Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП_Історія України_6.050201_6.050202_6.050701_6....doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Тема 2.2.3. Україна незалежна (1991 – до сьогодення). Нау сьогодні: здобутки та досягнення. Стан та перспективи розвитку цивільної авіації в Україні.

Розбудова незалежної Української держави.

Створення правової бази розвитку України як демократичної держави. Реорганізація органів державної влади. Формування атрибутів державності. Діяльність центральних органів влади – Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, судової системи. Проблема унітаризму і федерації в Україні. Автономна Республіка Крим. Суспільно-політичні рухи та громадські організації. Класифікація політичних партій та об’єднань. Підготовка та прийняття нової Конституції України. Вибори Верховної Ради та Президента України.

Соціально-економічна політика України.

Прийняття Верховною Радою України нормативних актів для реформування економіки на шляхах переходу до ринкових відносин, приватизації, їх суперечливий характер. Зниження темпів промислового і сільськогосподарського виробництва. Криза кредитно-фінансової системи. Наростання інфляційних процесів і соціальної напруженості. Заходи по структурній перебудові народного господарства України. Світова фінансова криза 2008–2009 рр., її наслідки для України та пошуки шляхів виходу з неї.

Міжнаціональні відносини і національно-культурний розвиток в Україні.

Відродження національної культури українського народу. Державний статус української мови і мовна ситуація в республіці. Національна політика на сучасному етапі. Основні тенденції розвитку сучасної української культури.

Україна в сучасному світі.

Світове визнання України. Формування концепції зовнішньої політики України. Діяльність України в міжнародних організаціях. Договори з державами СНД і країнами світу. Набуття Україною без’ядерного статусу. Зовнішньополітичні акції України щодо зміцнення миру і співробітництва, припинення воєнних конфліктів. Вступ до Ради Європи. Участь України у миротворчих заходах ООН, у програмі «Партнерство заради миру». Україна у складі СОТ.

Цілісність українського націокультурного простору: східна і західна українські діаспори. Всесвітні конгреси українців.

Участь України у вирішенні глобальних проблем світового товариства.

Стан і перспективи розвитку цивільної авіації в незалежній Україні. Цивільна авіація України на початку 90-х років ХХ ст. Створення Державної адміністрації авіаційного транспорту України. Прийняття Повітряного кодексу. Вступ України до міжнародних авіаційних організацій, укладання міжнародних угод про повітряне сполучення. Утворення нових українських авіакомпаній – «Авіалінії України», «Міжнародні авіалінії України» та ін. Освоєння нових типів літаків, відкриття нових авіамаршрутів. Стан матеріально-технічної бази. Діяльність ОКБ ім. О. Антонова. Літаки «Руслан», «Мрія», АН-70, АН-140 – гордість вітчизняного літакобудування. Підготовка авіаційних спеціалістів. НАУ сьогодні: здобутки та досягнення. Перспективи розвитку авіації в Україні.

Космічна галузь України: Національне космічне агентство України: створення (1992), структура та діяльність. Прийняття Закону України «Про космічну діяльність» (15.11.1996). Національні (Загальнодержавні) науково-космічні програми (1993–1997; 1998–2002; 2003–2007; 2008–2012). Наземна космічна інфраструктура. Основні напрямки космічних досліджень. Створення космічних ракетних комплексів українського виробництва – «Циклон-2», «Циклон-3», «Зеніт-2», «Зеніт-3SL», «Дніпро». Запуски ракет-носіїв та виведення на навколоземні орбіти космічних апаратів та роботи над створенням нових модифікацій («Січ-1», «Океан-0», «АУОС-СМ-КФ», «АУОС-СМ-Ф», «Січ-1М», «МС-1-ТК», «Січ-2», «Січ-3-Р», «Січ-3-О»).

Створення та розвиток Національної космічної системи спостереження Землі «Січ», інтеграція її в європейську (GMES) та світову (GEOSS) системи. Міжнародне співробітництво у сфері дослідження та використання космічного простору в мирних цілях: міжнародні договори, участь у роботі міжнародних організацій та міжнародних комерційних проектах («Морський старт», «Наземний старт», «Дніпро», «Циклон-4»).

Політ в космос першого космонавта-дослідника незалежної України Леоніда Каденюка в складі екіпажа американського космічного корабля «Колумбія» місії STS –87 (листопад 1997 р.).