробою, квітки календули, коріння лопуха, траву полину, квітки ромашки, траву сушениці, траву хвоща, траву низки. 1 столову ложку збору залити 1 склянкою кип’ятку, настояти, процідити. Приймати по 100— 150 мл 3 рази на день за 30 хвилин до їди при хронічному панкреатиті.

Жовчно-кам'яна хвороба.

Захворюванню сприяють порушення обміну речовин, неправильне харчування, генетична схильність, інфекції.

Симптоми жовчно-кам'яної хвороби. Основним проявом захворювання є болі в правому підребер'ї. Можуть розвинутися печінкові кольки — різкий біль, поколювання, віддає в праву лопатку, праве плече, рідше — в поясницю. Печінкові кольки часто супроводжуються нудотою, блювотою. Інколи жовчно-кам'яна хвороба протікає без симптомів і виявляється тільки при ультразвуковому дослідженні.

При жовчно-кам'яній хворобі рекомендується:

Щодня приймати по 2—3 столових ложки свіжого соку чорної редьки.

Для профілактики каменеутворення рекомендується вживати сік редьки з медом, взятий в пропорції 1:1.

Приготувати настоянку з листя барбарису на 70%-ному спирті (1:5). Приймати при жовчно-кам'яній хвороби 3— 4 рази на день.

Приймати морквяний сік по 1 столовій ложці 3—4 рази на день протягом 4—6 місяців.

Залити 3 столових ложки насіння моркви 3 склянками води. Тримати не менше 6 годин в духовці. Відвар насіння моркви приймати гарячим по 1 склянці 3 рази на день для розчинення каменів в жовчному міхурі.

Подрібнити до кашкоподібного стану 300 г цибулі, додати 2 столових ложки сухого подрібненого листя полину гіркого, 100 г меду і 0,7 л сухого вина. Все ретельно перемішати і настоювати протягом 20 днів в темному прохолодному місці, вміст місткості періодично струшувати. Після настоювання процідити і приймати по 3 столових ложки 3 рази на день до їди.

Очистити крупну (до 100 г) цибулину від лушпиння, нарізати кільцями і залити 4 столовими ложками оливкової олії. Потім долити туди 0,75 склянки води і додати 40 г несолоного свинячого смальцю. Суміш варити на повільному вогні з моменту закипання 10 хвилин. Потім дати відстоятися, процідити і приймати помірно гаряче по 0,25 склянки на ніч протягом 1 тижня. Через 2 години після прийому цієї суміші випити 0,5 склянки відвару крушини ламкої. Для її приготування 0,5 столової ложки сухої кори залити 1 склянкою води, поставити на повільний вогонь. Після того, як суміш закипить, відразу ж зняти з вогню і дати настоювати протягом 4—6 годин в холодному місці. Курс лікування — 1 тиждень протягом року.

Взяти порівну (у ваговому відношенні) мед і ягоди чорної смородини, змішати. Приймати довго, не менше 2 місяців, по 1 чайній ложці за 30 хвилин до їди.

Приготувати настій горобини (30 г ягід на 3 склянки кип’ятку). Приймати по 1 склянці 3 рази на день.

Можна приготувати горобину в суміші з коренем щавлю кінського: 60 г горобини, 40 г щавлю залити 1 л води.

Рекомендується щодня вживати по 2 склянки свіжої лісової (не садової) горобини з чаєм, цукром, медом протягом 1,5 місяця.

За наявності невеликих каменів в жовчному міхурі пити муміє: на 1 л води — 1 г муміє. Пити 3 рази на день за 30 хвилин до їди по 1 склянці розчину. Приймати 10 днів, потім 5 днів — перерва. На курс лікування буде потрібно 12 г муміє.

Пити по 1 склянці соку гарбуза 3 рази на день. Їсти вранці і увечері кашу з гарбуза.

Промити водою 500 г кореня хрону, протерти на терці, кашку залити 1 л кип’ятку, щільно закрити кришкою і настоювати 24 години, настій злити, залишок віджати. Приймати по 50 мл 3 рази на день до їди.

Приймати по 3 столових ложки соку зі свіжих ягід брусниці на 0,5 склянки води 2—3 рази на день за 30 хвилин до їди.

Приймати по 4—6 столових ложок соку зі свіжих ягід суниці лісової 3 рази на день за 30 хвилин до їди.

Взяти 2 столових ложки подрібненого кореневища горця зміїного, залити 1 л киплячої води, нагрівати на водяній бані 30 хвилин, настоювати 10 хвилин, процідити. Приймати по 1,5—2 столових ложки відвару на день за 30 хвилин до їди.

Взяти 2 столових ложки сухого коріння хвоща польового, залити 2 склянками кип’ятку і настоювати 2 години, процідити. Приймати в гарячому вигляді по 0,5 склянки 4 рази на день.

Взяти по 2 частини коріння барбарису, цикорію, кульбаби і 1 частину кори крушини. 1 столову ложку збору залити 1 склянкою води, нагрівати 30 хвилин і охолодити. Приймати по 1 склянці відвару на ніч.

Взяти по 1 частині плодів кропу городнього, плодів ялівцю, квіток нігтиків, листків берези, трави сушениці болотної, по 2 частини квіток ромашки, плодів суниці лісової і пелюсток троянди, по 3 частини плодів шипшини, трави хвоща польового, коріння кульбаби і рилець кукурудзи, 4 частини квіток безсмертника піщаного. 0,5 столової ложки суміші заварити в 500 мл кип’ятку, томити до охолоджування і приймати по 150 мл настоянки 3 рази на день, за 10—15 хвилин до їди.

Приймати по 1 склянці 3 рази на день відвару кори барбарису.

Взяти порівну листків м'яти перцевої і трави чистотілу. 2 столових ложки суміші залити 1 склянкою води, нагрівати 30 хвилин, охолодити і процідити. Приймати вранці і увечері по 1 склянці відвару.

Взяти порівну листків м’яти перцевої, листків меліси і квіток ромашки. 2 чайних ложки збору залити 1 склянкою кип’ятку, настояти до охолоджування, процідити і приймати по 1 склянці на день.

Взяти 5 частин трави деревію, 3 частини квіток безсмертника, 2 частини кореня ревеню. 1 столову ложку суміші заварити в 1 склянці кип’ятку, настояти до охолоджування і випити увечері в 1 прийом.

Взяти по 1 столовій ложці листків шавлії, листків полину гіркого, 0,5 столової ложки плодів ялівцю, залити 1 л гарячої води, відварити. Пити по 3 склянки на день при кольках.

Взяти порівну кореня цикорію, кореня кульбаби, листків м’яти перцевої, листків трилисника водяного. 1 столову ложку суміші заварити в 1 склянці кип’ятку і настояти до охолоджування. Випити протягом дня за 3 прийоми.

Взяти по 4 частини листків м'яти перцевої і кори крушини, по 3 частини плодів коріандру і трави чистотілу, 6 частин трави звіробою. 1 столову ложку суміші залити 1 склянкою кип’ятку і залишити на добу. Приймати по 1 склянці 2—3 рази на день.

Взяти 1 частину плодів тмину, по 3 частини кори крушини, коріння дягеля, листків шавлії і листків м'яти перцевої. Приготувати відвар з 1 столової ложки суміші на 1 склянку води. Приймати по 1—2 склянки на ніч.

Взяти порівну листків м’яти перцевої, листків копитня, листків меліси, трави рути і квіток ромашки. 1 столову ложку суміші заварити в 1 склянці кип’ятку і настояти до охолоджування. Випити протягом дня за 3 прийоми.

Взяти по 1 частині плодів фенхеля і кори крушини, по 2 частини листків м’яти перцевої, трави деревію, трави полину гіркого і квіток безсмертника піщаного. Приготувати відвар з 2 столових ложок на 1 склянку води. Приймати по 1 склянці вранці і увечері.

Взяти по 2 частини листків м’яти перцевої, листків трилисника водяного, кореня кульбаби і кореня цикорію, по 1 частині квіток арніки і кореневища голубчика. Приготувати відвар з 2 столових ложок на 1 склянку води. Приймати через день по 2— 3 склянки.

Взяти по 1 частині листків м’яти перцевої, трави полину гіркого, квіток безсмертника піщаного, кори крушини, кореня кульбаби, 4 частини кореневища марени. Приготувати відвар з 2 столових ложок на 1 склянку води. Приймати вранці і увечері.

Взяти порівну плодів анісу, плодів коріандру, трави чистотілу, трави споришу, трави звіробою, трави фіалки триколірної, кореня кульбаби, рилець кукурудзи. Приготувати відвар з 1 столової ложки на 1 склянку води. Приймати по 1 склянці 3 рази на день.