Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 3. ССС и ЖКТ + болезни. Сенсорные систем....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
145.41 Кб
Скачать

Цироз печінки

В результаті цього рубцювання порушуються функції органу, змінюються його зовнішній вигляд і будову. При цирозі поряд із заміщенням клітин печінки, що повільно руйнуються, рубцюватою тканиною відбувається і їх регенерація. Проте нові клітки захоплюються рубцюватою тканиною і тому не можуть здійснювати свої функції. Зазвичай спостерігається деформація, морщення і ущільнення печінки. Подібні структурні зміни перешкоджають нормальному постачанню печінки кров'ю. Порушення кровообігу в печінці приводить до застійних явищ в судинах кишківника на всій його протяжності. Двома основними причинами цирозу печінки є алкоголізм і хронічний гепатит.

Симптоми цирозу печінки: симптоми захворювання виявляються тільки після величезного пошкодження тканини печінки. Спостерігаються наступні розлади: підвищення температури, швидка стомлюваність і слабкість, втрата апетиту, нудота, блювання, виснаження, зниження ваги, болі в животі (інколи вони концентруються у верхній частині правої половини живота) і жовтуха. До інших симптомів захворювання відносяться анемія, виникнення синців навіть при невеликих ударах, зниження вмісту цукру в крові, скупчення рідини усередині живота і в інших частинах тіла і шлунково-кишкові кровотечі. При виражених порушеннях функцій печінки і печінкової недостатності можуть настати раптові важкі психічні розлади, кома і смерть.

Способи лікування:

Пити по 0,5 склянки морквяного соку 3—4 рази на день до їди.

Взяти 1 кг бджолиного меду, 200 мл оливкової олії, очищені зубчики 3 головок часнику, 4 лимони середнього розміру. З лимонів вийняти кісточки, а з 2 лимонів зрізати шкірку. Лимони і часник пропустити через м'ясорубку, перекласти в емальовану каструлю, змішати з медом і маслом і перемішати дерев'яною ложкою. Перекласти суміш в дволітрову банку і зберігати в нижньому відділенні холодильника. Перед прийомом перемішувати дерев'яною ложкою. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день за 30—40 хвилин до їди. Протягом року проводити 3—4 курси лікування.

При болях треба прикладати до правого підребер'я, на місце печінки, теплі компреси з відвареної в мундирі і розім'ятої гарячої картоплі.

Пити по 0,5 склянки соку картоплі перед сніданком, на голодний шлунок. Змішати порівну коріння цикорію, трави хвоща польового, трави деревію і трави звіробою. Заварити 1 столову ложку суміші 1 склянкою кип’ятку, настояти 4 години і процідити. Випити за 2—3 прийоми на день.

Змішати по 2 частини плодів шипшини і кореневищ пирію і 1 частину листків кропиви. Заварити 1 столову ложку суміші 1 склянкою кип’ятку, настоювати 2 години, процідити. Випити за 2—3 прийоми на день.

Взяти порівну трави звіробою, трави деревію, трави горця пташиного, трави низки, листків шавлії, квіток пижма, квіток ромашки, плодів шипшини, кореня лопуха, кореня дивосила. 1 столову ложку збору настоювати на 1 склянці кип’ятку 30 хвилин. Приймати по 0,5 склянки 3 рази на день за 20 хвилин до їди.

Печія

Печія — відчуття паління під грудьми, що виникає внаслідок закидання кислого вмісту шлунку в стравохід.

Печія може супроводиться гастритом з підвищеною кислотністю, виразковою хворобою шлунку і дванадцятипалої кишки, холециститу, токсикозу вагітних, зустрічається при діафрагмальній грижі, непереносимості деяких харчових речовин. Якщо гикавка поєднується з відрижкою (особливо кислою), то це може служити ознакою гастриту або виразкової хвороби шлунку. Якщо біль посилюється лежачи, то, ймовірно, проблема в стравоході.

Загальні рекомендації при печії:

Уникайте споживання кави, чаю, алкоголю.

Прийом аспірину або ібупрофену може погіршити стан при печії.

Печію може спричиняти куріння або стрес.

Не лягаєте і не відкидайтеся назад після їди.

Підведіть узголів'я ліжка на 10—15 сантиметрів.

Не носіть тугий одяг (пояси, джинси).

Протягом 2 годин перед сном не їжте і не пийте.

Якщо печія продовжується більше 3 днів, зверніться до лікаря.

Жувати протягом 30—40 хвилин декілька зерен ячменю або вівса, глитаючи слину. Потім полову виплюнути.

Приймати по 1 столовій ложці товчених в ступці або протертих ядер волоських горіхів або солодкого мигдалю.

Пити перед сніданком, на голодний шлунок 1—2 рази на день по 1—2 столових ложки свіжо приготованого соку картоплі. Або пити сік сирої картоплі по 1 десертній ложці 3 рази на день за 30 хвилин до їди.

Пити мінеральну лужну воду.

Приймати 3 рази на день по 0,5 чайної ложки подрібненої в порошок яєчної шкаралупи зварених „на круто” курячих яєць.

Приймати соду, розчинивши 0,25 чайної ложки в 0,5 склянки води.

З'їсти 3—4 горошини, свіжі або сухих розмочених, але не консервованого або вареного.

Якщо печія повторюється щодня, то потрібно перед сніданком, на голодний шлунок з’їсти гречану кашу, пити багато води, менше використовувати жирну їжу.

Висушені і розтерті в порошок квіти картоплі заварювати і пити як чай.

Заварити 1 склянкою кип’ятку 1 столову ложку трави золототисячнику, настоювати ніч в термосі, процідити. Пити по 1 столовій ложці 3—4 рази на день до їди. Настій видаляє гази, шкідливі речовини з шлунку, діє благотворно на шлунок, нирки, печінку і запобігає печії.

Щоб позбавитися від печії, потрібно розжувати невеликий шматочок кореневища лепехи і проковтнути, запивши водою (можна не запивати).

Заварити 1 склянкою кип’ятку 5 г мілко подрібненого кореня тирличу, гріти на слабкому вогні 7 хвилин, настояти 30 хвилин і процідити. Приймати по 1 склянці 3 рази на день.

Залити 2 чайних ложки подрібненого кореня тирличу 1 склянкою горілки або вина, настоювати 21 день. Приймати по 2 столові ложки 3 рази на день перед їдою.

Стовкти висушене насіння, коріння і листя дягеля лікарського. 1 щіпку порошку залити 1 склянкою кип’ятку, накрити склянку кришкою і дати настоювати. Приймати 3 рази на день. Взяти порівну трави звіробою, деревію, сушениці болотної. 3 столових ложки суміші настоювати 2 години в 1 л кип’ятку, процідити, пити по 0,5 склянки 4—5 раз на день. Настій допомагає не лише при печії, але і при болях в шлунку.

При печії ефективні збори, до складу яких входять: дубровник, горець зміїний, ісландський мох, льон, м'ята перцева, ятришник, мати-й-мачуха.