Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 3. ССС и ЖКТ + болезни. Сенсорные систем....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
145.41 Кб
Скачать

Захворювання ссс

Кровоносна система забезпечує обмін речовин в організмі. Вона переносить кисень, який зв'язується з гемоглобіном в легенях, гормони, медіатори, виводить продукти обміну — вуглекислий газ, водні розчини азотистих шлаків через нирки.

В серцево-судинній системі виділяють центральний орган — серце, трубки які відводять кров від нього — артерії, трубки, по яких кров іде до серця — вени, і проміжну між ними частину — мікроциркуляторне русло (куди входять артеріоли, прекапіляри, капіляри, посткапіляри і венули).

Аритмія серцева

Аритмією називають різні відхилення і порушення ритму скорочень серця.

Атеросклероз

Атеросклероз — це процес утворення бляшок, що складаються з жиру і холестерину. Бляшки виникають на внутрішній стінці артерій, і артерії стають твердими.

Варикозне розширення вен

Варикозне розширення вен — захворювання, що виражається в збільшенні їх розмірів, зміні форми і зменшенні еластичності. Найчастіше вражаються вени нижніх кінцівок.

Геморой

Геморой — це розширення гемороїдальних венозних сплетень під шкірою в області заднього проходу і під слизистою оболонкою нижнього відділу прямої кишки і застій крові в них.

Гіпертонічна хвороба

Захворювання, що характеризується стійким підвищенням артеріального тиску. За нормальний вважається тиск: систолтичний (верхнїй) — до 140 мм рт. ст., діастоличний (нижній) — до 90 мм рт. ст.

Гіпотонія

Артеріальна гіпотонія характеризується стійким пониженням тиску крові, нижче 100/60 мм рт. ст.

Інсульт

Інсульт — гостре порушення кровообігу в головному мозку — відбувається, коли кров, проходячи через артерію в головний мозок, закупорює її, позбавляючи клітини мозку постачання киснем і поживними речовинами.

Інфаркт міокарду

Інфаркт міокарду — захворювання, обумовлене ураженням серцевого м'яза, — міокарду — внаслідок закупорки коронарної артерії або однієї з її гілок.

Ішемічна хвороба серця

Ішемічна хвороба серця — патологія серця, що полягає в порушенні кровонаповнення серця і виявляється хронічними захворюваннями: кардіосклерозом, стенокардією і гостро протікаючим інфарктом міокарду.

Міокардит

Міокардит — це запалення серцевого м'яза. Захворювання може виникнути в результаті інфекції, реакції на ліки, а також бути наслідком ревматизму. Інколи причина залишається невідомою.

Непритомність

Непритомність — найбільш легка і швидко минаюча форма гострої судинної недостатності.

Перикардит

Перикардит — запалення перикарду — мембранного мішка, що оточує серце.

Серцева астма

Серцева астма — це напади задухи, що виникають в результаті гострої лівошлуночкової недостатності.

Серцева недостатність

При серцевій недостатності серце не в змозі ефективно перекачувати кров, у зв'язку з чим відбувається порушення циркуляції кисню і поживних речовин в організмі, що приводить до застою крові.

Стенокардія — раннє проявлення ішемічної хвороби серця, пов'язане з погіршенням коронарного кровообігу, найчастіше внаслідок атеросклерозу артерій серця.

Тромбофлебіт

Тромбофлебіт — запалення стінки вени із закупоркою вени згустком крові (тромбом). Найчастіше зустрічається тромбофлебіт нижніх кінцівок.