Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 3. ССС и ЖКТ + болезни. Сенсорные систем....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
145.41 Кб
Скачать

Дизентерія

Збудники дизентерії — бактерії з сімейства кишкових. Вони тривалий час зберігаються в харчових продуктах (молоці, маслі, сирі, овочах), якийсь час виживають в ґрунті і воді. Найчастіше спалахи захворювання спостерігаються влітку і восени.

Симптоми дизентерії: слабкість, нездужання, озноб, може підвищуватися температура, переймоподібні болі в животі. Стілець частішає до 10— 25 раз на добу, випорожнювання стають рідкими і мізерними, в них з'являються кров і слиз.

Способи лікування:

Змішати в рівних за об'ємом частинах порошок з очищеного березового вугілля (карболен — аптечний препарат) і порошок з часнику, приготувати з них таблетки по 0,3—0,5 г кожна. Приймати по 1—2 таблетки 3 рази на день за 30 хвилин до їди при дизентерії, харчових отруєннях, гострих інтоксикаціях лікарськими речовинами, отруєннях ягодами і бактерійними токсинами, метеоризмі, кольках в шлунку, для запобігання проносу у хворих, заражених патогенними бактеріями.

Порошок карболену (аптечний препарат) змішати в співвідношенні 1:1 за об'ємом з соком часнику, витримати в теплій духовці до цілковитого висихання соку часнику. Приймати по 0,3 чайної ложки 3 рази на день за 20—30 хвилин до їди при лікуванні дизентерії і багатьох інших шлунково-кишкових захворювань.

При лікуванні дизентерії рекомендується щодня протягом дня з'їдати по цілій головці часнику. Цей засіб доволі швидко дозволяє вилікувати це важке захворювання.

В 0,25 склянки гарячого міцного чаю розчинити 4 чайних ложки цукрового піску і додати 0,5 склянки свіжого кислого (із зелених, незрілих плодів) соку винограду. Випити всю порцію за 1 раз. Через 1,5-2 години настає покращення.

Настояти 100 г свіжих ягід черешні в 750 мл витриманого міцного червоного виноградного вина (Кагор, портвейн). Настоювати на сонці або в теплому місці 7 днів. Пити по 1 чарці настоянки 2 рази на день як профілактичний засіб при епідемії дизентерії.

Заварити 1 склянкою кип’ятку 1 столову ложку подрібненого коріння і кореневищ кровохлібки, кип'ятити на малому вогні 30 хвилин і настояти 2 години. Приймати дорослим по 1 столовій ложці 5 разів на день за 30 хвилин до їди або через кожних 2 години після їди; дітям — по 1 чайній ложці з тими ж інтервалами. Після припинення проносу продовжувати прийом ще 1 тиждень по 2—3 рази на день.

Взяти 1 столову ложку сухих подрібнених листків портулаку, залити 1,5 склянки кип’ятку, настоювати в закритому посуді на киплячій водяній бані 30 хвилин, потім у відвар додати кашку з 1—2 зубчиків часнику, настоювати, обгорнувши, 20 хвилин, процідити. Приймати по 0,5 склянки 3 рази на день за 30 хвилин до їди.

Змішати 10 г листя і кольорів богульника, 25 г кореня алтея і заварити їх 1 л кип’ятку, настоювати 1 годину і процідити. Пити по 1 столовій ложці кожні 2 години.