Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
блок_12.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
351.23 Кб
Скачать

Поправочні коефіцієнти топографічних карт

Характер місцевості

Для карт масштабів

1:50000

1:100000

1:200000

Гірська, сильно пересічна

1,15

1,2

1,25

Горбиста, середньо пересічна

1,05

1,1

1,15

Рівнинна, слабо пересічна

1,0

1,0

1,05

Визначення по карті точок місцевості. Координатами називаються лінійні чи кутові величини, що визначають положення точки на будь-якій поверхні чи в просторі. При визначенні координат точок на місцевості по карті широко застосовуються плоскі прямокутні координати. Плоскі прямокутні координати (рис.88) – лінійні величини, що визначають положення точок на площині відносно встановленого початку координат. У загальному випадку за початок координат приймають точку перетину двох перпендикулярних ліній (осі координат). Вертикальна вісь називається віссю ікс (X), а горизонтальна – віссю ігрек (Y). Положення точки М визначається відрізками осей, ОХ та ОУ чи, теж саме, найкоротшими відрізками (перпендикулярами) від точки, що визначаємо, до відповідних осей координат.

На топографічних картах система плоских прямокутних координат дається у вигляді сітки взаємно перпендикулярних ліній, проведених на рівних відстанях одна від одної, що утворюють сітку квадратів, яка називається координатною або кілометровою сіткою. Щоб вказати приблизне місцезнаходження будь-якого місцевого предмета (об’єкта, цілі), достатньо вказати квадрат сітки, в якій він розташований. Квадрат завжди вказується підписами кілометрових ліній, які, перетинаючись, утворюють його нижній лівий (південно-західний) кут. При вказанні квадрату необхідно обов’язково дотримуватись правила: спочатку назвати дві цифри, підписані у горизонтальній лінії, тобто координату х, а потім дві цифри, підписані біля вертикальної лінії, тобто координату y. При цьому цифри пишуться і вимовляються разом, без розділу їх на х та у, наприклад, дев’яносто сорок два (9042), двадцять два нуль один (2201).

Визначення по карті координат точок проводиться у такому порядку. Визначають відстані (по перпендикуляру) в метрах спочатку від горизонтальної лінії – нижньої сторони квадрата, а потій від лівої вертикальної лінії – лівої сторони квадрата, в якому знаходиться ця точка. Отримані відстані в метрах добавлять до значень координат ліній в кілометрах, від яких вимірюють відстані до точки. Отримані величини і будуть координатами точки. На рисунку 89, показані скорочені координати мосту: х=15650; у=52530. Повні координати цієї точки будуть: х=6015650; у=3452530.

Нанесення на карту різноманітних об’єктів за відомими координатами виконується у такій послідовності. Припустимо, що ціль (кулемет) на місцевості розташована в точці, яка нічим не відмічена на карті, але відомі її координати: х=15І75 та у=52420. Для нанесення її на карту необхідно визначити квадрат, в якому знаходиться ціль. Дві перші цифри в координатах х та у (десятки і одиниці кілометрів) показують, що ціль знаходиться в квадраті 1552 (15 – горизонтальна лінія, 52 – вертикальна лінія). В квадраті 1552 відкладемо по вертикальних лініях сітки 175 м, нанесемо точки і з’єднаємо їх прямою. На цій прямій знаходиться ціль. По прокресленій лінії праворуч від вертикальної лінії сітки, яка має підпис 52, відкладаємо відрізок 420 м і наносимо точку. Отримана точка (рис. 88) і буде місцем розташування цілі на карті (в нашому прикладі – кулемет).

а б

Рисунок 88 – Плоскі прямокутні координати:

а – вісі прямокутних координат; б – визначення координат по

карті і нанесення точок на карту за відомими координатами

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]